Πυραμίδες της Γκίζας: Ο ‘καταραμένος τάφος’ των εργατών ανοίγει τις πύλες του στους ‘θαρραλέους’ επισκέπτες

Πυραμίδες της Γκίζας: Ο ‘καταραμένος τάφος’ των εργατών ανοίγει τις πύλες του στους ‘θαρραλέους’ επισκέπτες
A man rides a camel past Khufu pyramid, the largest of pyramids at the historical site of the Giza Pyramids, near Cairo, Egypt, Tuesday, Aug. 27, 2013. Tourism in Egypt has dropped following unrest surrounding the July 3 popularly backed military coup that ousted President Mohammed Morsi. (AP Photo/Jon Gambrell) AP Photo/Jon Gambrell

Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Αίγυπτο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό, προσφέροντας πληροφορίες για το πως χτίστηκαν οι Πυραμίδες

Ο “καταραμένος τάφος” των εργατών που έχτισαν τις Πυραμίδες της Γκίζας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους “θαρραλέους” επισκέπτες, τριάντα χρόνια μετά την ανακάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το γεγονός με τη δέουσα επισημότητα. Μπορεί ο τάφος να μην έχει την μεγαλοπρέπεια των Πυραμίδων, παραμένει ωστόσο ένα κορυφαίο αρχαιολογικό μνημείο 4.500 ετών που συνδέεται άμεσα με την ιστορία τους.

Οι Αιγύπτιοι “ποντάρουν” πολλά στο νέο αρχαιολογικό χώρο, φιλοδοξώντας να δώσουν μία ακόμη τονωτική ένεση στον τουρισμό τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν όλες τις υποδομές που θα αφήσουν τους επισκέπτες ικανοποιημένους και θα τους προσφέρουν μια πλήρη εμπειρία περιήγησης.

Ο χώρος, που παρέμενε κλειστός από το 1990 λίγο μετά δηλαδή από την ανακάλυψή του, περιλαμβάνει τον τάφο των εργατών, αλλά και τους τάφους του επόπτη τους και του κατασκευαστή του βασιλικού παλατιού. Στο σημείο έχει ταφεί και μία σημαίνουσα προσωπικότητα, όπως αποκαλύπτει σε αφιέρωμά του το Newsweek. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για τον άνθρωπο εξαιτίας του οποίου το σημείο θεωρείται… καταραμένο.

Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου

Ο επόπτης των εργατών είχε καταραστεί τον τάφο των εργατών που συνέβαλαν στο χτίσιμο ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, προκειμένου να τον προστατεύσει από τυμβωρύχους.

Στο βιβλίο “Η Κοιλάδα με τις Χρυσές Μούμιες”, ο αρχαιολόγος Zahi Hawass υποστηρίζει ότι στον τάφο των εργατών υπήρχε η εξής επιγραφή:

“Όποιος εισέλθει σε αυτόν τον τάφο και προσπαθήσει να του κάνει κακό και να τον καταστρέψει, είθε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κροκόδειλο στο νερό και με τα φίδια στη στεριά. Αντιμέτωπος με ιπποπόταμο στο νερό και σκορπιό στη στεριά”.

Έκτοτε έχουν περάσει 4.500 χρόνια και ο χώρος καλείται πλέον να φιλοξενήσει τους πρώτους γενναίους επισκπέπτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η… “κατάρα” αντέχει στο πέρασμα του χρόνου. Για τους αρχαιολόγους ωστόσο, ο τάφος αυτός προσέφερε πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πως χτίστηκε η Πυραμίδα του Χέοπα, ενώ εκτιμούν ότι μπορεί να τους βοηθήσει και σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αρχαιολογικά μυστήρια: Πού έχει ταφεί η βασίλισσα Νεφερτίτη.

Φωτό: AP Photo/Jon Gambrell, Υπ. Αρχαιοτήτων Αιγύπτου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα