Επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών

Επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών

Σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της εγκληματολογίας. Λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων μέσω νέας τεχνικής και από επιφάνειες τροφών

Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο της εγκληματολογίας, κατάφεραν με επιτυχία να πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο εθεωρείτο από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνικής, για την μελλοντική υιοθέτησή της ευρέως, γεγονός που θα διευρύνει τη γκάμα των στοιχείων, τα οποία θα είναι δυνατό να συλλέξουν οι αρμόδιες Αρχές.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αμπερτέι στο Νταντί, με επικεφαλής τον Ντένις Τζεντλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εγκληματολογικό περιοδικό "Science and Justice", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατόρθωσαν να λάβουν αποτυπώματα από φρούτα και λαχανικά.

Μέχρι σήμερα, ορισμένες επιφάνειες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολες για τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως τα φτερά και το δέρμα ανθρώπων και ζώων. Τα τρόφιμα, ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γιατί οι επιφάνειές τους έχουν μια μεγάλη ποικιλία υφής, που καθιστούν προβληματική την αξιόπιστη λήψη αποτυπωμάτων.

Η νέα τεχνική αποτελεί τροποποίηση μιας προϋπάρχουσας μεθόδου, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για τη λήψη αποτυπωμάτων από την κολλώδη επιφάνεια μιας κολλητικής ταινίας. Τα πειράματα, δείχνουν ότι προς το παρόν η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα σε φρούτα και λαχανικά με λεία επιφάνεια, όπως μήλα, ντομάτες, κρεμμύδια κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλές μελέτες εωσότου η τεχνική «δουλέψει» για όλα τα είδη των τροφών. Η ίδια βρετανική επιστημονική ομάδα είχε για πρώτη φορά κατορθώσει να πάρει αόρατα δαχτυλικά αποτυπώματα από υφάσματα το 2011.

Μέχρι σήμερα, δύο ακόμα επιστημονικές ομάδες, μία από την Ινδία και μία από τη Σλοβενία, έχουν αναφέρει τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από τρόφιμα, αλλά με τη χρήση χημικών ουσιών που σπάνια χρησιμοποιούνται.

SHARE:

24Media Network