Τσίπρας: Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες

Τσίπρας: Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες
Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ ΣΚΑΙ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογικές εξελίξεις, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Πώς σχολίασε το σκάνδαλο Πάτση.

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική διακυβέρνηση θα είναι οι νικητές στην επόμενη κάλπη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα αποκάλεσε τον διαγραφέντα από την Ν.Δ Ανδρέα Πάτση… σύμβολο της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου από την Ν.Δ ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και άρνησή της να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Στα ελληνοτουρκικά ζήτησε μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική και όχι «εμπόριο πατριωτισμού».

Τα βασικά σημεία στης συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα έχουν ως εξής:

Για τις επερχόμενες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Μάλιστα ερωτώμενος για τις δημοσκοπήσεις επισήμανε ότι καταγράφουν «διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας διαρκώς μειούμενη» και «μια δεξαμενή αναποφασίστων πολαπλάσια της διαφορας διαρκώς διογκούμενη». Έτσι σημείωσε πως «θεωρώ ότι η δεξαμενή των αναποφασίστων δεν θα πάει προς την κυβέρνηση». Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχει αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική ενώ «στα δυναμικά κοινά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα». Επισήμανε ότι «αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι το αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ορθώσει μια εναλλακτική πρόταση και το ποιοι θα πάνε στην κάλπη».

Επιπρόσθετα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος γιατί «αυτή είναι η κάλπη της απλής αναλογικής. Μια κάλπη που ο πολίτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος έχει δυνατότητα να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας και ποιος δεν την έχει». Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με κανέναν» αντιθέτως λέει ότι θα γίνουν δεύτερες η και τρίτες εκλογές σημειώνοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης εξελλίσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης». Ειδικά για τον Νίκο Ανδρουλακη σημείωσε ότι τώρα μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά «όταν αποκτήσει την καυτή πατάτα στα χέρια του θα πρέπει να δώσει απαντήσεις». Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος λέγοντας πως «εγώ διεκδικώ μια κυβέρνηση των νικητών και όχι μια κυβέρνηση των ηττημένων»

Για το σκάνδαλο Πάτση

Αναφερόμενος στην διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες», τονίζοντας πως «έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά». Απαντώντας στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη αποπομπή του Κυριάκου Πιερακάκη τόνισε ότι το «το θέμα ήταν γνωστό» στην κυβέρνηση θυμίζοντας ότι «υπήρξε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δεν ήρθε να απαντήσει». Απαντώντας στο ερώτημα του γιατί τώρα η Ν.Δ προχώρησε στην διαγραφή του επισήμανε ότι «πιστεύω ότι σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των δανείων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις». Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν δάνεια πολιτών έναντι πινακίου φακής».

Για την Οικονομία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτό που κυρίως αναρωτιέται ο πολίτης δεν είναι τι λέει ο Τσίπρας αλλά το ότι δεν μπορεί να βγάλει το μήνα» σημειώνοντας πως «άνθρωποι σκέφτονται αν θα κόψουν το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλήνιες για να ανταπεξέλθουν στο σούπερ μάρκετ». Επισήμανε πως «η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη» και «αυτά οφείλονται σε πολιτικές επιλογές».

Αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς γίνεται να υπάρχουν 3 δις υπερκέρδη από τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας και να μην έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ;». Θύμισε μάλιστα πως «από τον Ιούνη του 21 ως τον Ιούλη του 22 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δις» και «θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί είτε 800 δις σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, είτε 1,9 δις σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς». Επίσης έθεσε ερώτημα για το αν «γίνονται έλεγχοι στην αγορά;» μιλώντας για «τρομαχτικές ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα». Επισήμανε ότι υπάρχει μια «πολιτική που θέλει να αφήσει ελεύθερη την αισχροκέρδεια για να μην χτυπήσει τα μεγάλα συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ενώ ανέφερε την πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα του κόστους αυτών των μέτρων επισήμανε ότι ο ΦΠΑ είναι 7 δις και τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,6 δις. Τόνισε πως «τα λεφτά τα παίρνουν από την μία τσέπη του πολίτη και του δίνουν κάποια ψίχουλα για να πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος».

Για τα Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «κακώς ο κ.Μητσοτάκης εστίασε όλη του την πολιτική στο θέμα των εξοπλισμών» τονίζοντας την ανάγκη για σχεδιασμένη διπλωματία αφού «η Τουρκία είναι ένας παράγοντας ιδιαίτερα υπολογίσιμος» στην περιοχή.

Επισήμανε ότι «οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι, ασκήσαμε όμως κριτική σε εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς σχέδιο και αίτημα των επιτελείων και βγάζουν έξω τον προϋπολογισμό». Μάλιστα παρατήρησε αναφερόμενος στην κυβέρνηση πως «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική να βρισκόμαστε μπροστά στην κατηγορία ότι είμαστε τουρκόφιλοι» μιλώντας για «εμπόριο πατριωτισμού». Μάλιστα επισήμανε ότι «θεωρώ ότι είναι λάθος η στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια» ενώ αναφερόμενος στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή της Κρήτης είπε ότι «πρόκειται για ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα». «Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος όπως πήγε το Oruc Reis και έκανε έρευνες στα 7 ν.μ έτσι και τώρα μπορεί να δούμε ερεύνες στα 7ν.μ νοτίως της Κρήτης». Διευκρίνισε πάντως ότι «εγώ εντάσσω αυτή την πρόταση σε μία στρατηγική που εμπεριέχει και τον διάλογο».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ελληνοτουρκικό αλλά ευρω-τουρκικό ζήτημα». Επισήμανε ότι πρέπει η χώρα «να μην αρέσκεται σε έναν ρόλο δεσμοφύλακα σε μία Ευρώπη – Φρούριο αλλά να διεκδικήσει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα