Γιατί σεξουαλική επιθυμία σημαίνει αντικειμενοποίηση – Και ως εκ τούτου είναι ηθικά εσφαλμένη

Γιατί σεξουαλική επιθυμία σημαίνει αντικειμενοποίηση – Και ως εκ τούτου είναι ηθικά εσφαλμένη
man and woman legs lying in bed. iStockphoto

Η ασυνήθιστη δύναμη των σεξουαλικών ορμών, η σύνδεσή τους με την αντικειμενοποίηση και ο ρόλος της ηθικής.

* Το άρθρο του καθηγητή Φιλοσοφίας στη Σχολή του Ινστιτούτου Τέχνης στο Σικάγο, Raja Halwani δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Ο φιλόσοφος του 18ου αιώνα Ιμάνουελ Καντ πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα τείνουν να είναι κακά. Δεν μιλούσε για κάποιον που έτριβε τα χέρια του και κοκορευόταν με χαρά στην προοπτική να βασανίσει έναν εχθρό. Σκεφτόταν τη βασική τάση του ανθρώπου να υποκύψουμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε αντί σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, να υπακούσουμε στο σαγηνευτικό τραγούδι  των επιθυμιών μας αντί στο κάλεσμα του καθήκοντος. Για τον Καντ, η ηθική είναι η δύναμη που κλείνει αυτό το χάσμα και μας συγκρατεί από τον πιο σκοτεινό, με πόθους εαυτό μας.

Μόλις η επιθυμία προσωποποιηθεί, το σεξ δεν είναι ποτέ πολύ πίσω. Ο Καντ αναγνώρισε σιωπηρά την ασυνήθιστη δύναμη των σεξουαλικών ορμών και την ικανότητά τους να μας εκτρέπουν από το να κάνουμε το σωστό. Ισχυρίστηκε ότι το σεξ ήταν ιδιαιτέρως ηθικά καταδικαστέο, επειδή η λαγνεία εστιάζει στο σώμα, όχι στην ενέργεια εκείνων που επιθυμούμε σεξουαλικά, και έτσι το περιορίζει σε απλά πράγματα. Μας κάνει να βλέπουμε τα αντικείμενα της λαχτάρας μας ως ακριβώς αυτό – αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο, τα θεωρούμε απλά εργαλεία για τη δική μας ικανοποίηση.

Το να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους ως αντικείμενα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει ξυλοδαρμό τους, λεκτική επίθεση σε βάρος τους  και βιασμό τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι, λιγότερο βίαιοι τρόποι αντικειμενοποίησης των ανθρώπων. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε κάποιον ως μόνο ένα μέσο για τη σεξουαλική μας ευχαρίστηση, για να ικανοποιήσουμε τον πόθο μας σε αυτό το άτομο, για να χρησιμοποιήσουμε μια κάπως αρχαϊκή έκφραση. Το γεγονός ότι ο άλλος συναινεί δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την αντικειμενοποίηση. Δύο άτομα μπορούν να συμφωνήσουν να χρησιμοποιούν το ένα το άλλο για καθαρά σεξουαλικούς σκοπούς.

Αλλά δεν χρησιμοποιούμε ο ένας τον άλλον όλη την ώρα; Πολλοί από εμάς έχουμε δουλειές – ως καθαρίστριες, κηπουροί, δάσκαλοι, τραγουδιστές. Αντικειμενοποιεί ο δικαιούχος της υπηρεσίας τον πάροχο υπηρεσιών και αυτός αντικειμενοποιεί τον παραλήπτη παίρνοντας τα χρήματά του; Αυτές οι σχέσεις δεν φαίνεται να προκαλούν τους ίδιους ηθικούς ενδοιασμούς. Είτε δεν περιλαμβάνουν αντικειμενοποίηση, είτε η αντικειμενοποίηση είναι με κάποιο τρόπο εξουδετερωμένη.

Ο Καντ είπε ότι αυτά τα σενάρια δεν ήταν πραγματικά πρόβλημα. Κάνει μια διάκριση μεταξύ της απλής χρήσης – η βάση της αντικειμενοποίησης – και της περισσότερης από απλής χρήσης. Ενώ μπορεί να προσλαμβάνουμε άτομα για να κάνουν δουλειές και να δεχόμαστε πληρωμή για την εργασία μας, δεν αντιμετωπίζουμε το άτομο στην άλλη πλευρά της συναλλαγής ως απλό εργαλείο. Εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε τη θεμελιώδη ανθρωπιά αυτού του ατόμου.

Το σεξ, όμως, είναι διαφορετικό. Όταν προσλαμβάνω κάποιον να τραγουδήσει, σύμφωνα με τον Καντ, επιθυμώ το ταλέντο του/της – για τη φωνή σε δράση. Αλλά όταν επιθυμώ σεξουαλικά κάποιον, επιθυμώ το σώμα του/της, όχι τις υπηρεσίες ή τα ταλέντα ή τις πνευματικές ικανότητες του ατόμου, αν και οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να ενισχύσει την επιθυμία. Έτσι, όταν επιθυμούμε το σώμα ενός ατόμου, συχνά εστιάζουμε κατά τη διάρκεια του σεξ στις επιμέρους περιοχές του: τους γλουτούς, το πέος, την κλειτορίδα, τους μηρούς, τα χείλη. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις περιοχές φυσικά, διαφέρει. Σε άλλους αρέσει να τις αγγίζουν με το χέρι, σε άλλους με τα χείλη, σε άλλους με τη γλώσσα. Για άλλους, η επιθυμία είναι απλώς να κοιτάξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβαζόμουν με ένα ανθρώπινο πτώμα: η επιθυμία μας για τα ανθρώπινα σώματα στοχεύει σε αυτά ως ζωντανά, όπως η επιθυμία μου για ένα κινητό τηλέφωνο στρέφεται σε κάποιο λειτουργικό.

