Βίντεο: Τα χταπόδια βγήκαν στη στεριά – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Βίντεο: Τα χταπόδια βγήκαν στη στεριά – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
youtube

Προβληματισμό στους ειδικούς έχει προκαλέσει η μαζική "φυγή" των χταποδιών από τη θάλασσα στις ακτές της Ουαλίας, που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα

Αντιμέτωπος με ένα απόκοσμο θέαμα βρέθηκε την Παρασκευή το βράδυ ένας Ουαλός, επιστρέφοντας στο σπίτι του. Δεκάδες κεφαλόποδα είχαν βγει στη στεριά και… “περπατούσαν” στην ακτή έχοντας εγκαταλείψει για άγνωστο λόγο τη θάλασσα.

Το παράδοξο φαινόμενο παρατήρησε πρώτος ο ιδιοκτήτης της SeaMor Dolphin Watching Boat Trips, Μπρετ Τζόνες, δένοντας τα σκάφη του στην τοπική μαρίνα.

“Περίπου 20 χταπόδια είχαν βγεί στη στεριά και σέρνονταν στην ακτή” δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ, ενώ πρόλαβε να τραβήξει ένα μικρό βίντεο που έγινε viral στα social media, πριν ακολουθήσει το ένστικτό του και λάβει μια πιο σωστή απόφαση: Να τα μαζέψει και να ρίξει όσο πιο πολλά από αυτά μπορεί πίσω στο νερό.

youtube

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε τοπικά ΜΜΕ, φίλοι του είχαν εντοπίσει χταπόδια στην ακτή και το προηγούμενο βράδυ, εώ το φαινόμενο συνεχίστηκε και το Σάββατο, όπου αρκετά χταπόδια βρέθηκαν νεκρά μακριά από το νερό. Ο ίδιος πάντως παροτρύνει τους επισκέπτες αν εντοπίσουν άλλα χταπόδια στην στεριά να τα βοηθήσουν να επιστρέψουν στο νερό το ταχύτερο δυνατό, αντί να προσπαθήσουν να τα απαθανατίσουν με τα κινητά τους.

Ο 39χρονος Ουαλός αδυνατεί να εξηγήσει την “αυτοκτονική” συμπεριφορά των χταποδιών και την αποδίδει πιθανόν στο γεγονός ότι η θάλασσα ήταν εξαιρετικά “φουσκωμένη” το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ίσως να “μπέρδεψε” τα χταπόδια και να τα οδήγησε να την εγκαταλείψουν.

Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι θα ερευνήσουν το συμβάν καθώς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε σημειωθεί πρόσφτα και στο Νόρφολκ της Αγγλίας.

Όπως θα ήταν επόμενο, στην εποχή των social media, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, με τους θιασώτες τους να υποστηρίζουν ότι τα χταπόδια… ξέρουν κάτι που εμείς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί. Όπως λένε άλλωστε, η επιστήμη πρόσφατα αποφάνθηκε ότι τα κεφαλόποδα έχουν ιδιαίτερη ευφυία.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα