AEGEAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κάνουν πράξη τις πρώτες πράσινες πτήσεις στην Ελλάδα

AEGEAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κάνουν πράξη τις πρώτες πράσινες πτήσεις στην Ελλάδα

Μια πρωτοβουλία που βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των πράσινων αερομεταφορών.

Τη συμφωνία AEGEAN και ΕΛΠΕ για το πρώτο πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels, SAF) σε πτήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν οι δύο εταιρείες.

Ειδικότερα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μέσω της θυγατρικής του ΕΚΟ, ανέλαβε να εξασφαλίσει την προμήθεια SAF στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” και η AEGEAN δεσμεύτηκε να χρησιμοποιεί SAF σε πτήσεις της που αναχωρούν από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία και μια από τις λίγες στην Ευρώπη, που πραγματοποιεί πτήσεις σε τακτική βάση με βιώσιμα καύσιμα.

Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο της AEGEAN κ. Ε. Βασιλάκη και το διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Α. Σιάμισιης, στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με τη συμφωνία αυτή, οι δυο οργανισμοί ανοίγουν το δρόμο για την έγκαιρη προσαρμογή της χώρας μας στους στόχους της επικείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποχρεωτική χρήση SAF 2% το 2025 σε όλες τις πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΕΕ και θέτουν τα θεμέλια για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα συμπεριλάβουν τη χώρα στον χάρτη των βιώσιμων αερομεταφορών. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, AEGEAN και ΕΛΠΕ επεσήμαναν την ανάγκη ένταξης των SAF στον εθνικό ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της χρήσης τους στην Ελλάδα, ενόψει και των επικείμενων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων με αφετηρία το 2025 και εφεξής.


Την πρωτοβουλία των δυο εταιρειών χαιρέτησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι και εξέφρασαν τη θέληση της πολιτείας για να διαμορφωθούν έγκαιρα και από κοινού οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διευρυμένη χρήση των SAF στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν και τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Μεταφορών, Περιβάλλοντος καθώς και Οικονομικών.

Παράλληλα οι δύο εταιρείες θέλοντας να θέσουν τις βάσεις για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητάς που υλοποιούν, έχουν ήδη δεσμευτεί για την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Βόρειας Ελλάδας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της για τη ζωή στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα