Βόρειο Σέλας: Πιθανή η εμφάνιση του φαινομένου ξανά στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Βόρειο Σέλας
Βόρειο Σέλας Associated Press

Το Βόρειο Σέλας, το θέαμα που πριν από λίγες ημέρες αντίκρισαν κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας, ενδέχεται κάνει ξανά την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας.

Για πιθανή ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3 που θα επηρεάσει τη Γη την 1η Δεκεμβρίου κάνει λόγο το Forecast Weather Greece, επικαλούμενο τη ΝΟΑΑ, τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Πιο συγκεκριμένα, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα.

Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Φινλανδία και την Νορβηγία.

Κι όμως, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη -επομένως και στην Ελλάδα-, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό που θα διαταράξει και θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο της Γης η συγκεκριμένη ηλιακή έκλαμψη.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία πιθανόν να προκλήθηκαν από τέτοιας ισχύος μαζικές εκτοξεύσεις πλάσματος, όπως αυτή που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα