Τα “λεφτά που υπάρχουν” για τους αγρότες και μια μικρή ΕΥΠ

Διαβάζεται σε 3'

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εμπειρία της από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ οι αγρότες αποδεικνύονται πραγματικός πονοκέφαλος για το Μαξίμου

Τρίζει

Τελικά δεν «έπιασε» η έκκληση του Λευτέρη Αυγενάκη ώστε οι αγρότες να μην συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις. Φαίνεται δεν τους έπεισε πως ο διάλογος που προτείνει θα βγάλει κάπου.

Πράγμα λογικό αφού έχει ήδη προηγηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων που φυσικά ήταν πολύ μακριά από όσα ζητούν οι αγρότες.

Μάλιστα όπως λένε οι ίδιοι τα… εκατοντάδες εκατομμύρια που διαφημίζει η κυβέρνηση πως δαπανά αντιστοιχούν τελικά σε ποσά της τάξης των 60 κι 70 ευρώ για δεκάδες στρέμματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ολοένα και πληθαίνου οι φήμες ότι η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης… τρίζει. Καθότι είναι κι αυτή μια εκδοχή εκτόνωσης του πράγματος. Μάλιστα δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Υπάρχουν

Μια φορά λεφτά για τους αγρότες φαίνεται πως υπάρχουν. Αρκεί η κυβέρνηση να θελήσει να τα δώσει. Και είναι αρκετά…

Αυτό προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χνάρης. Όπως είπε « την προγραμματική περίοδο ’23-‘27 προβλεπόταν η διάθεση 19,3 δις στη χώρα μας. Οι άμεσες ενισχύσεις που αντιστοιχούν για κάθε έτος ανέρχονται σε 1 δις 700 εκατ. ευρώ το έτος ‘23 αντί για 1 δις 700 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στους δικαιούχους μόνο   939 εκατ. και σε σχέση με το ‘22  563  εκατ. λιγότερα. Επιπλέον, αδιάθετα παραμένουν τα 245 εκατομμύρια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. περίπου 90 εκατομμύρια ενιαίας ενίσχυσης και 425 εκατομμύρια από τα οικολογικά σχήματα».

Οφείλουμε μάλιστα να παρατηρήσουμε πως η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα «κοστολογημένων προτάσεων της αντιπολίτευσης». Μια και συχνά – πυκνά η κυβέρνηση εγκαλεί τα κόμματα πως δεν υπολογίζουν το κόστος των εξαγγελιών τους.

Μικρή ΕΥΠ

Μια …μικρή ΕΥΠ φαίνεται πως αποκτά η χώρα. Που θα αφορά μάλιστα αποκλειστικά το διαδίκτυο.

Ο λόγος για την νέα «Αρχή Κυβερνοασφάλειας» η οποία ψηφίζεται με νομοσχέδιο που ήδη πέρασε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης (την ίδια που συζητά και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια).

Έτσι για να ξέρετε, η νέα υπηρεσία δεν θα έχει διοικητικό συμβούλιο αλλά μόνον έναν διοικητή ο οποίος θα ορίζεται από το υπουργικό Συμβούλιο. Δηλαδή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του διοικητή αυτού, περιλαμβάνονται και οι αναθέσεις έργων σε ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έργο της αρχής.

Όπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση… μαθαίνει από τα λάθη της. Έτσι αν χρειαστεί η αρωγή κάποιου λογισμικού (τύπου Predator; ) αυτή την φορά θα γίνει με νόμιμο τρόπο και δίχως παρατράγουδα.

Ενδιαφέρον

Ομολογουμένως προσέλκυσε το γενικό ενδιαφέρον το …μικρό διάλειμμα και η ανάπαυλα του Στέφανου Κασσελάκη στα Μετέωρα. Αναδεικνύοντας ίσως μία νέα πτυχή στην επικοινωνιακή τακτική του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Κάθε φορά που συνδυάζει πολιτική με …αίσθηση διακοπών (όπως για παράδειγμα το τριήμερο στις Σπέτσες) δημιουργεί ένα γεγονός. Σε αντίθεση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του που δεν φαίνεται να κομίζουν κάτι καινούργιο. (Αν συνέβαινε αυτό θα φαίνονταν ίσως και στις δημοσκοπήσεις).

Αυτή η ιδιότητα βέβαια δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτική για έναν πολιτικό αρχηγό. Όμως με ό,τι έχει κανείς πορεύεται…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα