Τις εγκαταστάσεις των IGB και ENERGEAN επισκέφτηκε ο Φάνον συνοδεία Φραγκογιάννη

Τις εγκαταστάσεις των IGB και ENERGEAN επισκέφτηκε ο Φάνον συνοδεία Φραγκογιάννη

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα βρέθηκε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις Κομοτηνής και Καβάλας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Περιοδεία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις σε Κομοτηνή και Καβάλα πραγματοποίησαν την Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον. Η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Φραγκογιάννη καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Φάνον συμμετείχαν στις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης καθώς στη διάρκεια του δείπνου της Δευτέρας, κατά την οποία άνοιξαν πολλά θέματα, αναδείχθηκε η δυναμική που μπορεί να κάνει τη χώρα ηγέτιδα δύναμη στον ενεργειακό τομέα στην Αν.Μεσόγειο.

Έτσι οι δύο υφυπουργοί, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Εκεί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τα στελέχη της AVAX, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, και παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του Αγωγού στο σκάμα του έργου.

Στελέχη της εταιρίας κατά την ενημέρωση των κ.κ. Φραγκογιάννη και Φάνον τόνισαν ότι το έργο για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αρκετά κοντά στη βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η καραντίνα της πανδημίας. Η ολοκλήρωσή του Αγωγού προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2021.

Στην συνέχεια οι δύο υφυπουργοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ENERGEAN στην Καβάλα όπου και ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρίας για την κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού Αερίου στη περιοχή. Εκεί έγινε ενδελεχής παρουσίαση για το εργοστάσιο αποθείωσης που βρίσκεται 40 χρόνια στην περιοχή.

Η εταιρία ENERGEAN η οποία κατέχει τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, υπέβαλε πρόταση μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου και εντάχθηκε στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον συμμετέχει στον εν εξέλιξη σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο οποίος εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου 2020. Η φυσική αυτή αποθήκη θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα