Η τηλεοπτική νίκη του Τσίπρα, ο απολογισμός του Τσιάρα, και το “επόμενο χτύπημα”

Την μάχη της οθόνης κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο απολογισμός έργου που έκανε ο υπουργος Δικαιοσύνης, ζόρικες αποφάσεις για τον υπουργό Υγείας, ενώ άπαντες περιμένουν την επόμενη αποκάλυψη του σκάνδάλου των υποκλοπών

Στην καρδιά

Τρεις φορές διευκρίνισε στην Μάρα Ζαχαρέα ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν είμαι ντετέκτιβ» αλλά «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όχι φυσικά γιατί η κεντρική παρουσιάστρια του STAR δεν γνώριζε την συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά επειδή έδειξε επιμονή να πληροφορηθεί «τι ξέρει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτά συνεχώς τον Μητσοτάκη αν υπουργός της κυβέρνησής του ήταν σε «επισύνδεση» από την ΕΥΠ.

Είναι βέβαιο ότι ανάλογες απορίες θα έχουν πολλοί και στο υπουργικό Συμβούλιο. Άλλωστε στην κυβέρνηση περιμένουν – ως γνωστόν – το «επόμενο χτύπημα» στην υπόθεση των υποκλοπών. Κι όπως όλα δείχνουν θα είναι … «στην καρδιά».

Τηλεοπτική νίκη Τσίπρα

Εντωμεταξύ οι συνεντεύξεις που έδωσαν αυτή την εβδομάδα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν κι ένα πολιτικό μήνυμα: Τις ακροαματικότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την συνέντευξή του στοδελτίο ειδήσεων του STAR «το σήκωσε» πάνω από όλα τα δελτία έχοντας 15,3% ακροαματικότητα και 15,6% στα δυναμικά κοινά, νούμερα που αντιστοιχούν σε 557.642 τηλεθεατές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στον Αντέννα είχε 12,7% ακροαματικότητα, μόλις 10,7% στα δυναμικά κοινά και 422.952 τηλεθεατές.

Τοξικό το κλίμα λέει η Ν.Γιαννακοπούλου

Ιδιαιτέρως τοξικό βρίσκει το πολιτικό κλίμα των ημερών η Νάντια Γιαννακοπούλου. Όπως είπε σήμερα στην Βουλή όπου το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο «αλίμονο αν δεν μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, δε μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, να βρούμε ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία το πολιτικό κλίμα γίνεται διαρκώς και πιο τοξικό, μέσα στην οποία υπάρχει μια ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερη όξυνση, ένα ολοένα και περισσότερο τεταμένο πολιτικό κλίμα και έτσι οδηγούμαστε προς τις εκλογές».

Βέβαια υπάρχει και η μικρή λεπτομέρεια ότι η τοξικότητα του κλίματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…

Κίνδυνοι ατυχήματος

«Ξινή» έχει βγει στην Ν.Δ η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καλεί κόσμο για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα των 2/5. Στα τέλη του μήνα έρχονται οι Δημητριάδης, Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίζιος. Όμως δεν θα τελειώσει εκεί το πράγμα.

Όπως φαίνεται η επόμενη «καλέστρα» θα αφορά στελέχη της ΕΥΠ, που ενεπλάκησαν στις επισυνδέσεις. Κι όσο περισσότεροι έρχονται τόσο αυξάνονται οι …κίνδυνοι ατυχήματος. Κάποιος να πει πια φράση παραπάνω, έναν ονοματάκι ίσως.

Υπουργικός απολογισμός

Απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε χθες στην Βουλή ο Κώστας Τσιάρας. Όμως μας πληροφόρησε «έχουμε κλείσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο» μιλώντας για 22 νομοσχέδια που εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν. Όπως και τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων αλλά και στο ελεγκτικό συνέδριο.

Τώρα το γιατί ένας υπουργός (και ιδίως αυτός ο υπουργός) αποφάσισε να κάνει κάτι τέτοιο σε νεκρό πολιτικό χρόνο, είναι άγνωστο. Απολογισμό οι υπουργοί κάνουν στην συζήτηση του προϋπολογισμού και αν ξέρουν ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει. Σίγουρα πάντως ο Κώστας Τσιάρας προκάλεσε εντύπωση σε όσους τον άκουσαν.

ΤΑΙΠΕΔ κι επενδύσεις

Έναν νέο ρόλο καλείται να φέρει σε πέρας το ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το ότι καλείται να προχωρήσει σε αναγκαία έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ώστε νη μην “φρενάρει” η ανάπτυξή του. Πλέον, δηλαδή, δε θα διενεργεί δράσεις πώλησης κτλ περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, συμβάσεων παραχώρησης κτλ αλλά θα πρέπει να τρέξει αναβαθμίσεις κι επενδύσεις. Άλλωστε η αναβάθμιση του λιμανιού, όπου υπάρχει έντονο Αμερικανικό ενδιαφέρον είναι και Πρωθυπουργική δέσμευση. Γι αυτό κλιμάκιο της διοίκησης μεταβαίνει στην ακριτική πόλη για να δει επί τόπου την κατάσταση.

Αναβάλλονται οι δύσκολες αποφάσεις…

Προς τα πίσω, λέει η αγορά., ότι πάνε οι “δύσκολες” αποφάσεις για μια σειρά ζητήματα. Τέτοιες είναι π.χ. από την ατζέντα του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, οι συζητούμενες αλλαγές στις τιμολογήσεις κάποιων φαρμάκων. Προφανώς όλοι κοιτούν τώρα την εκλογική περιφέρεια κι όχι τις όποιες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Φίλτρα στη νοσοκομειακή δαπάνη

Τη θεσμοθέτηση “διπλών” φίλτρων ελέγχου για τη χορήγηση καινοτόμων θεραπειών, φαρμάκων υψηλού κόστους, για σοβαρές παθήσεις εξετάζει, με βάση πληροφορίες, η ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο τραπέζι είναι μια πρόταση, μετά τη συνταγογράφηση και γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, για τη χορήγηση φαρμάκου σε ασθενή, να ζητείται και η έγκριση από τον Διευθυντή της Κλινικής, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Κυρίως, για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Βάσει του σεναρίου αυτού, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβούλιο του κάθε νοσοκομείου θα αξιολογούνται οι γνωματεύσεις για τη χορήγηση των θεραπειών. Κι έτσι, όπως αναφέρεται, δε θα υπάρχουν και καθυστερήσεις στην χορήγηση νέων θεραπειών.

Ωστόσο από παράγοντες της αγοράς εκφράζεται μια κάποια επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, εφόσον δεν διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Ειδικότερα εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορούσε να μπει αποτελεσματικό “φίλτρο”, όταν οι διαδικασίες θα παραμείνουν εσωτερικές στο ίδιο το νοσοκομείο. Για αυτό και θέτουν ως παράμετρο στη συζήτηση το ενδεχόμενο ορισμού τρίτου ή ανεξάρτητου φορέα για τον επανέλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα