Ποιους “παίρνει μαζί του” ο Πάτσης, το παρελθόν του Οικονόμου και τα Λουλουδάδικα

Γιατί δεν είναι απλό να ερευνάται το Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση ενώ ο πρωθυπουργός προτίμησε να είναι έξω από την Βουλη και να εγκαινιάζει τα Λουλουδάδικα

Η πατάτα η καυτή

Την “καυτή πατάτα” του σκανδάλου Πάτση …ποιός θα την κρατήσει; Αυτό το παιχνίδι παίζεται πλέον στην Νέα Δημοκρατία, όμως οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Το Μέγαρο Μαξίμου εμμέσως πλήν σαφώς ρίχνει Ο στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες και τον Θανάση Μπούρα. Η Ντορά Μπακογιάννη που δεν μασάει τα λόγια της το είπε πιο καθαρά τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ερεύνησε την υπόθεση.

Ο Θανάσης Μπούρας πάλι – όπως φάνηκε απο την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες- “τα ρίχνει” στους δικαστικούς που μετέχουν σε αυτή και στους ορκωτούς λογιστές που με πανάκριβες διενεργούν τους ελέγχους.

Μόνο που αυτή η ιστορία κάπου θα σταματήσει. Λογικά τουλάχιστον. Γιατί αν οι ορκωτοί και οι δικαστικοί αρχίσουν να ψειρίζουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης – ιδίως των βουλευτών της Ν.Δ- θα βγάλουν …λαγούς από τα καπέλα. Το καθεστώς εμπλοκής με εταιρίες της αλλοδαπής δεν είναι προνόμιο του Πάτση.

Άλλωστε να θυμίσουμε πως το 2016 όταν ψήφίστηκε η σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ οι γαλάζιοι βουλευτές αποχώρησαν από την διαδικασία καταγγέλοντας “εχθρότητα πρός την επιχειρηματικότητα” . Επίσης πως εμποδιζουν τις συζύγους και τα παιδιά τους να έχουν επιχειρηματική δράση. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι “χρυσοί” σύζυγοι και τέκνα.

Εκτίθενται

Εντωμεταξύ αν και είναι κατανοητός ο πανικός που διακατέθει τα κυβερνητικά κλιμάκια καλό είναι να τηρηθεί και κανένα πρόσχημα. Έτσι “για τα μάτια του κόσμου”. Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, δεν ειναι δόκιμο να διακινείται από την Νέα Δημοκρατία. Υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητη επιτροπή. Ιδίως όταν λίγες ώρες πρίν ο Ανδρέας Πάτσης είχε παραδεχθεί πως έγραψε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την ανακοίνωσή του.

Δύο αναγνώσεις

Με δύο τρόπους μπορεί να “διαβαστεί” η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της οικονομικής εισαγγελίας στο “σκάνδαλο Πάτση”. Η πρώτη είναι πως οι θεσμοί λειτουργούν και ότι “κυκλωνεται” από παντου η υπόθεση. Η δεύτερη όμως υποδηλώνει πως οι εισαγγελικές αρχές μάλλον δεν έχουν καμμία εμπιστοσύνη στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Πράγμα διόλου τιμητικό.

Ας περιμένουμε όμως να δούμε πως θα λειτουργήσει το σχήμα της παράλληλης εισαγγελικής και κοινοβουλευτικής έρευνας. Γιατί στο παρελθόν έχουμε δει φαινόμενα που ή μία καθυστερούσε την άλλη και τούμπαλιν.

Ραντεβού στα Λουλουδάδικα

Είναι όμως και αυτό σημείο των καιρών: Ενώ μέσα στη Βουλή γίνεται …χαμός με την υπόθεση Πάτση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ετίναι ακριβώς απέξω. Εγκαινίασε τα …Λουλουδάδικα που βρίσκονται στον τοίχο του κοινοβουλιου από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας. Μάλλον για να μας δείξει ότι δεν τρέχει τίποτε και πως ο πρωθυπουργός ασχολείται με άνθη λιγο πριν συναντηθεί με τον Σόλτς.

Έχει σημασία μάλιστα και η …”κομπανία” με την οποία έκανε τα εγκαίνια. Παρών ο (αυτονόητος) Κώστας Τασούλας που παρότι πρόεδρος της Βουλής, είναι αξιοπρόσεκτα σιωπηλός στην όλη ιστορία. Επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου Στέφανος Βλαστός. Κατά μία έννοια ταιριαστή παρέα οι δύο τελευταίοι. Είναι ειδικοί στις απευθείας αναθέσεις.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά με “σφραγίδα” της αγοράς

Μπορεί οι φουρτούνες για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να μην έχουν τελειωμό τις τελευταίες μέρες, αλλά βρήκε χρόνο να θυμηθεί το παρελθόν του στην ελεύθερη αγορά.