Αλλά, μπορεί κανείς να αντιταχθεί, δεν κάνουμε σεξουαλικά πράγματα επειδή αγαπάμε τους συντρόφους μας και θέλουμε να νιώθουν ευχαρίστηση; Φυσικά και τα κάνουμε. Αλλά αν τα κάναμε όταν δεν το θέλαμε από την αρχή, τότε δεν τα κάνουμε από σεξουαλική επιθυμία. Και αν δεν τα κάνουμε από σεξουαλική επιθυμία, τότε το πρόβλημα της αντικειμενοποίησης δεν παρουσιάζεται. Μπορούμε να απολαύσουμε τη σεξουαλική ικανοποίηση κάποιου άλλου. Αλλά μπορείτε να σκεφτείτε το άλλο άτομο ως ένα σύνθετο εργαλείο: για να δώσουμε τη μέγιστη ευχαρίστηση, πρέπει να το ικανοποιήσουμε. Ακριβώς επειδή πρέπει να λαδώνω και να συντηρώ το αυτοκίνητό μου για να λειτουργήσει δεν σημαίνει ότι είναι κάτι λιγότερο από εργαλείο.

Το σεξ δεν σε κάνει απλώς να αντικειμενοποιήσεις τον σύντροφό σου. Σε κάνει επίσης να αντικειμενοποιηθείς. Όταν είμαι στον έλεγχο της σεξουαλικής επιθυμίας, επιτρέπω επίσης σε ένα άλλο άτομο να επικεντρωθεί στο σώμα μου, να με χρησιμοποιήσει ως εργαλείο. Ο Καντ είδε αυτή τη διαδικασία αυτο-αντικειμενοποίησης ως ένα εξίσου, αν όχι περισσότερο, σοβαρό ηθικό πρόβλημα από την αντικειμενοποίηση που κατευθύνεται προς τους άλλους. Έχω καθήκοντα απέναντι στους άλλους να προάγω την ευτυχία τους, αλλά έχω και καθήκον να τελειοποιήσω τον εαυτό μου ηθικά. Το να επιτρέπω στον εαυτό μου να αντικειμενοποιείται αντιτίθεται σε αυτήν την αρχή, σύμφωνα με τον Καντ.

Αλλά αλήθεια, ποιο είναι το μεγάλο θέμα; Ναι, αντικειμενοποιούμε ο ένας τον άλλον στο σεξ και αφήνουμε τον εαυτό μας να αντικειμενοποιείται. Έγιναν και θα συμβούν χειρότερα πράγματα. Τουλάχιστον με το σεξ υπάρχει ευχαρίστηση (αν όλα πάνε καλά) και πολλή (αν όλα πάνε πολύ καλά). Σίγουρα ό,τι είναι λάθος με τη σεξουαλική αντικειμενοποίηση δεν μπορεί να είναι τόσο κακό;

Αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο. Η ικανότητα λογικής είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να είναι άξιοι ηθικού σεβασμού, σύμφωνα με τον Καντ. Και αυτό που αντικειμενοποιεί τη σεξουαλική επιθυμία είναι η ικανότητά της να μουδιάζει τη λογική ενός ατόμου, τόσο του ίδιου όσο και των άλλων. Η δύναμή της είναι τέτοια που κάνει τη λογική μας υπηρέτριά της: ο ορθολογισμός μας γίνεται το μέσο για να ικανοποιήσει τους στόχους της. Ήταν καταστροφή βασιλιάδων και ηγετών. Η καταστροφή των σχέσεων, ο σπόρος του ψέματος στην επιδίωξη να κάνεις σεξ (“Και εγώ! Λατρεύω την ατονική μουσική!”). Στην επιδίωξή μου να το εκπληρώσω, εξαπατάω, παραπλανώ, προσποιούμαι ότι δεν είμαι αυτός που είμαι – και όχι μόνο στον άλλον, αλλά και στον εαυτό μου. Παραμερίζω τον ορθολογισμό του άλλου, και κάνοντας αυτό, παραμερίζω την ανθρωπιά του. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Το σώμα του/της με ενδιαφέρει.

Είναι δυνατόν να κάνεις σεξ χωρίς αντικειμενοποίηση; Φυσικά. Οι ιερόδουλες το κάνουν συνέχεια. Το ίδιο και πολλά μακροχρόνια ζευγάρια. Κάνουν σεξ με άτομα που δεν επιθυμούν. Και χωρίς επιθυμία, δεν υπάρχει αντικειμενοποίηση. Ούτε η αγάπη μπορεί να το διορθώσει. Όταν η επιθυμία είναι μεγάλη, όταν η σεξουαλική πράξη είναι σε πλήρη εξέλιξη, η αγαπημένη μου είναι ένα κομμάτι σάρκας. (Αν και η αγάπη οδηγεί σε περιστασιακές αγκαλιές, κάτι που είναι ωραίο.)

Συμφωνώ με τον Καντ ότι η σεξουαλική επιθυμία και η αντικειμενοποίηση είναι αδιαχώριστες, και μια δύναμη που η ηθική πρέπει να υπολογίζει. Το σεξ είναι όπως κάθε καλό επιδόρπιο: νόστιμο αλλά με αντίτιμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα