Ο αριθμός που δεν λένε στην Ν.Δ και τα νεύρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εκρηκτικές καταστάσεις ενώ τα “γαλάζια” στελέχη “τα μασάνε” για τις επερχόμενες ευρωεκλογές

Περί ύφους

Εκρηκτική αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας λόγος είναι πολιτικός και αφορά βέβαια τον αιφνιδιασμό Κασσελάκη με το περίφημο ερωτηματολόγιο.

Ο άλλος λόγος είναι… τεχνικός: Βλέπετε η συνεδρίαση θα γίνει διαδικτυακά μια και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο Λονδίνο όπου λέγεται πως θα συναντηθεί (και) με επενδυτές (έτσι γενικώς).

Το πρόβλημα είναι πως όταν εμφανίζεται ψηφιακά ο πρόεδρος έχει την τάση να… εκνευρίζει τα μέλη του οργάνου με τον τρόπο που τοποθετείται. Το ίδιο έγινε και στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, όπως και σε πολλές προηγούμενες.

Όπως λένε διασταυρούμενες μαρτυρίες έχει ένα ύφος ανάμεσα στο «έλα να τελειώνουμε» και «χάρη σας κάνω που χάνω το χρόνο μου».  Φαίνεται αυτό το περίφημο… «επικοινωνιακό χάρισμα» χάνεται εντός των οργάνων.

Δυναμική

Ομολογουμένως η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη ήταν η πιο δυναμική από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρότι δεν συνηθίζει τους υψηλούς τόνους.

Κι αυτό σίγουρα το πρόσεξε το «περιβάλλον» του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη. Ας μην ξεχνάμε πως η βουλεύτρια Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και γενική αποδοχή έχει και θεσμικό αξίωμα αφού είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα είναι.

Ως εκ τούτου, τίποτε δεν κάνει τυχαία.

Όχι αριθμούς

Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε θα πούνε εκτός από…αριθμό! Ο λόγος για τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όταν ερωτώνται (εύλογα) από τους δημοσιογράφους σχετικά με το πιο ποσοστό πρέπει να «πιάσει» το κυβερνών κόμμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. Όταν κλήθηκε να απαντήσει είπε: «Επιδιώκουμε, χωρίς αλαζονεία, χωρίς έπαρση, αλλά και χωρίς εφησυχασμό, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα πιστοποιεί την πολιτική υπεροχή της Παράταξής μας στο πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την πιο ισχυρή παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επειδή όμως η απάντηση χρειάζεται… μετάφραση να σας την κάνουμε εμείς: Στοχεύουν σε ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές, το περίφημο 41%.

Γιατί απλούστατα η Νέα Δημοκρατία για να έχει «πιο ισχυρή παρουσία» στο Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται ένα ποσοστό της τάξης του 33-35%. Μια και αυτό ήταν το αποτέλεσμά της στις ευρωεκλογές του 2019.

Ζόρικα

Πέρασε… ζόρικα την προηγούμενη εβδομάδα ο Παύλος Χρηστίδης . Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε την ευθύνη να εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εκ μέρους του κόμματος του.

Τα περιγράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του όπου αναφέρει: ««Να έχεις το τέλος του Καντάφι», μου ευχήθηκε μεσοβδόμαδα κάποιος κύριος με σχόλιο του κάτω από την ανάρτηση της ομιλίας μου για την ισότητα στον γάμο».

Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που υπέστη αρκετή πίεση (όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές από τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο) δεν φαίνεται να κάμπτεται. Όπως λέει ό ίδιος «κρατώ και το χαμόγελο ανθρώπων που ήρθαν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να δουν την συνεδρίαση από τα θεωρεία, καθώς και τα δάκρυα χαράς του φίλου μου του Γιάννη, που γιόρτασε με τον μπαμπά του, μια μέρα που περίμενε για πολλά χρόνια.  Αυτές οι εικόνες είναι οι καλύτερες ασπίδες σε κατάρες και βρισιές, που δεχτήκαμε δεκάδες άνθρωποι που υπερασπιστήκαμε απλά, την άποψή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πουκάμισα

Διαφορετικού τύπου ζητήματα πάντως σχετικά με το θέμα αυτό έχουν στην Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους πολέμιους του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν σε τηλεοπτικές δηλώσεις του… ιοβόλος για τους συναδέλφους του.

Όπως σχολίασε «δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα. Για αυτούς τους συναδέλφους που άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν, καλό είναι να ρωτήσετε τους ίδιους, να τοποθετηθούν για τους λόγους για τους οποίους άλλαξαν συμπεριφορά την ώρα της ψηφοφορίας, την ώρα της κάλπης».

Αυτή η συζήτηση αναμένεται να κρατήσει για καιρό στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να προσπεράσει πως το 1/3 των βουλευτών της «έσπασε» την κομματική γραμμή όμως δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα ένα τέτοιο γεγονός. Αφήνει θεματάκια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα