Αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών επιχειρήσεων

Αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προανήγγειλε ότι θα εντάσσονται υπό προϋποθέσεις και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει

Τροποποιήσεις στο συζητούμενο νομοσχέδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου διευκρινίζοντας ότι στη διαδικασία θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που διέκοψαν στο παρελθόν.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια θα υπάρξουν τροποποιήσεις βάσει των προτάσεων των αρμόδιων φορέων αλλά και της αντιπολίτευσης. Η κυριότερη από αυτές αφορά  τη ρητή διευκρίνιση ότι στο μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα εισαχθεί απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης για ορισμένες υποθέσεις. Εξήγησε δηλαδή ότι στις περιπτώσεις που κατά την εξωδικαστική διαδικασία δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή τότε θα μπορούσε η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία με δυνατότητα πάντως των συμβαλλόμενων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή.

Ως προς την αναστολή της διαδικασίας του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδεθεί χρονικά όχι με την υποβολή της αίτησης αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές. Αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

Ακόμη υπογράμμισε ότι το υπουργείο σκοπεύει να διευρύνει τις εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών προκείμενου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υπάρχει διάταξη η οποία θα προστατεύει από άδικες διώξεις εκπροσώπους των πιστωτών οι οποίοι θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών.

SHARE:

24Media Network