Το copy paste του 2019 και οι πολυαναμενόμενες λίστες

Στην τελική ευθεία για τις τοποθετήσεις των υποψηφίων τα κόμματα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το καλοκαίρι του 2023 να μοιάζει με αυτό του 2019

Copy –paste

Ένα καλοκαίρι …copy paste του 2019 φαίνεται πως σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εφόσον φυσικά ευοδωθούν τα προεκλογικά του σχέδια και τελικά καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν το λέμε εμείς το δηλώνει εμμέσως ο ίδιος. Όταν ρωτήθηκε σε πρωινή εκπομπή ποιο θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα ψηφίσει ως κυβέρνηση απάντησε: «Το πρώτο νομοσχέδιό μας, πάλι, θα είναι η επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος. Το επιτελικό κράτος ήταν το πρώτο μας νομοσχέδιο το 2019, δεν είναι τίποτα άλλο από τον τρόπο με τον όποιο είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους, πώς κατανέμουμε αρμοδιότητες, πώς ελέγχουμε τα Υπουργεία, πώς οργανώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο».

Εμείς πάντως να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2019 με αφορμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε την διάταξη για την αιτιολογημένη απόλυση και τους όρους διορισμού του διοικητή της ΕΥΠ…

Ζωνη με προσαρμογές

«Άμυνα ζώνης με προσαρμογές». Έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί με όρους μπάσκετ η προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις πιθανές διαρροές στα δεξιά της. Ιδίως από την στιγμή που η είσοδος μικρότερων κομμάτων θα ήταν εμπόδιο στον πήχη της αυτοδυναμίας.

Όπως φαίνεται λοιπόν οι βουλευτές που πολιτεύονται στους νομούς που παρουσιάζουν αξιόλογα ποσοστά το κόμμα «Νίκη» και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου έχουν επιφορτιστεί με την … «φρούρηση των δεξιών συνόρων». Έτσι λοιπόν στην Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (που είναι γραμματέας της Διακοινοτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας» έσπευσε να δηλώσει πως «η εκκλησία ήταν και είναι δύναμη ενότητας, ενοποιητικό στοιχείο, σημείο αναφοράς όλου του ελληνισμού και όχι αφορμή διαίρεσης και κομματισμού. Το υπογραμμίζω επειδή ζούμε σε καιρούς πονηρούς, σε εποχές σύγχυσης, που δεν λείπουν εκείνοι που επιχειρούν να ψαρέψουν σε θολά νερά επικαλούμενοι δήθεν “ευλογία” της εκκλησίας».

Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Καλαφάτης έσπευσε να προειδοποιήσει του ψηφοφόρους: «Κανένας να μην θεωρήσει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Κανένας να μην θεωρήσει ότι οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι Κυβέρνησης. Κανένας να μην ψηφίσει αψήφιστα. Και αυτό αφορά πρωτίστως τους συμπολίτες μας που κοιτάζουν προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ακούγοντας κορώνες πατριωτισμού».

Λιτότητα εντός…

Πάντως, έτσι για να ξέρετε, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αρνείται πως το πρόγραμμα παροχών της «έχει πάει περίπατο» μετά την έκθεση των Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά σφιχτή πολιτική, όμως τα πρώτα δείγματα λιτότητας έχουν φανεί. Κι είναι εσωκομματικά.

Όπως πληροφορούμαστε οι μέχρι πρότινος υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται να κάνουν περιοδείες ανά την χώρα με …δικά τους έξοδα. Η Πειραιώς – μαθαίνουμε- δεν καλύπτει όπως στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο τις εν λόγω δαπάνες.

Λογικό από οικονομικής άποψης καθότι το κομματικό χρέος της Ν.Δ στις τράπεζες αυξάνεται συνεχώς. Δεν ξέρουμε όμως πως θα το πάρουν τα στελέχη. Αν και λίγες αντιρρήσεις μπορούν να φέρουν στην σημερινή συγκυρία.

Δημοσκοπήσεις

Ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Όπως φαίνεται όμως διαφορετική θα είναι η στάση των κομμάτων απέναντί τους σε σχέση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ιδίως σε αυτές που δείχνουν …παρόμοια αποτελέσματα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απίθανο να ασκήσει «επιθετική» πολιτική εναντίον τους μια και δεν μπορεί να προσάψει την συνήθη «κατηγορία» πως υποτιμούν τα ποσοστά του. Από την άλλη βέβαια μπορεί να υποστηρίξει ότι έχουν χάσει την αίγλη τους ως προγνωστικό εργαλείο.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει, στον βαθμό που δείχνουν ότι διατηρεί τα ποσοστά της. Ακριβώς γιατί στο επίκεντρο της τακτικής της είναι το να μην καλλιεργηθεί εφησυχασμός στους ψηφοφόρους της.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ούτως η άλλως τηρούσε μια ουδέτερη στάση απέναντί τους. Οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να αλλάξει την ρητορική του.

Λίστες

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν συνταχθεί οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών για τα κόμματα που θα μετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην αντιπολίτευση.

Η προσχοή στρέφεται στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον πρώτο λόγο σχετικά με το αν οι αλλαγές στην εικόνα του κόμματος θα αφορούν και την σειρά με την οποία θα «τοποθετηθούν» οι υποψήφιοι. Αν δηλαδή σκοπεύει να έχει κάνει παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση η θα κινηθεί στην πεπατημένη. Το θέμα πιθανότατα να συζητηθεί και στο Εκτελεστικό Γραφείο που βρίσκεται σε καθεστώς συνεχούς συνεδρίασης.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις και περιφέρειες.

Είδωμεν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα