Επιστροφή στο εξοχικό λόγω κρίσης

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ PHASMA

Εάν και μέχρι πρότινος οι διακοπές στο εξοχικό ήταν η έσχατη επιλογή, φέτος τα εξοχικά βρήκαν και πάλι την απόλυτη τιμητική τους. Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής, τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργεί η φετινή πληθώρα παραθεριστών

Με όλα τα κλειστά, επί σειρά ετών, εξοχικά να έχουν «ξαναζωντανέψει» από πολυπληθείς διευρυμένες οικογένειες παραθεριστών, αλλά και με τους Αθηναίους που δεν έχουν άλλη διέξοδο από αυτή της μικρής απόδρασης - ημερήσιας ή του Σαββατοκύριακου- να γεμίζουν τις κοντινές παραλίες της πρωτεύουσας, οι δήμοι του Λεκανοπεδίου στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων, που δημιουργεί η διαχείριση της συσσώρευσης μεγάλου όγκου πληθυσμού, υπό το καθεστώς μάλιστα των περικοπών και της συγχώνευσης δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, που επιβάλει ο «Καλλικράτης».

Η αύξηση των αναγκών, σε συνδυασμό με ανεπάρκεια στις υποδομές και το εργατικό δυναμικό των δήμων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς «άρχοντες», όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι επικεφαλής των δήμων Σαρωνικού, Ωρωπού και Μαραθώνα, επισημαίνοντας πως η συγχώνευση των δήμων και κοινοτήτων με τον «Καλλικράτη» είναι δυσβάσταχτη το φετινό καλοκαίρι, καθώς αφενός όγκος της δουλειάς έχει μεγεθυνθεί και αφετέρου ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί.

"Οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην καθαριότητα και τα μέσα μεταφοράς, αναμενόμενο είναι να αυξηθούν όταν έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ οι παραθεριστές, αλλά και οι επισκέπτες σε σχέση με πέρσι, ειδικά στην παραλιακή ζώνη Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη", αναφέρει ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος.

"Πριν τη συγχώνευση", προσθέτει, "το εποχικό προσωπικό ξεπερνούσε τους 180 εργαζόμενους, ενώ τώρα, με τις περικοπές, δουλεύουν μόλις 35", επισημαίνοντας ότι «ια να υλοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι νέες δομές και τα οικονομικά κονδύλια.

Ελλείμματα στον προγραμματισμό, αλλά και υπουργικές αποφάσεις που διακρίνονται από αιφνιδιασμό καθιστούν, όπως λέει ο δήμαρχος, ιδιαίτερα δύσκολη τη δουλειά του δήμου. Αναφέρει δε ως ενδεικτική την περίπτωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέου, των οποίων την ευθύνη έχει ο δήμος. Ειδοποιήθηκε, λέει, από το υπουργείο Υγείας στο ?παρά πέντε για το άνοιγμά τους.

"Έπρεπε εμείς να κλείσουμε υπαλλήλους, προμηθευτές, να φτιάξουμε προσβάσεις για τα άτομα με αναπηρία μέσα σε λίγες ημέρες", τονίζει.

Με μεγάλη δυσκολία προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και ο δήμος Σαρωνικού, με μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της καθαριότητας. "Φέτος, λόγω ακρίβειας και μνημονίου, δεν έχει μετακινηθεί κόσμος εκτός λεκανοπεδίου. Οι παραλίες στη Φώκαια, τη Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, από τον Ιούλιο βουλιάζουν τα Σαββατοκύριακα, ενώ αρκετός κόσμος έρχεται και τις καθημερινές", λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, τονίζοντας ότι μετά τα Σαββατοκύριακα, γίνεται υπερπροσπάθεια για να καθαριστούν οι παραλίες και να είναι έτοιμες τη Δευτέρα.

SHARE:

24Media Network