Νόμπελ Φυσικής 2015 στους Τακαάκι Καγίτα και Άρθουρ ΜακΝτόναλντ

Νόμπελ Φυσικής 2015 στους Τακαάκι Καγίτα και Άρθουρ ΜακΝτόναλντ

Ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2015. Το έργο που οδήγησε στη καταξίωση

Ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου για τις εργασίες του επί των νε νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύονται “για την ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων, που δείχνουν ότι τα νετρίνα διαθέτουν μάζα” και επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος, εξήγησε η επιτροπή.

“Η ανακάλυψη οδήγησε στο μεγάλης σημασίας συμπέρασμα ότι τα νετρίνα, που εθεωρείτο ότι δεν διαθέτουν μάζα, τελικά έχουν, αν και ισχνή, μάζα”, γράφει στην αιτιολόγηση της απόφασής της η Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, κάνοντας λόγο για “ιστορική ανακάλυψη”.


Στοιχειώδες σωματίδιο της ύλης, με τις ιδιότητες του φαντάσματος ή του χαμαιλέοντα, το νετρίνο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο παρόν στο σύμπαν από κάθε ένα από τα στοιχεία του ατόμου, όμως ο εντοπισμός του παραμένει απίστευτα δύσκολος.

Το νετρίνο, που ιντριγκάρει τους φυσικούς από τις δεκαετία του ’60, δεν διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που του επιτρέπει να γίνεται φάντασμα διαπερνώντας την ύλη.

Επί 10 δισεκατομμυρίων νετρίνων που διασχίζουν τη Γη, ένα και μοναδικό θα αλληλεπιδράσει με ένα άτομο του πλανήτη μας και θα χρειαστεί ένα έτος φωτός και πολλαπλά στρώματα μολύβδου για τη “σύλληψη” των μισών από αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια που έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται συχνά.

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο διάστημα με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός, το νετρίνο έχει την περίεργη ιδιότητα να ταλαντώνεται για να μεταμορφωθεί σε τρεις χωριστούς τύπους που ονομάζονται “γεύσεις” , σε νετρίνα ηλεκτρονίων, μιονίων και ταυ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα