Αλλάξτε πλευρό και συνεχίστε να κοιμάστε, είναι χειμώνας

Αλλάξτε πλευρό και συνεχίστε να κοιμάστε, είναι χειμώνας
Ξυπνητήρι (φωτογραφία αρχείου) iStock

Οι άνθρωποι κοιμούνται πιο βαθιά στο στάδιο REM τον χειμώνα από ότι το καλοκαίρι και μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους ανάλογα με την εποχή. Τι έδειξε νέα έρευνα.

Αν ανήκετε σε εκείνους που το πρωινό ξύπνημα τον χειμώνα μοιάζει περισσότερο με άθλο, τότε το άρθρο αυτό είναι για εσάς. Οπότε πατήστε snooze το ξυπνητήρι σας και συνεχίστε να κοιμάστε άφοβα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ενώ οι άνθρωποι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο κατά τους ψυχρότερους μήνες ενώ παράλληλα είναι πιθανόν να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους ανάλογα με την εποχή.

Όπως έδειξαν τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των ατόμων που υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου και που δημοσιεύονται στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, οι άνθρωποι κοιμούνται πιο βαθιά στο στάδιο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) το χειμώνα από ότι το καλοκαιρί. Έτσι, ενώ ο συνολικός χρόνος ύπνου φαινόταν να είναι περίπου μία ώρα μεγαλύτερος το χειμώνα από το καλοκαίρι, αυτό το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό.

Ωστόσο, ο ύπνος REM – που είναι γνωστό ότι συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός – ήταν 30 λεπτά περισσότερο το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και σε έναν αστικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει διαταραγμένο ύπνο, οι άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερο ύπνο REM το χειμώνα από το καλοκαίρι και λιγότερο βαθύ ύπνο το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι εάν τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να αναπαραχθούν σε άτομα με υγιή ύπνο, αυτό θα παρείχε τα πρώτα στοιχεία για την ανάγκη προσαρμογής των συνηθειών ύπνου ανάλογα με την εποχή – ίσως για παράδειγμα με το να κοιμάστε νωρίτερα τους πιο σκοτεινούς και ψυχρότερους μήνες.

Ο Δρ. Dieter Kunz, συγγραφέας της μελέτης, που βασίζεται στην Κλινική Ύπνου & Χρονοϊατρικής στο νοσοκομείο St Hedwig, στη Γερμανία, δήλωσε πως “η εποχικότητα είναι πανταχού παρούσα σε κάθε ζωντανό ον σε αυτόν τον πλανήτη. Γενικά, οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του χρόνου ανάλογα με την εποχή, ή να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του σχολείου και της εργασίας στις εποχιακές ανάγκες ύπνου”.

Ενώ οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν σε άτομα χωρίς προβλήματα ύπνου, οι εποχιακές αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έναν υγιή πληθυσμό.

Στη μελέτη, αναφέρει ο Guardian, μια ομάδα επιστημόνων στρατολόγησε 292 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μελέτες ύπνου που ονομάζονται πολυϋπνογραφίες και που γίνονται τακτικά σε ασθενείς με δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια των μελετών αυτών, ζητείται από τους ασθενείς να κοιμηθούν φυσικά σε ειδικό εργαστήριο χωρίς ξυπνητήρι και μπορεί να παρακολουθείται η ποιότητα και το είδος του ύπνου καθώς και η διάρκεια του ύπνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα