Το αίτημα του ΣΕΒ και η ευθύτατη Δόμνα

Διαβάζεται σε 3'

Όταν η υπουργός Εργασίας κολακεύει την ιδιωτική ασφάλιση και οι βιομήχανοι θέλουν να …απονέμουν πτυχία

Καθόλου κολακευτική

Κάθε άλλο παρά κολακευτική ήταν για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων η ακρόαση φορέων που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το αντίθετο θα λέγαμε

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα, με εκείνους της ιατρικής να καταγγέλλουν πως όποιος έχει να διαθέσει 19.000 ευρώ θα γίνεται γιατρός. Το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων το χαρακτήρισε απαράδεκτο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας είπε ότι ήταν αντισυνταγματικό. Οι πρυτάνεις πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πανεπιστήμια.

Τελικά στην κυβέρνηση έμεινε ο ΣΕΒ που μέσω της εκπροσώπου του Ντόρας Οικονόμου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα κατέθεσε κι ένα αίτημα: «Τα περισσότερα πτυχία να έχουν εξάμηνη χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση, πλήρως ενταγμένη στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών». Πράγμα που ακούγεται πολύ βολικό για επιχειρήσεις που θέλουν φθηνό και σχετικά υψηλής μόρφωσης προσωπικό.

Να υποθέσουμε πως την άλλη εβδομάδα θα δούμε την σχετική τροπολογία να έρχεται στην Βουλή;

Απαξίωση

Στην ίδια επιτροπή πάντως είχαμε και ένα μίνι –επεισόδιο. Με πρωταγωνιστή τον πρόεδρό της, Χρήστο Κέλλα, και την βουλεύτρια επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

Αφορμή αποτέλεσε η επισήμανση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιοι φορείς – όπως του προσωπικού των ΑΕΙ – προσκλήθηκαν στην επιτροπή ύστερα από πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Χρήστος Κελλάς, ανταπαντώντας σχολίασε: «Καλά. Μας πιέζετε, εξάλλου έχετε και πολλή βαρύτητα, είναι μεγάλο το ποσοστό σας»

Η παρατήρηση προκάλεσε την αντίδραση της Έλενας Ακρίτα κι ακολούθησε ένας έντονος διάλογος:

ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ: Ειρωνευτήκατε το ποσοστό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οφείλετε να ανακαλέσετε τώρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν. Απευθύνεστε στον Πρόεδρο και σας είπα ότι δεν μας πιέζετε.

ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ: Στον Πρόεδρο απευθύνομαι και ως Πρόεδρος, δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό.

Στημένο

Με την χθεσινή του πρόταση για την ανέγερση μνημείου για τα θύματα των Τεμπών ο δήμαρχος Αθήνας μάλλον ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με το ποιος είχε πρόθεση να σβήσει τα ονόματα έξω από την Βουλή.

Όπως φαίνεται όμως στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η ιστορία αυτή – όπως εξελίχθηκε- δεν είναι ούτε μπέρδεμα, ούτε παρεξήγηση. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνει κανείς από την παρέμβαση του Μιχάλη Κατρίνη χθες στην Βουλή, που άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι «την έστησαν» κατά το κοινώς λεγόμενο στον Χάρη Δούκα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η σπουδή κάποιων να σβήσουν τα ονόματα μέσα από μία έντονου συμβολισμού διαμαρτυρία νέων ανθρώπων, είναι κάτι το οποίο σωστά το σχολιάζει η Εθνική Αντιπροσωπεία και θα πρέπει να υπάρχει μια πειστική απάντηση στο γιατί επιδείχθηκε τέτοια σπουδή. Υπάρχει, όμως, και μια ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, που νομίζω, ότι ξεκαθαρίζει τα πραγματικά δεδομένα»…

Ευθέως

Με πόσο μεγαλύτερη ευθύτητα άραγε θα μπορούσε να πει η κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης; Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στον χαιρετισμό της στην  Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ήταν σαφέστατη για το ποια ασφάλιση προτιμά.

Όπως είπε «η ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, που, με τη σειρά της, θα χρηματοδοτήσει εγχώριες επενδύσεις ειδικά στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής, δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Με άλλα λόγια πολύ καλύτερες οι ιδιωτικές εταιρίες και τα επαγγελματικά ταμεία που θα έχουν αποθεματικά να επενδύουν. Καμία σχέση με τα δημόσια ταμεία που και «μασάνε» χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν και γκρινιάρηδες συνταξιούχους που όλο θέλουν αυξήσεις κι αναδρομικά, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν τους φτάνει η σύνταξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα