Επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα να επαναφέρουν σε λειτουργία εγκεφάλους νεκρών

Επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα να επαναφέρουν σε λειτουργία εγκεφάλους νεκρών

Μια έρευνα που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις, σκοπεύει να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με άμεσο στόχο να φέρει πίσω στη ζωή τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια, ώστε να χρησιμοποιήσει 20 εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, προκειμένου να προσπαθήσει να τονώσει το νευρικό τους σύστημα και να προκαλέσει την "επανεκκίνηση" του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πρόκειται για μια έρευνα που αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιστρέψει ένας άνθρωπος πίσω στη ζωή.

Βέβαια, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να μπορεί να διαβεβαιώσει την εταιρία πως θα έχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, στην ομάδα της έρευνας συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι για το έργο τους στο χώρο της νευροχειρουργικής.

Η ομάδα αναμένεται να δοκιμάσει μια σειρά από θεραπείες σε κλινικά νεκρούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως διατηρούν τα ζωτικά τους όργανα από την αποσύνθεση με τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης. Μεταξύ άλλων, σκοπεύουν να χορηγήσουν στον εγκέφαλο βλαστοκύτταρα, ωφέλιμες χημικές ουσίες στον νωτιαίο μυελό και μια σειρά από νευροδιεγερτικές τεχνικές.

Έπειτα από κάθε θεραπεία, η ομάδα θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου για διάστημα μερικών μηνών, ελπίζοντας σε κάποια αντίδραση. "Προκειμένου να αναλάβουμε μια τόσο περίπλοκη διαδικασία, συνδυάζουμε βιολογικά, ιατρικά εργαλεία αναγέννησης, που επιστρατεύονται συχνά για την διέγερση του νευρικού συστήματος σε ασθενείς με μια σειρά από προβλήματα συνείδησης" αναφέρει η Διευθύντρια της εταιρίας Bioquark που ανέλαβε την έρευνα. Η Ira Pastor σημειώνει επίσης πως ευελπιστεί να έχουν κάποια αποτελέσματα από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Εκτός από την προσπάθεια διέγερσης των νευρώνων και των νευροδιαβιβαστών, η ομάδα των επιστημόνων έχει προβλέψει τη χρήση βλαστοκυττάτων με στόχο την αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων του νευρικού συστήματος, η οποία και έχει επέλθει φυσικά από το θάνατο. Φαίνεται πως τα βλαστοκύτταρα, έχουν την ιδιότητα να "μεταμορφώνονται" σε όποιο είδος κυττάρου του ανθρώπινου σώματος και γι' αυτό επιστρατεύονται για την αναγέννηση της καρδιάς, του παγκρέατος ή ακόμη και των οφθαλμών.

ΠΗΓΗ IFLSCIENCE

 

SHARE:

24Media Network