Ενημέρωση νέων αγροτών από ανενημέρωτους

Ενημέρωση νέων αγροτών από ανενημέρωτους

Άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις κλήθηκαν, σύμφωνα με καταγγελία, να ενημερώσουν όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο αναμενόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου γεωπόνων νομού Ηρακλείου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος, κάνει λόγο για δήμους, οι οποίοι επέλεξαν οικονομολόγους για να κάνουν την σχετική ενημέρωση. Ο συγκεκριμένος κλάδος, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ειπώθηκαν ανακρίβειες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Εν αναμονή του νέου προγράμματος Νέων Αγροτών ορισμένοι δήμοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Εδώ να σημειωθεί ότι η όποια ενημέρωση πραγματοποιείται, βασίζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2009 και πληροφορίες που έχει δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη δημοσιότητα. Αν και η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιέπαινη, ο τρόπος υλοποίησης ήταν λάθος καθώς η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από οικονομολόγους, οι οποίοι είναι ξένοι με το αντικείμενο, καθώς το αντικείμενο αυτό δεν εντάσσεται στο γνωστικό πεδίο τους, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες πληροφορίες να είναι λανθασμένες.

Η σύνταξη του φακέλου δεν περιορίζεται στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Περιλαμβάνει και ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία μίας βιώσιμης εκμετάλλευσης από την οποία ο αγρότης θα μπορεί να αντλεί επαρκές εισόδημα ώστε αυτή να είναι η κύρια απασχόληση του. Αυτό είναι εμφανές από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όσοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα. Ένας οικονομολόγος δεν διαθέτει τις γνώσεις για κάτι τέτοιο. Τις απαραίτητες σχετικές γνώσεις διαθέτουν οι γεωπόνοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα σε όλα τα προγράμματα που αφορούσαν Νέους Αγρότες αποτελούσε απαίτηση οι φάκελοι να συντάσσονται από γεωπόνους ή τεχνολόγους γεωπόνους (ΚΥΑ 704/2008 αρ. 15, παρ. 3γ για την προκήρυξη του 2009) και δεν υπάρχει καμία πληροφορία περί του αντιθέτου για το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Ενημέρωναν δηλαδή για το αναμενόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τις απαραίτητες γνώσεις, ούτε τη δυνατότητα σύνταξης σχετικού φακέλου. Η έλλειψη γνώσεων στο αντικείμενο έγινε εμφανής από τις δεκάδες ανακρίβειες που ειπώθηκαν από τους ανθρώπους που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν την ενημέρωση, τουλάχιστον στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου συμβουλεύει τους δήμους, προκειμένου να προσφέρουν σωστή ενημέρωση στους δημότες τους, να απευθύνονται στην καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Στους ενδιαφερόμενους προτείνουμε να ενημερωθούν από γεωπόνους μελετητές".

SHARE:

24Media Network