Στο μακρινό 2009, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης Καραμανλή όπου είχε διατελέσει Γ.Γ. Καταναλωτή είχε προχωρήσει σε επιχειρηματικό βήμα επενδύοντας σε τυροκομική μονάδα. Το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που η υπόθεση Πάτση ήταν σε πλήρη εξέλιξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει “πυρά” μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ, βρέθηκε με τους πρώην συνεταίρους του, στην γιορτή “ενηλικίωσης” της εμπορικής εταιρείας Desserta Hellas, που διακινεί τα σήματα της Berglandmilch, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της Αυστρίας, που όμως αποτελεί τον συνεταιρισμό 11.000 οικογενειών, κτηνοτρόφων. “Ως Εκπρόσωπος δεν έχω να σας πω τίποτε” τόνισε. Κοντοστάθηκε όμως και αυτοσαρκαστικά είπε ότι… “ναι έχω αλλά καλύτερα να μην το ακούσετε”, σκορπώντας χαμόγελα.

Η Desserta Hellas, που κλείνει τα 18 και “βλέπει” περατέρω ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά, εκπροσωπεί μια εταιρεία, την Berglandmilch, που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την “καθ΄ ημάς Ανατολή”. Μάλιστα έχει κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ το 2020 και 1.500 εργαζόμενους και επεξεργάζεται ετησίως 1,3 δισ. κιλά γάλακτος. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τους ανθρώπους που με τη συνεργασία τους, τον βοήθησαν να ολοκληρωθεί επαγγελματικά. πέρα από την πολιτική. Τώρα, μάλιστα μεταφέροντάς του το στίγμα της αγοράς, τον βοηθούν να σπάει, όπως τόνισε, τη «γυάλα της πολιτικής».

Οι καημοί του Βενιζέλου

Με τους πολιτικούς που πολιτεύθηκαν και πολιτεύονται στην Θεσσαλονίκη, τα έβαλε σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Χωρίς να πει ονόματα μίλησε για πρόσωπα που παρότι έφτιαξαν καριέρα στην Θεσσαλονίκη δεν έκαναν τίποτε για την πόλη και δεν συνέδεσαν το όνομά τους με κανένα μεγάλο έργο στην πόλη.

Τα ‘βαλε όμως και με τους ψηφοφόρους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “προέχουσα σημασία έχουν οι ευθύνες αυτών που ψηφίζουν με κριτήρια που δεν συνδέονται με τις ανάγκες και την προοπτική της Θεσσαλονίκης. Είμαστε όμως θεσμικά υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του εκλογικού σώματος. Έζησα, στο πλαίσιο αυτό, περιόδους στις οποίες η Χρυσή Αυγή είχε μεγαλύτερη απήχηση από το ΠΑΣΟΚ”. Όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μετείχαν στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση θα προσθέταμε.

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Από “σκανάρισμα” πέρασε η ΑΑΔΕ 550.000 ταμειακές μηχανές που έχουν δηλωθεί στα “κιτάπια” της. Εντόπισε, δε,170.000 ταμειακές μηχανές που αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις, που είτε δεν είχαν διαβιβάσει καμία απόδειξη είτε διέκοψαν τη διαβίβαση των στοιχείων.

Μετά από αυτό, η ΑΑΔΕ έστειλε το σχετικό mail όπου σημειώνει ότι: “Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ (Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες. Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης. Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας”. Πάντως η αγορά ζητά μια παράταση ώστε να μπει σε ρότα…

Η ΔΕΗ βλέπει έξω

Πλώρη ακούγεται ότι βάζει για “πολιτείες” της Βαλκανικής γειτονιάς η ΔΕΗ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που βλέπουν σε συνέχεια αναφορών στο πρόσφατο παρελθόν της διοίκησης, σύντομα, εξελίξεις.

Δεν ξεχνά ο Κατρίνης

Μπορεί πλέον να είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Μίχάλης Κατρίνης, δεν ξεχνά όμως πως πρίν αναλάβει την – ζόρικη ενίοτε – υποχρέωση να υποκαθιστά τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Βουλή, ήταν αρμοδιος για τα ζητήματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έτσι λοιπόν πολύ πρόθυμα ήταν αυτός που απάντησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στην Βουλή την περίφημη τροπολογία του για το “καλάθι του νοικοκυριού”. Ζήτησε από τον Άδωνι Γεωργιάδη “να απαντήσει συγκεκριμένα για το πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά τροφίμων τον τελευταίο χρόνο πόσες εισηγήσεις για επιβολή προστίμων έχουν υποβληθεί την ίδια περίοδο”. Είναι εμφανές ότι η κόντρα που έχει με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ και υπουργός Ανάπτυξης από το 2019 ο Μιχάλης Κατρίνης …καλά κρατεί.

Άλλαξε χέρια

Η Noval Property ανακοίνωσε χθες ότι απέκτησε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199 στο Μαρούσι, πρώην ιδιοκτησίας της HELLENiQ ENERGY Holdings S.A.

Το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.636 τ.μ., θα ανακατασκευαστεί σε ένα σύγχρονο, πράσινο και έξυπνο κτήριο γραφείων, που θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στοχεύει στην πιστοποίηση κατά LEED. Ο επανασχεδιασμός αυτός του κτηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης της Noval Property να αξιοποιεί παλιό κτηριακό απόθεμα και να το μετατρέπει σε σύγχρονο, πράσινο και βιοκλιματικό, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της να επενδύει σε έργα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε ευρώ 10,96 εκατ. και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ομόλογο της Noval Property.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα