Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν στην ζωή την τίγρη της Τασμανίας

Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν στην ζωή την τίγρη της Τασμανίας
Τίγρης της Τασμανίας (Σκίτσο) Getty Images

Η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη της Τασμανίας πέθανε σε ζωολογικό κήπο του νησιού το 1936. Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να φέρουν ξανά στη ζωή το εξαφανισμένο είδος.

Επιστήμονες στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν στη ζωή την τίγρη της Τασμανίας περίπου 100 χρόνια μετά τον θάνατο της τελευταίας.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το project υποστηρίζουν πως μπορούν να αναδημιουργήσουν το είδος, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας, με τον πρώτο θυλακίνο να μπορεί να εγκατασταθεί στη Γη μέσα σε διάστημα 10 ετών από σήμερα.

Το προσωνύμιο “τίγρη της Τασμανίας” προέκυψε για τους θυλακίνους με αφορμή τις ρίγες που έφεραν στην πλάτη τους, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για μαρσιποφόρο, ένα είδος αυστραλιανού θηλαστικού.

Η τίγρη της Τασμανίας (Σκίτσο) Getty Images/iStockphoto

Σκοπός των επιστημόνων είναι να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα μαρσιποφόρων, το DNA των οποίων είναι αρκετά παρόμοιο με των θυλακίνων και στη συνέχεια με τη χρήση τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων να επαναφέρουν το εξαφανισμένο είδος -ή τουλάχιστον μια αρκετά κοντινή εκδοχή του- στη ζωή.

Ο πληθυσμός των θυλακίνων μειώθηκε δραματικά, όταν οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αυστραλία, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και στην συνέχεια ακόμα περισσότερο όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ντίνγκο, ένα είδος άγριου σκύλου που ανήκει στην οικογένεια των Κυνιδών.

Το μαρσιποφόρο κατέληξε να μπορεί να περιπλανάται ελεύθερο αποκλειστικά στο νησί της Τασμανίας από όπου όμως, επίσης, τελικά εξαφανίστηκε. Συγκεκριμένα, η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη πέθανε στο ζωολογικό κήπο Hobart το 1936.

Εάν τελικά, οι επιστήμονες πετύχουν τον σκοπό τους, θα πρόκειται για την πρώτη αναδημιουργία ζώου που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία αν και πολλοί ερευνητές παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για “σενάριο επιστημονικής φαντασίας” σημειώνοντας πως η ομάδα του εν λόγω project αναζητά περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, παρά την σοβαρή επιστημονική πρόοδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα