Ο Πάτσης, ο Πέτσας, τα προβλήματα του Μπούρα και άρωμα Χούντας στην Θεσμών

Οι πάντες διασταυρώνονται στο πρόσωπο του Ανδρέα Πάτση, γιατί μύρισε Χούντα η επιτροπή Θεσμών και τα παραλειπόμενα της συνέντευξης Τσίπρα στην Κοσιώνη

Γιατί δεν τον ξέραμε τόσον καιρό;

Είναι κάπως τραγικό να είσαι ένας βουλευτής που δεν γνωρίζει σχεδόν κανένας και να σε μαθαίνουν σε μερικά 24ωρα οι πάντες επειδή σε διέγραψε το κόμμα σου. Μάλιστα ως ύποπτο διαφθοράς. Τι να κάνουμε. Αυτή ήταν η συγκυρία για τον Ανδρέα Πάτση.

Τι πολιτική προσωπικότητα όμως, πραγματική …διασταύρωση! Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις: Προσωπικός φίλος και στην πολιτική επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη. Κουμπάρος του Στέλιου Πέτσα με την συζυγό του να φιγουράρει στην λίστα των sites που «ευλογήθηκαν». Αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Μητσοτάκη με τον γιό του συντονιστή της Ν.Δ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εισηγητής του νομοσχεδίου του Κ.Τσιάρα για την δικαστική αστυνομία. Φυτευτός υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών από τον Μητσοτάκη που σύγχισε τους τοπικούς νεοδημοκράτες. Πρώην στέλεχος της Ν.ΠΑΣΟΚ με την τάση Σημίτη και φίλος του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Κυριάκου Πιερακάκη. Παράγοντας του ποδοσφαίρου με φήμη «μπροστινού» του Αχιλλέα Μπέου.

Ε, τελικά οι οffshore εταιρίες, η εισπρακτική που έστησε για να πάρει τα δάνεια και το προβληματικό πόθεν έσχες είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να του καταμαρτυρήσει…

Το μέγα ερώτημα

Βεβαίως ένα είναι το μέγα ερώτημα: Αφού το Μαξίμου δεν μπορεί να μην γνώριζε τι εστί Πάτσης, γιατί διάλεξαν να «τον φάνε» τώρα;

Οι εκδοχές είναι δύο:

Πρώτη: Δεν τον σήκωνε με τίποτε το επικοινωνιακό κλίμα της προεκλογικής περίοδου. Ιδίως αν «σκάσει» και κάποια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ευνοϊκή για πλειστηριασμούς και funds

Δεύτερη: Αν συνεχίζονταν ο ντόρος η υπόθεση θα έφτανε πολύ ψηλά. Καλύτερα να χάσεις έναν βουλευτή παρά έναν-δύο υπουργούς.

Διαλέγετε και παίρνετε. Αν και ωραιότατα μπορούν να ισχύουν και τα δύο.

Νοιώθει ακόμα Ν.Δ

Να σημειώσουμε πάντως ότι -όπως λέει ο ιδιος- ο Ανδρέας Πάτσης, νοιώθει ακόμη βουλευτής της Ν.Δ και έτσι θα λειτουργήσει εφεξής. Που ξέρετε μπορεί η διαγραφή να μην είναι …επ’ άπειρον. Όπως επίσης μπορεί να κάνει τα δικά του παζάρια. Ξέρει αρκετά πράγματα όπως φαίνεται.

Προβλήματα …stereo για τον Μπούρα

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ορίζεται ταυτόχρονα και πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο Θανάσης Μπούρας, που διαθέτει και τις δύο ιδιότητες, μπήκε χθες σε διπλούς μπελάδες. Από την μία η Επιτροπή Θεσμών με την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου να δηλώνει πως θα …παρακολουθούσε ακόμη και την Κατερίνα Σακελαροπούλου και από την άλλη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες που αντικειμενικά εμπλέκεται στην υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.

Όσον αφορά το θέμα των υποκλοπών ουδείς ασχολείται με τον Θανάση Μπούρα. Βρέθηκε να προεδρεύει απλώς σε μία επιτροπή που την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Φήμες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου τα ‘χει βάλει με τον Θανάση Μπούρα. Αρχικά γιατί του διέφυγαν τα προβλήματα με το Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση και κυρίως γιατί δεν προειδοποίησε εγκαίρως σχετικά με το ότι υπήρχε μία …νάρκη στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Επιτροπή Θεσμών …όπως στην Χούντα

Από την ώρα που η Βασιλική Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ έκανε τα δικά της στην Επιτροπή Θεσμών, εύλογοι ήταν οι συνειρμοί με …άλλες εποχές. Εκείνες που η λέξη «πατρίδα» κλίνονταν σε όλες τις κλίσεις μόνον και μόνον για να γίνει το περιτύλιγμα του ακραίου αυταρχισμού. Με λίγα λόγια στην περίοδο της Χούντας.

Καθόλου τυχαίο πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βγαίνοντας από την αίθουσα που συνεδρίασε η επιτροπή είπε πως «πρόκειται για την επιστροφή του φαντάσματος του Κόλλια» και ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πως «εκείνη η αίθουσα που συνεδριάζαμε ήταν η αίθουσα της Γερουσίας, ήταν η αίθουσα που συνεδρίαζε η Συμβουλευτική του Παπαδόπουλου».

Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (ίσως και της κυβέρνησης) δεν ήταν μόνον όσα έλεγε η εισαγγελέας αλλά και το άτεγκτο ύφος της. Της ζήτησαν τρείς φορές να ανακαλέσει την δήλωσή της για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά συνέχισε το ίδιο βιολί. Αμετανόητη.

Ποιος έλειπε;

Ενδιαφέρον επιχείρημα πάντως αυτό που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία: Έγινε – είπε μέσω διαρροών- συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την παρακολούθηση στον Χρήστο Σπίρτζη και έλειπε …ο Χρήστος Σπίρτζης.

Καλό. Αρκεί όμως να μην είχε γίνει πριν λίγες ημέρες συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις του Μητσοτάκη από την οποία έλειπε ο Μητσοτάκης. Εξεταστική επιτροπή (και) για την παραίτηση Δημητριάδη από την οποία έλειψε ο Δημητριάδης. Όπως και Εξεταστική για την Λίστα Πέτσα από την οποία έλειψε ο Πέτσας.

Καταχρηστική αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε έναν τρόπο να εμποδίσει την αντιπολίτευση να καλεί όποιον θέλει στην Θεσμών μία φορά το μήνα εκμεταλλευόμενη την διάταξη που δίνει αυτή την δυνατότητα με την σύμφωνη γνώμη των 2/5 της επιτροπής. Η τουλάχιστον βρίσκεται σε έναν δρόμο για να παρεμποδίσει έναν δικαίωμα που προσπερνά την πλειοψηφία της: Θα επικαλεστεί την κατάχρηση δικαιώματος.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να υποστήριξε στην Επιτροπή ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Εννοώντας ότι αν συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά της η αντιπολίτευση θα το κάνει καταχρηστικά προκειμένου να εκμεταλλευθεί τον Κανονισμό της Βουλής για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αν η κυβέρνηση θέλει να βασιστεί σε αυτό, πιθανότητα θα καταφύγει στον Πρόεδρο της Βουλής για να ερμηνεύσει τον κανονισμό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Κώστας Τασούλας δεν θα μπορέσει με την σειρά του να καταφύγει στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής γιατί απλούστατα το πόρισμά της δεν θα δικαιώσει την (προφανώς εκτός λογικής) κυβερνητική θέση. Θα κερδίσει όμως κάποιο χρόνο…

Χαμόγελα και μπηχτές

Τα χαμόγελα περίσσεψαν αλλά οι … «μπήχτές» πήγαν κι ήρθαν στην συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ και στην Σία Κοσιώνη. Το πράγμα ξεκίνησε στραβά από την αρχή όταν η παρουσιάστρια του δελτίου του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι η βασική απορία των πολιτών συνίσταται στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, αφού το πρόβλημα είναι …εξωγενές.

Στην συνέχεια την συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αποστροφή του για τα ελληνοτουρκικα και μιλώντας για τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε πως «δεν επιθυμεί ο Ερντογάν στις ειδήσεις του Τουρκικού ΣΚΑΙ να είναι πρώτο θέμα η οικονομία». Φράση που εύκολα γίνεται αντιληπτή ως αιχμή για την σχέση του καναλιού του Φαλήρου με την κυβέρνηση. Ανάλογες ατάκες με …νόημα είχαμε αρκετές φορές στην συνέχεια.

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κρατήσουν κάποια πράγματα ως θετικά. Το ότι η Σία Κοσιώνη είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχετε δίκιο» 3 φορές, καθώς και το ότι αμφότεροι συμφώνησαν ότι «ο Παναθηναϊκός θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα