Κατέχουμε τα υπάρχοντά μας ή μας κατέχουν;

Κατέχουμε τα υπάρχοντά μας ή μας κατέχουν;
Conflict on the playground. Two sisters fighting over a toy shovel in the sandbox. Kid sister crying all throat iStockphoto

Γιατί οι απογοητευμένοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να κορνάρουν σε μια σακαράκα και όχι σε ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο. Τι είναι το φαινόμενο της προικοδότησης.

* Το άρθρο του καθηγητή αναπτυξιακής ψυχολογίας στην κοινωνία στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Bruce Hood δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Το 1859, περίπου 450 επιβάτες του Royal Charter, που επέστρεφαν από τα αυστραλιανά χρυσωρυχεία στο Λίβερπουλ, πνίγηκαν όταν το κουρευτικό ατμόπλοιο ναυάγησε στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ουαλίας. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη τραγική απώλεια ζωής αξιοσημείωτη ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες θαλάσσιες καταστροφές ήταν ότι πολλοί από τους επιβαίνοντες στο πλοίο βάραιναν από τον χρυσό στο πορτοφόλι στη μέση τους, το οποίο δεν θα εγκατέλειπαν τόσο κοντά στο σπίτι τους. Οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή και, μερικές φορές, παράλογη εμμονή με τα υπάρχοντα. Κάθε χρόνο, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την κλοπή των οχημάτων τους. Μια επιλογή που λίγοι θα έκαναν αν το σκέφτονταν ήρεμα. Είναι σαν να υπάρχει ένας δαίμονας στο μυαλό μας που μας αναγκάζει να ανησυχούμε για τα πράγματα που έχουμε και να κάνουμε ριψοκίνδυνες επιλογές τρόπου ζωής στην αναζήτηση υλικού πλούτου. Νομίζω ότι είμαστε δαιμονισμένοι.

Φυσικά, ο υλισμός και η απόκτηση πλούτου είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με τη γραμμή που συχνά αποδίδεται στην ηθοποιό Μέι Γουέστ: “Έχω υπάρξει πλούσια και έχω υπάρξει και φτωχή. Πιστέψτε με, ο πλούτος είναι καλύτερος“. Αλλά έρχεται ένα σημείο που έχουμε επιτύχει ένα άνετο επίπεδο διαβίωσης και όμως συνεχίζουμε να προσπαθούμε για περισσότερα πράγματα. Γιατί;

Δεν είναι αξιοσημείωτο ότι μας αρέσει να επιδεικνύουμε τον πλούτο μας με τη μορφή περιουσιακών στοιχείων. Το 1899, ο οικονομολόγος Θορστάιν Βέμπλεν παρατήρησε ότι τα ασημένια κουτάλια ήταν δείκτες της κοινωνικής θέσης της ελίτ. Επινόησε τον όρο “επιδεικτική κατανάλωση” για να περιγράψει την προθυμία των ανθρώπων να αγοράσουν πιο ακριβά αγαθά έναντι φθηνότερων, αλλά λειτουργικά ισοδύναμων, προκειμένου να σηματοδοτήσουν το status τους. Ένας λόγος έχει τις ρίζες του στην εξελικτική βιολογία.

Τα περισσότερα ζώα ανταγωνίζονται για την αναπαραγωγή. Ωστόσο, η απόκρουση των ανταγωνιστών φέρνει μαζί της τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου. Μια εναλλακτική στρατηγική είναι να διαφημίζουμε πόσο καλοί είμαστε, ώστε το άλλο φύλο να επιλέξει να ζευγαρώσει μαζί μας παρά με τους αντιπάλους μας. Πολλά ζώα εξέλιξαν χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν την καταλληλότητά τους ως πιθανοί σύντροφοι, συμπεριλαμβανομένων αποφύσεων όπως πολύχρωμο φτέρωμα και περίτεχνα κέρατα ή επιδεικτικές συμπεριφορές όπως περίπλοκα, λεπτεπίλεπτα τελετουργικά ερωτοτροπίας που έχουν γίνει δείκτες της “θεωρίας σηματοδότησης“. Λόγω του άνισου καταμερισμού της εργασίας όσον αφορά την αναπαραγωγή, αυτή η θεωρία εξηγεί γιατί συνήθως τα αρσενικά είναι πιο έντονα στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους από τα θηλυκά. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ένα κόστος, αλλά πρέπει να αξίζουν τον κόπο γιατί η φυσική επιλογή θα είχε απαλλαγεί από τέτοιες προσαρμογές εκτός και αν υπήρχε κάποιο όφελος.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την γενετική ανθεκτικότητα. Η δαπανηρή θεωρία σηματοδότησης εξηγεί γιατί τέτοια φαινομενικά σπάταλα χαρακτηριστικά είναι αξιόπιστοι δείκτες άλλων επιθυμητών ιδιοτήτων. Το πρότυπο για δαπανηρή σηματοδότηση είναι το αρσενικό παγώνι, το οποίο έχει μια περίτεχνα χρωματιστή ουρά που εξελίχθηκε για να δείξει στα θηλυκά ότι διαθέτει τα καλύτερα γονίδια. Η ουρά είναι ένα τόσο γελοίο εξάρτημα που το 1860 ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε: “Η θέα ενός φτερού στην ουρά ενός παγωνιού με αρρωσταίνει“. Ο λόγος για τη ναυτία του ήταν ότι αυτή η ουρά δεν είναι βελτιστοποιημένη για επιβίωση. Ζυγίζει πάρα πολύ, απαιτεί πολλή ενέργεια για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί, και, όπως ένα μεγάλο βικτοριανό φόρεμα κρινολίνης, είναι δυσκίνητη και δεν είναι βελτιστοποιημένη για αποτελεσματική κίνηση. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι έντονες εμφανίσεις του φτερώματος μπορεί να αποτελέσουν μειονέκτημα υπό ορισμένες συνθήκες, σηματοδοτούν επίσης τη γενετική ικανότητα, επειδή τα γονίδια που ευθύνονται για τις όμορφες ουρές είναι επίσης εκείνα που σχετίζονται με καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εξέλιξαν επίσης σωματικά χαρακτηριστικά που επισημαίνουν τη βιολογική αρμοστικότητα, αλλά, με την ικανότητά μας για τεχνολογία, μπορούμε επίσης να εμφανίσουμε τα πλεονεκτήματά μας με τη μορφή υλικών αγαθών. Οι πιο πλούσιοι ανάμεσά μας είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο, να γεννήσουν περισσότερους απογόνους και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες που μπορεί να μας φέρει η ζωή. Μας ελκύει ο πλούτος. Οι απογοητευμένοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να κορνάρουν σε μια σακαράκα παρά σε ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο, και οι άνθρωποι που φορούν τα στολίδια του πλούτου με τη μορφή επώνυμων ρούχων πολυτελείας είναι πιο πιθανό να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από άλλους, όπως και να προσελκύουν συντρόφους.

Ενώ το να έχεις πράγματα σηματοδοτεί το αναπαραγωγικό δυναμικό, υπάρχει επίσης ένας πολύ ισχυρός προσωπικός λόγος για τον πλούτο. Μια επισήμανση που έκανε ο Άνταμ Σμιθ, ο πατέρας της σύγχρονης οικονομίας, όταν έγραψε το 1759: “Ο πλούσιος δοξάζεται για τα πλούτη του, γιατί νιώθει ότι τραβούν φυσικά πάνω του την προσοχή του κόσμου“. Όχι μόνο ο υλικός πλούτος οδηγεί σε μια πιο άνετη ζωή, αλλά αντλούμε ικανοποίηση από τον αντιληπτό θαυμασμό των άλλων. Οι αγορές πολυτελείας φωτίζουν τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας. Εάν πιστεύεις ότι πίνεις ακριβό κρασί, αυτό όχι μόνο το κάνει να έχει καλύτερη γεύση, αλλά και το σύστημα αξιολόγησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εμπειρία της απόλαυσης δείχνει μεγαλύτερη ενεργοποίηση, σε σύγκριση με το να πίνεις ακριβώς το ίδιο κρασί πιστεύοντας ότι είναι φθηνό.

Το πιο σημαντικό, είμαστε αυτό που κατέχουμε. Περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον Σμιθ, ο Γουίλιαμ Τζέιμς έγραψε για το πώς ο εαυτός μας δεν ήταν μόνο το σώμα και το μυαλό μας, αλλά όλα όσα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ως ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένης της υλικής περιουσίας μας. Αυτό θα αναπτυχθεί αργότερα στην έννοια του “εκτεταμένου εαυτού” από τον γκουρού του μάρκετινγκ Ράσελ Μπελκ, ο οποίος υποστήριξε το 1988 ότι χρησιμοποιούμε την ιδιοκτησία και τα υπάρχοντα από νεαρή ηλικία ως μέσο διαμόρφωσης ταυτότητας και καθιέρωσης θέσης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το “Είναι δικά μου!” είναι από τις συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούν τα νήπια και περισσότερο από το 80% των καυγάδων σε παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές είναι για την κατοχή παιχνιδιών.

Με την ηλικία (και τους δικηγόρους), αναπτύσσουμε πιο εξελιγμένους τρόπους επίλυσης διαφορών ιδιοκτησίας, αλλά η συναισθηματική σύνδεση με την περιουσία μας ως επέκταση της ταυτότητάς μας παραμένει μαζί μας. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο ισχυρά ψυχολογικά φαινόμενα στη συμπεριφορική οικονομία είναι αυτό της προικοδότησης, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1991 από τους Ρίτσαρντ Θάλερ, Ντάνιελ Κάνεμαν και Τζακ Κνετς. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του φαινομένου, αλλά πιθανώς η πιο συναρπαστική είναι η παρατήρηση ότι εκτιμούμε εξίσου τα πανομοιότυπα προϊόντα (π.χ. κούπες καφέ) μέχρι να γίνουν ιδιοκτησία μας και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι η κούπα του αξίζει περισσότερο από όσο ένας πιθανός αγοραστής είναι πρόθυμος να πληρώσει. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο σε πολιτισμούς που προωθούν μεγαλύτερη ανεξάρτητη αυτο-ερμηνεία σε σύγκριση με εκείνους που προωθούν πιο αλληλοεξαρτώμενες έννοιες του εαυτού. Και πάλι, αυτό ταιριάζει με την έννοια του εκτεταμένου εαυτού, κατά την οποία οριζόμαστε από αυτό που κατέχουμε αποκλειστικά.

Κανονικά, το φαινόμενο της προικοδότησης δεν εμφανίζεται στα παιδιά πριν από την ηλικία των 6 ή 7 ετών, αλλά το 2016 συνάδελφοί μου και εγώ δείξαμε ότι μπορείς να το προκαλέσεις σε μικρότερα νήπια εάν τα προετοιμάσεις να σκεφτούν τον εαυτό τους σε μια απλή εικόνα-πορτρέτο χειραγώγησης. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το φαινόμενο της προικοδότησης είναι ασθενές στη φυλή Χάτζα της Τανζανίας, που είναι μία από τις τελευταίες εναπομείνασες κυνηγών – συλλεκτών, στην οποία η ιδιοκτησία των κτημάτων τείνει να είναι κοινόχρηστη, και λειτουργούν με μια πολιτική “ζήτησης – διαμοιρασμού”. Εάν το έχεις και το χρειάζομαι, τότε μου το δίνεις.

Ο Μπελκ αναγνώρισε επίσης ότι τα υπάρχοντα που βλέπουμε ως πιο ενδεικτικά του εαυτού μας είναι αυτά που βλέπουμε ως πιο μαγικά. Αυτά είναι τα συναισθηματικά αντικείμενα που είναι αναντικατάστατα και συχνά συνδέονται με κάποια άυλη ιδιότητα ή ουσία που καθορίζει την αυθεντικότητά τους. Προερχόμενη από την έννοια του Πλάτωνα για τη μορφή, η ουσία είναι αυτή που προσδίδει ταυτότητα. Ο ουσιοκρατισμός είναι αχαλίνωτος στην ανθρώπινη ψυχολογία καθώς εμποτίζουμε τον φυσικό κόσμο με αυτή τη μεταφυσική ιδιότητα. Εξηγεί γιατί εκτιμούμε τα πρωτότυπα έργα τέχνης περισσότερο από τα πανομοιότυπα ή δυσδιάκριτα αντίγραφα. Γιατί θα κρατούσαμε ευχαρίστως μια βιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ που περιγράφει λεπτομερώς τις φρικαλεότητες του, αλλά νιώθουμε απώθηση να κρατάμε το προσωπικό του βιβλίο μαγειρικής χωρίς καμία αναφορά στα εγκλήματά του. Ο ουσιοκρατισμός είναι ο λόγος που η βέρα σου είναι αναντικατάστατη. Δεν αναγνωρίζουν όλοι την ουσιοκρατία, αλλά βρίσκεται στη ρίζα μερικών από τις πιο σκληρές διαμάχες για ιδιοκτησία, οι οποίες σημειώθηκαν όταν έγιναν ιερές και μέρος της ταυτότητάς μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα υπάρχοντα όχι μόνο δείχνουν ποιοι είμαστε στους άλλους, αλλά μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε για τον εαυτό μας και την ανάγκη μας για αυθεντικότητα σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα