Γιατί δεν έχουμε συναντήσει εξωγήινους; Αυτή είναι η απάντηση

Γιατί δεν έχουμε συναντήσει εξωγήινους; Αυτή είναι η απάντηση
Δέκτες του Ινστιτούτου SETI για τον εντοπισμό εξωγήινων, Καλιφόρνια ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με μελέτη δεν αποκλείεται νοήμονα όντα να κατοικούν εντός 33.000 ετών φωτός από την Γη. Ποιοι οι λόγοι για τους οποίους δεν τους έχουμε συναντήσει. Ακόμα.

Το σύμπαν με την απεραντότητά του, τους δισεκατομμύρια γαλαξίες του, καθένας από τους οποίους φέρει δισεκατομμύρια αστέρα, γύρω από τα οποία περιφέρονται πλανήτες, “φωνάζει” για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Και παρ ‘όλα αυτά, οι άνθρωποι δεν έχουμε λάβει κανένα σήμα νοήμονος ζωής από το σύμπαν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο “The Astronomical Journal”, η ανθρωπότητα έχει ίσα ίσα αγγίξει την άκρη των ουρανών.

Όπως αναφέρεται, όλες οι έρευνες για την ύπαρξη εξωγήινης ευφυΐας, έχουν εξετάσει μόλις μία πισίνα από τον ωκεανό του διαστήματος.

Όπως αναφέρει η έρευνα, κάπου στον ωκεανό του διαστήματος, πιθανώς και μέσα στον ίδιο μας τον γαλαξία, κατοικούν ευφυείς εξωγήινοι. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσαμε να το ξέρουμε.

Τα τελευταία 60 χρόνια, πολλά projects τύπου SETI αναζητούν σήματα από εξωγήινους. Κάποια από αυτά σκανάρουν μεγάλα τμήματα του ουρανού, για ισχυρά σήματα, ενώ άλλα στοχεύουν συγκεκριμένα ηλιακά συστήματα για πιο ασθενή.

Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες δεν έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα εκτός από κάποια σήματα που μάλλον οφείλονται σε ανωμαλίες καθώς δεν επαναλήφθησαν ποτέ.

Οι ερευνητές του Penn State University, θέλησαν να μελετήσουν το πόσο μέρος από τον τεράστιο αυτό ωκεανό έχουν καλύψει τα προγράμματα SETI και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο κυνήγι για εξωγήινους.

Η θέση τους είναι ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κοντά μας νοήμονα όντα, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Ακόμη και αν υπάρχουν τέτοια σήματα και στοχεύουν την Γη, έχουμε ψάξει τόσο μικρό μέρος του ουρανού, ενώ μπορεί να μην ψάξαμε για τον σωστό τύπο σήματος ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρουν.

“Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν ξέρουμε για τι ψάχνουμε και πού να το ψάξουμε”, ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο Shubham Kanodia, σε σχετική εκδήλωση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο αυτού που θεωρούν μία λογική απεικόνιση του τεράστιου κοσμικού “ωκεανού”. Πρόκειται για μία σφαίρα διαστήματος με διάμετρο σχεδόν 33.000 έτη φωτός και επίκεντρο τη Γη. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τον πυρήνα του Γαλαξία και πολλά αστρικά σμήνη πάνω και κάτω από αυτόν.

“Αντί να διερωτόμαστε πού είναι θα έπρεπε να διερωτόμαστε γιατί ψάχνουμε τόσο λίγο”, ανέφερε ο Kanodia με την ίδια και τους συναδέλφους της να έχουν εξετάσει τα SETI των 60 προηγούμενων ετών.

Η ανθρώπινη έρευνα δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει καν το 0,5% του συνολικού όγκου του “διαστημικού ωκεανού’, όπως τον όρισαν ο Kanodia και οι συνεργάτες της.

Πρόκειται για μία μπανιέρα σε σχέση με το σύνολο των ωκεανών της Γης και μία επιφάνεια πέντε επί πέντε εκατοστά στην επιφάνεια της Γης.

Μία άλλη ομάδα επιστημόνων, από την άλλη πλευρά, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αυτή τη φορά, εξέτασαν συγγραφικές μελέτες και

μέσω υπολογισμών κατέληξαν ότι υπάρχουν 2 στις 5 πιθανότητας οι άνθρωποι να είμαστε απολύτως μόνοι μας στον Γαλαξία.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη πιο τρομακτική πιθανότητα: Να υπάρχουν εξωγήινοι κοντά μας και να μην θέλουν να τους βρούμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα