Τα “καλά που έρχονται” στο ΠΑΣΟΚ και η “γαλάζια” επιτήρηση του Βαρουφάκη

Το δίλλημμα του Νίκου Ανδρουλάκη για το αν θα πήγαινε Στρασβούργο ή Πράγα. Δύο ανακοινώσεις της Ν.Δ για δύο δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη

PEGA η Πράγα;

Δεν θα παραβρεθεί στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ίδια δηλαδή διαδικασία που μετέχει ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας. Η απουσία του όμως κάθε άλλο παρά σχετίζεται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε μπροστά στο δίλλημα: «PEGA η Πράγα». Έπρεπε δηλαδή να διαλέξει ανάμεσα σε δύο γεγονότα που θα γίνονταν σήμερα (Πέμπτη) το πρωί: Την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ή την ακρόαση της Επιτροπής PEGA στο Στρασβούργο, για την υπόθεση της παρακολουθήσεων και της χρήσης παράνομων λογισμικών στην Ευρώπη. Ε, τελικά επέλεξε το δεύτερο.

Πρόκειται για μία λογικότατη επιλογή. Αρχικά γιατί είναι ο μόνος επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ευρώπη που βρέθηκε υπό την απειλή διπλής παρακολούθησης (και από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator). Επίσης γιατί όπως έχει φανεί λειτουργούν ακόμη «δυνάμεις» στις Βρυξέλλες που δεν θα ήθελαν ο Νίκος Ανδρουλάκης να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το θέμα των παρακολουθήσεων.

Τα ωραία έρχονται στο ΠΑΣΟΚ

Μια και αναφερθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ όμως να σας πούμε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση η κοινοβουλευτική του ομάδα. Μια άκρως πολιτική διαδικασία όπου πολλά αναμένεται να διαφανούν. Η εν λόγω συζήτηση θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην αίθουσα 111 της Βουλής και θα αφορά το πρόγραμμα του κόμματος και κυρίως την περεταίρω πορεία του υπό το φώς των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο αρμόδιος για την σύνταξή του, Νίκος Χριστοδουλάκης. Μετά οι βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις υποδείξεις, τις παρατηρήσεις η ακόμη και να εκφράσουν τις διαφωνίες τους. Επίσης (κι αυτό είναι το κυριότερο) θα καταθέσουν την άποψή τους για το πώς θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, όπου στο τέλος του δρόμου υπάρχουν φυσικά οι κάλπες.

Με δεδομένο ότι η προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, τώρα εύλογα αναμένει κανείς το …κάτι παραπάνω. Ιδίως όταν είναι γνωστό πως στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ζυμώσεις για την έλευση του Σόλτς

Κρούσεις φαίνεται ότι γίνονται με “πλοηγό” του Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο ώστε να κάνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Έχει ήδη επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις μέρες μνήμης για το Ολοκαύτωμα, κι μένει να φανεί εάν θα επισκεφθεί και την Αθήνα.

Βέβαια τα τελευταία γεγονότα με το πλαφόν στο φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει αποστάσεις ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι οι διαφορές μετά και τη Σύνοδο θα γεφυρωθούν και τελικά θα σφραγιστεί η επίσκεψη που άλλωστε εξυπηρετεί και την προσπάθεια για “τόνωση” του διεθνούς προφίλ του Πρωθυπουργού.

Πάντως οι διμερείς σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο είναι στο ζενίθ με έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, κάτι στο οποίο το γερμαντικό επιμελητήριο παίζει ενεργό ρόλο.

Άλλη δουλειά δεν έχουν;

Απορίες έχει δημιουργήσει στο Μέρα 25 το πόσο …στενά παρακολουθείται από τα επικοινωνιακά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης Βαρουφάκης. Μάλιστα στελέχη του χώρου σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση μοιάζει σαν να μην έχει άλλη δουλειά να κάνει από το να «ψειρίζει» τις δηλώσεις του γραμματέα του Μέρα 25, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια έχει «χτυπήσει κόκκινο» και όπως φαίνεται ανοίγει νέο μέτωπο στα ελληνο-τουρκικά.

Είναι γνωστή στο Μέρα 25 η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου να θέλει να επαναφέρει την θεωρία της «τσογλανοπαρέας του ‘15» όπως χαρακτηριστικά λένε. Όμως όπως λένε φαίνεται να το παρακάνει, όταν η Ν.Δ βγάζει δύο απανωτές ανακοινώσεις για τον Γιάννη Βαρουφάκη: Μία για την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και εξέφρασε την γνώμη του για την ελληνική οικονομία και το Ευρώ, και ακόμα μία στην συνέχεια, όταν σε δήλωσή του ανέπτυξε την θέση του για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Κάτι δεν πάει καλά…

Το ότι κάτι δεν πάει καλά με το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια. Επισημαίνεται άλλωστε σε όλες τις εκθέσεις ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών που επισκέπτονται την χώρα.

Στην τελευταία από αυτές έγινε και η εξής διαπίστωση: Στις 23 κλειστές φυλακές της χώρας βρίσκονται 10.720 κρατούμενοι σε σύνολο 10.178 διαθέσιμων θέσεων. Αντίστοιχα όμως στις αγροτικές φυλακές υπάρχουν 230 κρατούμενοι σε σύνολο 1062 θέσεων.

Αυτό – προφανώς άσχετο δεν είναι με την τάση … «σκληρού σωφρονισμού», που είναι και η βασική άποψη της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα