Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος – Πώς διαγράφεται το τοπίο με τις χρεώσεις

Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος – Πώς διαγράφεται το τοπίο με τις χρεώσεις
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος Eurokinissi

Η κατάργηση των επιδοτήσεων από τον ερχόμενο Οκτώβρη, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στις ρήτρες αναπροσαρμογής, αφήνουν χωρίς "ασπίδα" τα νοικοκυριά.

Η πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει τη χονδρεμπορική ρεύματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, σε επίπεδα που γνωρίζαμε πριν την κρίση. Ωστόσο οι χαμηλές τιμές στο αέριο δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες.

Στην περίπτωση που έχουμε εκ νέου αύξηση των ενεργειακών τιμών από το Φθινόπωρο, οι καταναλωτές θα είναι πιο εκτεθειμένοι, αφού η Ε.Ε. αποφάσισε την άρση των έκτακτων μέτρων προστασίας (βασικά επιδοτήσεις), ενώ και η απαγόρευση στην εφαρμογή ρήτρας αναπροσαρμογής που είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση σταματάει από τον Οκτώβριο.

Χθες μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο μέτρων για τα προϊόντα ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου, με τη λήξη της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής.

Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι τα μέτρα να τεθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε εφαρμογή, ενσωματώνοντας πρώτα στο πλαίσιο τυχόν παρατηρήσεις που θα το βελτιώνουν και θα κατατεθούν στη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η ισχύς των έκτακτων μέτρων τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ρεύματος. Όσον αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, τα έκτακτα μέτρα «έφεραν» την αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα προϊόντα. Έτσι, από τον προηγούμενο Αύγουστο, που τέθηκαν σε ισχύ, όλοι οι προμηθευτές διέθεταν τιμολόγια για τα οποία κάθε 20 του μηνός ανακοίνωναν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, τα τιμολόγια αυτά θα πάψουν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι χρεώσεις τους σε μηνιαία βάση.

Στη θέση τους, οι προμηθευτές θα μπορούν να λανσάρουν τεσσάρων ειδών τιμολόγια, μεταξύ των οποίων και δύο με κυμαινόμενες τιμές. Στα κυμαινόμενα προϊόντα, ο καθορισμός της τελικής τιμής θα γίνεται με βάση μία μαθηματική φόρμουλα, η οποία θα εξαρτάται από κάποιο μέγεθος της χονδρεμπορικής αγοράς (π.χ. την μέση μηνιαία τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας). Μία τέτοια εκδοχή είναι τα «παλιά» τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, που είχαν μία σταθερή χρέωση η οποία συμπληρωνόταν από μία προσαύξηση, όταν η μέση μηνιαία τιμή της αγοράς ξεπερνούσε το όριο το οποίο «ενεργοποιούσε» τη ρήτρα.

Επίσης, έχουν υπάρξει κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία το σύνολο της χρέωσης εξαρτάται από κάποια παράμετρο της αγοράς, με την εξάρτηση αυτή να εκφράζεται και πάλι με μαθηματικό τύπο. Επομένως, αυτά τα προϊόντα δεν έχουν σταθερό σκέλος, αλλά «ακολουθούν» σε μηνιαία βάση το χονδρεμπορικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια ο μαθηματικός τύπος θα πρέπει να αναγράφεται ρητά στη σύμβαση προμήθειας και να ισχύει χωρίς τροποποιήσεις για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Επίσης, η Αρχή επισημαίνει πως στα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή οικονομικό «πέναλτι» στην περίπτωση που ο καταναλωτής θελήσει να «σπάσει» το συμβόλαιο. «Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ένα γενικό μέτρο, που ισχύει για όλους τους τύπους τιμολογίων, είναι πως η έκδοση των λογαριασμών γίνεται δωρεάν. «Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες», σημειώνεται.

Τα 4 είδη προϊόντων

Ως συνέπεια, με βάση τον τρόπο καθορισμού της χρέωσης, μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να υπάρξουν τα παρακάτω τιμολόγια:

1. Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Προφανώς, σε αυτά μπορεί να υπάρξει «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης.

2. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα

Τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση, για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης. Ο μαθηματικός τύπος εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που έχει «κλειδώσει» πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Για παράδειγμα, η παράμετρος αυτή μπορεί να είναι η μέση τιμή της αγοράς Επόμενης ημέρας του προηγούμενου διμήνου. Επομένως, η τιμή αυτή είναι ανακοινώσιμη την 1η του μήνα.

3. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής

Τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση, για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο μαθηματικός τύπος εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που δεν έχει «κλειδώσει» πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Για παράδειγμα, η παράμετρος αυτή μπορεί να είναι η μέση τιμή της αγοράς Επόμενης ημέρας για τον μήνα που θα ισχύσει η χρέωση (δηλαδή η χρέωση π.χ. του τιμολογίου Ιουνίου να εξαρτάται από την τιμή στην οποία θα «κλείσει» τον Ιούνιο η χονδρεμπορική αγορά).

Πάντως, η παράμετρος αυτή δεν θα πρέπει να «κλειδώνει» αργότερα από ένα δίμηνο, από τον μήνα ισχύος της χρέωσης.

4. Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για τιμολόγια τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη χρέωση και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο «έξυπνο» μετρητή ρεύματος.

Δημοσιοποίηση στοιχείων σε μηνιαία βάση

Σκοπός της ΡΑΑΕΥ είναι να συνεχιστεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων των τιμολογίων σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για τα σταθερά τιμολόγια και τα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση χρέωσης την 1η κάθε μήνα, θα δημοσιεύεται η τελική επιβάρυνση του καταναλωτή.

Στην περίπτωση των κυμαινόμενων τιμολογίων με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής, και των δυναμικών τιμολογίων, θα ανακοινώνεται η μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης – αφού την 1η μήνα δεν θα έχει «κλειδώσει» η τιμή. Πάντως, στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής, θα προστίθεται εκ των υστέρων η τελική επιβάρυνση, όταν αυτή οριστικοποιηθεί.

Οι πάροχοι οφείλουν να κοινοποιούν στη ΡΑΑΕΥ τις τιμές ή μεθοδολογίες των προϊόντων που θα είναι ενεργά κατά τον μήνα τιμολόγησης, μέχρι τις 16.00 της 1ης ημέρας του, τις οποίες η Αρχή θα αναρτά στην ιστοσελίδα της, στο Εργαλείο Σύγκρισης τιμών και στην πλατφόρμα e-katanalotis. Επίσης, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, οφείλουν να αναρτούν στα στοιχεία και στις ιστοσελίδες τους.

Στην περίπτωση που οι τιμές ή μεθοδολογίες δεν έχουν κοινοποιηθεί στη ΡΑΑΕΥ και δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προμηθευτή μαζί με τους όρους της σύμβασης, το προϊόν θα αποκλείεται από τις ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα