Όταν η Ν.Δ “φτιάχνει κλίμα” και Χατζηδάκης – Στουρνάρας θυμούνται το ’12 – 14

Εικόνα ευμάρειας προσπαθεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει προγραμματικών δηλώσεων, κι ας διαφωνούν όλες οι προβλέψεις

Φτιάχνει κλίμα

Όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς «φτιάχνει κλίμα» η Νέα Δημοκρατία ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Όλα πάνε καλά και …καλό καλοκαίρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στις διεθνείς αγορές ότι θα αποπληρώσει πιο γρήγορα τα δάνεια που λήφθηκαν επί μνημονιών. Ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα διαπιστώνουν πως όλοι οι οιωνοί είναι άριστοι. Στα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης διαρρέονται ειδήσεις για μεγαλύτερες του αναμενόμενου αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Γενικά το «θετικό αφήγημα» καλά κρατεί. Κι αυτό θα είναι και το πνεύμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Βουλή την Πέμπτη. Όμως είναι γνωστό για τα θέματα αυτά πως οι δυσάρεστες ειδήσεις …έπονται.

Τα δυσάρεστα

Ένα από τα «δυσάρεστα» το ομολόγησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο Bloomberg. Εκεί που δήλωσε πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως το χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται. Μόνο που η αύξηση θα επιχειρηθεί να κρυφτεί πίσω από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά αυτή την φορά τα αναπτυξιακά νούμερα (ανεξάρτητα από την ποιότητα που εκφράζουν) θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά των προηγούμενων ετών.

Το δεύτερο δυσάρεστο μας το είπε ο Διεθνείς Οργανισμός Ενέργειας. Διαβλέποντας πως οι τιμές ενέργειας τον επερχόμενο χειμώνα θα είναι και πάλι ανοδικές. Για το τρίτο μας πληροφόρησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζοντας στην έκθεσή του πως τα υπερκέρδη των εταιριών «σηκώνουν» τον πληθωρισμό.

Το κρατάμε

Πάντως εμείς ας κρατήσουμε καλού – κακού στην μνήμη μας τον τρόπο που ξεκίνησε την ανάρτησή στο twitter o Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να περιγράψει την συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει ο νέος υπουργός Οικονομικών: Σήμερα θυμηθήκαμε με τον Γιάννη Στουρνάρα τις μέρες του 2012-2014, όταν εκείνος ήταν Υπουργός Οικονομικών και εγώ Υπουργός Ανάπτυξης…».

Πουκάμισα και άρθρα

Όλες οι παραπάνω ειδήσεις βέβαια έχουν μικρή σημασία. Διότι στην χώρα έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ πιο σοβαρά πράγματα.

Όπως για παράδειγμα το τι πουκάμισο θα φορέσει στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής ο Σπύρος Μπίμπιλας. Ακόμη το ποια παράγραφο, ποιού άρθρου θα επικαλεστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να μιλήσει ένα 10λεπτο παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Διότι όπως εκτιμούν και οι βουλεύτριές της έχει να ανταγωνιστεί κόμματα που εκφράζουν …δυναμισμό.

Πιο κοντά

Πιο κοντά ήρθαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όχι φυσικά σε επίπεδο πολιτικών θέσεων. Μα σε επίπεδο …θέσεων.

Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελου στην θέση του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην ανάγκη να κάθεται στο μπροστά δεξί κάθισμα των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στο αριστερό. Αυτό όμως τον έφερε δίπλα ακριβώς στην θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα που παραμένει στο μπροστά δεξί κάθισμα των θέσεων του ΚΚΕ.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε τις ατάκες που ανταλλάσουν οι δύο τους. Αν και η μέχρι τώρα εικόνα δεν τους αναδεικνύει ως πολύ ομιλητικούς.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

«Μείον» για το κοινοβούλιο είναι αναμφισβήτητα η απουσία του Νικήτα Κακλαμάνη από το προεδρείο της Βουλής. Μια και το κόμμα του δεν τον επέλεξε για να ανανεώσει την θητεία του αντιπροέδρου.

Πολλοί σχολίασαν πως οι εμπειρία του, ο τρόπος που προέδρευε συνδυάζοντας την ευγένεια με την δική του εκδοχή της αυστηρότητας, θα ήταν απαραίτητος σε αυτή την σύνθεση της Βουλής. Πάντως η έως τώρα επιτυχημένη θητεία του δεν οφείλονταν μόνον σε αυτά τα δύο στοιχεία. Αλλά κυρίως στο ότι αντιλαμβάνονταν δίχως παρωπίδες την τρέχουσα συγκυρία και την πολιτική στιγμή.

Η ατζέντα του ΣΕΤΕ

Για πάνω από μια ώρα άκουσαν τις απόψεις της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η συνάντηση με βάση πληροφορίες ήταν σε καλό κλίμα, όπως άλλωστε πρώτα σχέδια συμβαίνει στην εκκίνηση της θητείας νέων ηγεσιών. Πάντως φειδωλοί ήταν στις αναφορές προς τους δημοσιογράφους οι παρευρισκόμενοι.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κυριάρχησαν τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό και την βιωσιμότητά του. Και ποια είναι αυτά; Τα εργασιακά, τα θέματα των υποδομών και των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Άλλωστε στη συνάντηση ήταν και υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης που για δυο χρόνια ήταν και υπουργός Τουρισμού. Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση ήταν πέρα από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη, η Αγάπη Σμπώκου, ο Καλλίνικος Καλλίνικος, ο Γιώργος Βερνίκος ο Μανώλης Γιαννούλης, ο εντεταλμένος Συμβουλος Αλέξανδρος Θάνος, αλλά και ο Ευτύχιος Βασιλάκης.

Παραμένων

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κάθισε λίγο παραπάνω στον έκτο όροφο του υπουργείου αποχωρώντας με τον υφυπουργό κ. Πετραλιά. Να σημειωθεί ότι το θέμα της αγοράς των warrants που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Aegean όπως έχει αναφερθεί είναι αποκλειστικά θέμα επιλογών της κυβέρνησης για το πότε . Κι αυτό για να προλάβουμε όσους κάνουν σκέψεις για συζητήσεις για το ζήτημα.

Πάντως ο Ευτ. Βασιλάκης έχει δει και τον αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθαναση πρόσφατα όπως αναφέρουν οι πηγές μας. Μάλιστα ο αν. υπουργός έχει την ευθύνη για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εξορύξεις και Τουρισμός

Η συμβίωση τουρισμού και εξορύξεων μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής!

Αυτό αναφέρθηκε κατά την παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός που έγινε χθες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί ότι όπως ανέφερε η διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός», έχουν κατατεθεί σχέδια για την στήριξη των υποδομών και ειδικότερα την ανάπτυξη του οδικού δικτύου όσο και των λιμανιών που θα μπορούσαν να υποδεχθούν ακόμα και κρουαζιέρες για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή

Επανάληψη της ιστορίας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους της αγοράς πληροφορικής του Αντώνη Κυριαζή, κατά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου Softone.

Ο Α.Κυριαζής έδωσε το στίγμα των εξελίξεων με την τάση συγκέντρωσης, στον κλάδο όπου όπως τόνισε προσιδιάζουν σε ό,τι συνέβαιναν την περίοδο 2000 2004 οπότε υπήρξε μεγάλη κινητικότητα με πωλήσεις και αγορές εταιρειών. «Οι εξαγορασθείσες εταιρείες επιστράφηκαν κατά 90% στους ιδιοκτήτες τους και τώρα μερικοί ξανά πουλάνε» ανέφερε με νόημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα