Ο προϋπολογισμός ανάποδα και το πραγματικό άγχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'

Τι είναι αυτό που – όντως- πονοκεφαλιάζει κάθε μέρα την Κουμουνδούρου και το πόνημα του οικονομικού επιτελείου που αυξάνει τους φόρους αλλά λέει ότι τους μειώνει

Ο πήχης

Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της Νέας Δημοκρατίας έχουν βάλει φαίνεται πολύ ψηλά τον πήχη. Μέχρι τώρα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν την οπτική των πολιτών για την πραγματικότητα. Έστω και με «τραβηγμένο» τρόπο. Πλέον όμως το πράγμα πάει σε άλλο επίπεδο.

Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι ο προϋπολογισμός που θα παραδώσει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης στον Κώστα Τασούλα παρουσιάζεται ως «προϋπολογισμός μείωσης των φόρων και αυξήσεων».  Δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα με το περιεχόμενό του.

Πώς μπορεί δηλαδή να μιλάει κανείς για αυξήσεις με το πληθωρισμό στα ύψη που βρίσκεται και για μείωση των φόρων όταν φορολογούνται οριζόντια άπαντες οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Άλλωστε και τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού για αύξηση εσόδων 5,2 δισεκατομμυρίων «μιλάνε». Και σίγουρα δεν αφορούν την «μεγέθυνση» της οικονομίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Άγχος

Έχουμε την υποψία πως στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – όσοι είναι σοβαροί – δεν έχουν ως βασικό άγχος τούτο τον καιρό το πότε θα αποχωρήσουν τα στελέχη των «6+6». Άλλο είναι το θέμα τους: Αν θα περάσει μία ημέρα χωρίς ο Στέφανος Κασσελάκης να μην κάνει μία προβληματική δήλωση.

Χθες σε μία μόλις ημέρα – για την ακρίβεια σε μία εκδήλωση- εξέφρασε θέσεις συμβατές με την «θεωρία των δύο άκρων», ενώ πρόσθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στην κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε.

Όπως δήλωσε «το ότι εκλέχτηκα πράγματι δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργούσε σωστά στο κόμμα, ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό». Πράγμα που σίγουρα δεν αποτελεί και την καλύτερη δυνατή κριτική για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν το προσθέσουμε μάλιστα στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πού ήταν επικριτικές για το περίφημο μαξιλάρι των 37 δις τότε η «μεγάλη εικόνα» γίνεται εντυπωσιακή.

Μετα-δημοκρατία

Στις παραπάνω δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσουμε και μία ακόμη: Όπως δήλωσε παραβρισκόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη σχετικά με το αν ο ίδιος αποτελεί φαινόμενο μεταδημοκρατίας: Μεταδημοκρατία θα ήταν  «να έβγαζα ένα βίντεο που να λέω τι βλακείες είναι αυτά»!

Μόνο που …αυτό κάνει τελευταία επιχειρώντας να ασκήσει αντιπολίτευση. Οποτεδήποτε η κυβέρνηση ή ακόμη και στελέχη του κόμματός του κάνουν κάτι με το οποίο διαφωνεί, βγάζει ένα βίντεο. Ενίοτε το αποκαλεί «διάγγελμα» η «παρέμβαση». Πάντως βίντεο είναι.

Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί άμεσα στην Βουλή. Εκεί όπου θα μπορούσε να υπάρχει αυτοπρόσωπη πολιτική αντιπαράθεση.

Αναζητώντας το κενό

Ένα …κενό στην επικαιρότητα φαίνεται να ψάχνει εναγωνίως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κάτι τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώνονται, λίγο οι δημοσκοπήσεις που  άλλαξαν την σειρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν βρίσκει χώρο να κάνει «τα δικά του».

Αυτά συνίσταται στο να γίνει ένας κάποιος ντόρος γύρω από το όνομά του μήπως βγει καμία άκρη και προσχωρήσει στην Νέα Δημοκρατία. Το … «Ελντοράντο» δηλαδή για οποιοδήποτε στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ θελήσει να (ξανα)κάνει πολιτική καριέρα. (Δεν τον λέμε εμείς αυτό, τα ίδια τα «γαλάζια» στελέχη το λένε).

«Έφυγα από το ΠΑΣΟΚ , δεν έφυγα από την πολιτική» διατυμπάνισε ο πρώην υπουργός. Παράλληλα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «σκοτάδι» και το ΠΑΣΟΚ «πολιτικό αντιπολιτευτικό κομφούζιο, που αρνείται να δει την πραγματικότητα και ζει στον δικό του κόσμο».

Έ δεν μένει και κανένας άλλος δρόμος να βαδίσει πλην αυτού που οδηγεί στην αυλή του Μαξίμου. Μπορεί να άργησε όμως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα