'Πρωταθλήτρια' στην καρδιαγγειακή υγεία μια φυλή του Αμαζονίου

'Πρωταθλήτρια' στην καρδιαγγειακή υγεία μια φυλή του Αμαζονίου

Οι Τσιμάνε από τη Βολιβία ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να παρουσιάσουν ποτέ καρδιαγγειακά επεισόδια - Μάθετε το μυστικό τους

Μία πρωτόγονη φυλή του Αμαζονίου φαίνεται ότι είναι "πρωταθλήτρια κόσμου" στον τομέα της υγείας καθώς τα μέλη της δεν έχουν γνωρίσει ποτέ προβλήματα καρδιάς και αγγείων.

Πρόκειται για τους Τσιμάνε της Βολιβίας, που έχουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο ζωής, (κυνηγούν, ψαρεύουν και καλλιεργούν τη γη). Η φυλή έχει κατορθώσει να διατηρήσει τη γλώσσα και τα έθιμά της χωρίς αλλοιώσεις στην πάροδο χιλιάδων χρόνων

ADVERTISING

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Gregory Thomas, ιατρικό διευθυντή του "Memorial Care Heart & Vascular Institute" στο νοσοκομείο Long Beach Memorial της Καλιφόρνια, μελέτησε τους Τσιμάνε με στόχο να βρουν το μυστικό που τους επιτρέπει να μην παρουσιάσουν καρδειοαγγειακά προβλήματα και δημοσίευσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Ειδικότερα, σε αξονικές στεφανιαιογραφίες που έκαναν σε περισσότερα από 700 μέλη της φυλής, διαπιστώθηκε ότι το 85% ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να παρουσιάσουν ίχνος αθηροσκλήρωσης, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν μηδαμινή έως ελάχιστη πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης. «Ουσιαστικά, έχουν στα 75 τους χρόνια την φυσιολογία 20χρονων ατόμων» σχολίασε ο Thomas.

Οι Τσιμάνε παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερο καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και σάκχαρο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα του Thomas, το κλειδί για την "ατσαλένια" καρδιά των Τσιμάνε είναι αφενός η ποιότητα της διατροφής τους, η οποία αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, ψάρια και περιέχει πολύ λίγο κρέας και λιπαρά αφετέρου στην καθημερινή σωματική άσκηση, στην οποία επιδίδονται: Οι Τσιμάνε περπατούν όλη μέρα, δεδομένου ότι μετακινούνται πεζή από περιοχή σε περιοχή για να κυνηγήσουν, να ψαρέψουν ή να σκάψουν τη γη.

(Φωτογραφία: Michael Gurven/St. Luke’s Health System Kansas City via AP, Με πληροφορίες από npr.org)

SHARE:

24Media Network