Η φορολογία των πολυεθνικών και οι αμερικανικές συμφωνίες

Διαβάζεται σε 4'

Τηρήθηκε η παράδοση να επικυρώνεται μια συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Βουλή πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στον Λευκό Οίκο, ενώ το “ξεζούμισμα” των διεθνών εταιριών δεν φαίνεται να …αποδίδει

Πολυεθνικές

Ευρωπαϊκή οδηγία για την θέσπιση ενιαίας φορολογίας στις πολυεθνικές εταιρίες προωθείται αυτές τις μέρες στην Βουλή. Προβλέπει ελάχιστο συντελεστή 15% και αφορά περίπου 1000 εταιρίες και θυγατρικές τους που είναι στην Ελλάδα.

Ξέρετε πόσα έσοδα θα φέρει στο δημόσιο αυτή η ιστορία; Το εκπληκτικό ποσό των …75 εκατομμυρίων! Αυτό θα είναι το «ταμείο» που θα κάνει η κυβέρνηση από μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε ως τρόπος φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αρκεί να συγκρίνεται αυτό το ποσό με τα 23.2385 δισεκατομμύρια που εισέπραξε το ελληνικό κράτος από τον ΦΠΑ (δηλαδή τον φόρο που βασικά πληρώνουν οι πολίτες) για να καταλάβετε τα μεγέθη.

Άλλωστε όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στην Βουλή, για τις πολυεθνικές εταιρίες που μεταφέρουν τα κέρδη του σε μητρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Όχι αν δεν υπάρξει διακρατική συνεργασία. Που δεν υπάρχει ποτέ..

Στα ψιλά

«Στα ψιλά» θα περάσει αυτό, είναι όμως καλό να το ξέρουμε: Χθες η Βουλή ψήφισε δύο μνημόνια ώστε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μετέχουν σε αποστολές των ΗΠΑ. Προκειμένου – όπως αναφέρθηκε – να αποκτούν επιχειρησιακή εμπειρία.

Οι κακές γλώσσες λένε πως τηρείται η παράδοση που θέλει μια τέτοιου είδους συμφωνία να ψηφίζεται λίγο πριν ο εκάστοτε έλληνας πρωθυπουργός συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κάτι που όπως λέγεται να συμβεί με την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν που «κλειδώνει» για τις 4 Απριλίου.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα προφανώς είναι. Γιατί εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τις χώρες στις οποίες μπορεί να γίνουν αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ιδίως όταν η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει πλήρως εμπόλεμη και η Μέση Ανατολή είναι σε αναβρασμό.

Η κυβερνητική προθυμία είναι φανερό ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα μπλεξίματα από όσα έχουμε ως τώρα.

Τα αντίθετα

Προφανώς και δεν πείθει κανέναν το υπουργείο Υγείας όταν δηλώνει πως έβαλε «χαράτσι» στις διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά θεραπευτήρια προκειμένου οι ασθενείς και ασφαλισμένοι να επιστρέψουν στα δημόσια.

Αρχικά γιατί αυτό φαίνεται να βολεύει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αφού θα γλυτώσουν από επιστροφές ποσών προς το δημόσιο.

Κυρίως όμως γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδίως αυτά της πανδημίας έκανε ότι μπορούσε για να βρει πελατεία στους ιδιώτες. Και συνέχισε κάνοντας «θολά» τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού καταργώντας δομικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως π.χ την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών.

Δεν μπορεί ξαφνικά να κάνουν τα αντίθετα…

Όλα καλά

Έτσι όπως τα είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στο MEGA τα πράγματα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μια χαρά. Δεν αισθάνεται πως ποτέ τον αμφισβήτησε, συναντώνται συχνά και είναι απολύτως βέβαιος πως δεν πρόκειται να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα μετά το συνέδριο.

Αν είναι έτσι τότε καλό θα ήταν να το πληροφορηθούν και οι (γνωστοί και μη εξαιρετέτοι) υποστηρικτές του στα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί φαίνεται πώς έχουν εντελώς διαφορετική εντύπωση για το πώς έχουν τα πράγματα.

Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι συχνά – πυκνά επικρίνουν τον Αλέξη Τσίπρα. Και για την απουσία από το συνέδριο και για τις δηλώσεις του στο συνέδριο της Καθημερινής και κυρίως για την στάση του απέναντι στον νέο πρόεδρο.

Πόθεν

Παρεμπιπτόντως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία  «ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει και το έσχες μου και το πόθεν μου»! Δεν μας διευκρίνισε όμως … από πού το ξέρει ο πολίτης.

Γιατί σύμφωνα με τα όσα έχει ο ίδιος υποστηρίξει …δεν έχει καταθέσει ακόμη «Πόθεν Έσχες» στις αρμόδιες αρχές. Θα το κάνει σε μερικούς μήνες. Όμως ακόμη και όταν το κάνει μέχρι το περιεχόμενο του να γίνει γνωστό στους πολίτες θα περάσουν 2-3 χρόνια.

Εκτός φυσικά αν εννοεί πως οι πολίτες ξέρουν αυτά που ο ίδιος έχει δηλώσει για το «Πόθεν Έσχες» του. Το οποίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα