Είδαν φως πίσω από μαύρη τρύπα για πρώτη φορά

Είδαν φως πίσω από μαύρη τρύπα για πρώτη φορά
Φωτογραφεία αρχείου, τραβηγμένη από το τηλεσκόπιο της NASA/ESA "Hubble" και απεικονίζει έναν γαλαξία. AP

Ένα απροσδόκητο φαινόμενο παρατήρησαν αστρονόμοι, καθώς εξέταζαν με τηλεσκόπιο μια μαύρη τρύπα.

Επιστήμονες για πρώτη φορά, κατάφεραν να εντοπίσουν λάμψεις φωτός, διαφορετικών αποχρώσεων, πίσω από μαύρη τρύπα, σε γαλαξία 800 έτη φωτός μακριά από εμάς, με τη βοήθεια τηλεσκόπιου.

Ο Roger Blandford, ένας από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, δήλωσε: “Πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι αστροφυσικοί άρχισαν να εικάζουν πώς, ίσως, να συμπεριφέρεται το μαγνητικό πεδίο κοντά σε μια μαύρη τρύπα, δεν είχαν ιδέα ότι κάποια μέρα θα έχουμε τεχνικές για να το παρατηρήσουμε άμεσα και να δούμε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν σε δράση”.

Αστροφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Dan Wilkins, σχολίασε: “Κάθε φως που μπαίνει σε αυτή τη μαύρη τρύπα δεν βγαίνει ποτέ, οπότε δεν θα έπρεπε να βλέπαμε τίποτα που να βρίσκεται πίσω από τη μαύρη τρύπα. Ο λόγος που μπορούμε να το δούμε είναι επειδή η μαύρη τρύπα παραμορφώνει το διάστημα, κυρτώνει το φως και περιστρέφει μαγνητικά πεδία γύρω από τον εαυτό της”.

Η ανακάλυψη, όπως αναφέρει ο Guardian, επιβεβαιώνει τη θεωρία του Albert Einstein, πως η βαρυτική έλξη από τις μαύρες τρύπες κάμπτει ουσιαστικά τις ακτίνες φωτός γύρω τους και παρέχει στους επιστήμονες την πρώτη εικόνα, για το τι βρίσκεται πίσω.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα