Νεκροφάνεια: Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους για να σωθεί η ζωή τους

Νεκροφάνεια: Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους για να σωθεί η ζωή τους
Χειρουργείο 123rf

Η τεχνική που δοκιμάστηκε περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη του ασθενούς στους 10-15 βαθμούς Κελσίου. Όλο το αίμα αντικαταστάθηκε με παγωμένο αλατούχο διάλυμα και η εγκεφαλική δραστηριότητα σταμάτησε σχεδόν τελείως. Άγνωστα, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα.

Νέα δεδομένα στην ιατρική και όχι μόνο, εφόσον αποδειχτούν τα αποτελέσματά της, δημιουργεί η δοκιμή που έκαναν γιατροί στις ΗΠΑ να θέσουν, για πρώτη φορά, σε νεκροφάνεια ανθρώπους προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση τραυμάτων, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα επέφεραν τον θάνατο.

Ο Σάμιουελ Τίσερμαν από την σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δήλωσε στο New Scientist ότι η ομάδα γιατρών, της οποίας είναι επικεφαλής, έχει θέσει τουλάχιστον έναν ασθενή σε κατάσταση νεκροφάνειας, χαρακτηρίζοντας το “λίγο σουρεαλιστικό” όταν το έκαναν για πρώτη φορά. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πόσοι άνθρωποι επέζησαν ως αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας.

Η τεχνική, που επισήμως ονομάζεται έκτακτη συντήρηση και αναζωογόνηση (EPR), εφαρμόστηκε σε όσους μετέβησαν στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη με σοβαρά τραύματα από πυρά ή μαχαίρι και είχαν καρδιακή ανακοπή. Η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπάει και είχαν χάσει περισσότερο από το μισό αίμα τους. Οι γιατροί είχαν μόνο λίγα λεπτά για να τους σώσουν ενώ οι πιθανότητες να επιβιώσουν έφταναν μόλις το 5%.

Η EPR περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη ενός ανθρώπου στους 10-15 βαθμούς Κελσίου. Όλο το αίμα αντικαθίσταται με παγωμένο αλατούχο διάλυμα. Η εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς σταματάει σχεδόν τελείως. Αμέσως μετά το σώμα αποσυνδέεται από το σύστημα ψύξης και μεταφέρεται στο χειρουργείο. Εκεί η ιατρική ομάδα έχει δύο ώρες περιθώριο για να προβεί στις απαιτούμενες επεμβάσεις πριν το σώμα ζεσταθεί και η καρδιά επανεκκινήσει. Ο Τίσερμαν δήλωσε ότι ελπίζει να μπορέσει τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών μέχρι τα τέλη του 2020.

Όταν το σώμα μας έχει φυσιολογική θερμοκρασία, γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, τα κύτταρά μας χρειάζονται μια σταθερή παροχή οξυγόνου για να παράξουν ενέργεια. Όταν η καρδιά μας σταματήσει να χτυπά, το αίμα δεν μεταφέρει πλέον οξυγόνο στα κύτταρα. Χωρίς οξυγόνο, ο εγκέφαλός μας μπορεί να επιβιώσει μόνο για περίπου 5 λεπτά πριν εμφανιστεί μια μη αναστρέψιμη βλάβη. Ωστόσο, η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και του εγκεφάλου επιβραδύνει ή σταματά όλες τις χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα μας, οι οποίες χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο ως συνέπεια.

Η δοκιμή έλαβε το πράσινο φως από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η FDA έδωσε απαλλαγή από την ανάγκη συγκατάθεσης των ασθενών, καθώς οι τραυματισμοί των συμμετεχόντων ήταν πιθανόν να ήταν θανατηφόροι και δεν υπήρχε εναλλακτική θεραπεία. Η ομάδα είχε συζητήσεις με την τοπική κοινότητα και έβαλε διαφημίσεις σε εφημερίδες που περιέγραφαν τη δοκιμή.

Το ενδιαφέρον του Τίσερμαν για την έρευνα για τα τραύματα πυροδοτήθηκε από ένα περιστατικό στην καριέρα του, στο οποίο ένας νεαρός άνδρας μαχαιρώθηκε στην καρδιά μετά από μια επίθεση για ένα ζευγάρι παπούτσια μπόουλινγκ. “Ήταν ένας υγιής νεαρός άντρας μόλις λίγα λεπτά πριν, μετά ξαφνικά πέθανε. Θα μπορούσαμε να τον είχαμε σώσει αν είχαμε αρκετό χρόνο “, δήλωσε. Αυτό τον οδήγησε να ξεκινήσει να διερευνά τρόπους με τους οποίους η ψύξη θα έδινε στους χειρουργούς περισσότερο χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους.

“Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν προσπαθούμε να στείλουμε ανθρώπους στον Κρόνο. Προσπαθούμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο για να σώσουμε ζωές” ξεκαθάρισε ο Τίσερμαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα