Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δεν έπρεπε να μας επιβληθεί πρόστιμο, θα πάμε στα δικαστήρια

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δεν έπρεπε να μας επιβληθεί πρόστιμο, θα πάμε στα δικαστήρια

Ποιά είναι η θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πως θα αντιδράσει και τι λέει για μικροζυθοποιίες - Βεργίνα

Άδικη και αβάσιμη χαρακτήρισε ο κ. Ζωούλλης Μηνάς Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας την επιβολή προστίμου 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης “εκφράζουμε την έκπληξη και την απογοήτευση μας τόσο για την απόφαση, όσο και την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η Επιτροπή αγνόησε όλα τα στοιχεία που καταθέσαμε και την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας” επαναλαμβάνοντας ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προσφύγει με όλα τα μέσα που διαθέτει στην δικαιοσύνη καθώς “ το πρόστιμο είναι βαρύ και επηρεάζει σοβαρά την ρευστότητα μας”.

Θέλοντας να τονίσει ότι απόφαση είναι αβάσιμη ο κ. Μηνάς ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ελέγχων που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά: “η Επιτροπή δηλώνει ότι έκανε έρευνα σε 59 σημεία σε όλη την χώρα. Το ξέρετε ότι όλα τα σημεία στα οποία εμείς πουλάμε είναι 110.000; Μιλάμε για 400.000 επαφές με πελάτες το χρόνο. Είναι δυνατόν να μιλάμε για 59 σημεία που έχουν ερευνηθεί, μέσα σε 16 χρόνια έρευνας;” Παράλληλα ανέφερε ότι κατά της διάρκεια της διαδικασίας “δεν μας ζητήθηκε καμία ουσιαστική δέσμευση με την απόφαση. Αν πραγματικά υπήρχε σοβαρή στρέβλωση στην αγορά από την λειτουργία μας, πως αυτή θα διορθωθεί χωρίς να μας δοθούν ουσιαστικές δεσμεύσεις; Να σημειώσω εδώ ότι εμείς προτείναμε ουσιαστικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την Επιτροπή”. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι δεσμεύσεις που είχε καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν κριθεί ανεπαρκείς.

ADVERTISING
,   3  2015. -/-/
, 3 2015. -/-/ -

Στην ερώτηση του news247 για το πως εξηγεί την μείωση των μεριδίων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας την περίοδο του ελέγχου από 74% το 2000, στα επίπεδα του 50% φέτος ο κ. Μηνάς ανέφερε ότι η πτώση αυτή δεν οφείλεται στην έρευνα της Ε.Α. αλλά στην στροφή των καταναλωτών σε νέα προϊόντα. Μάλιστα ανέφερε – χωρίς να κατονομάσει – την περίπτωση της ΦΙΞ, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς κατάφερε σε μία ώριμη αγορά να αποσπάσει μερίδιο της τάξης του 10% σε τρία χρόνια.

Καταλήγοντας ο κ. Μηνάς ανέφερε ότι “αυτό που θέλουμε είναι η δικαιοσύνη, η απόφαση της Επιτροπής μεταφράζει με τρόπο άδικο το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτήν την αγορά, θεωρώντας το συνώνυμο παραβίασης του ανταγωνισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά έγινε μέσα από διαρκείς επενδύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια”.

Η θέση για μικροζυθοποιίες - Βεργίνα

Η συνέντευξη Τύπου υπήρξε και αφορμή για να συζητηθεί το θέμα των μικροζυθοποιών στην Ελλάδα. Ο κ. Μηνάς ανέφερε (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Βεργίνα) "γνωρίζουμε εταιρείες που περιορίζουν την παραγωγή τους για να μην ξεπεράσουν κάποια όρια για φορολογικούς όρους. Αυτές είναι αποφάσεις και επιλογές που κάνουν μόνοι τους. Να μην υπερβούν, όπως είπε τα 200.000 εκατόλιτρα ή τις 40 εκατομμύρια φιάλες ετησίως προκειμένου να μην πληρώνουν περισσότερο φόρο. Αυτό το κάνουν από επιλογή και κανείς δεν τους υποχρεώνει. Ομως όταν έχεις 40 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο και ελέγχεις το 7% της αγοράς δεν είσαι μικροζυθοποιός". Σύμφωνα με τον κ. Μηνά έχει νόημα να ευνοούνται οι πραγματικές μικροζυθοποιίες που έχουν παραγωγή μέχρι και 20 χιλιάδες εκατόλιτρα ή έως 4 εκατομμύρια φιάλες, αλλά όχι εκείνοι που επιδιώκουν να θεωρούνται τοπικοί παραγωγοί και παράλληλα να επιχειρούν να παίξουν σε εθνικό επίπεδο.  Παράλληλα σε ερώτηση για όσα είχε καταγγείλει στην επίτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος ανέφερε ότι "δεν έχει κάνει ποτέ μήνυση κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, προτιμόντας να βγαίνει και να προχωράει σε καταγγελίες στον Τύπο".

Νωρίτερα σήμερα η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση στην οποία χαιρέτιζε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: "Ακόμη και αν η ανωτέρω απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στον μακρύ αγώνα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ζύθου στην Ελλάδα, αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη από υπέρμετρο συγκεντρωτισμό γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο στρέβλωσης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ζύθου ιδιαίτερα πιθανό. Για τον λόγο αυτό η ΖΜΘ απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να παραμείνουν σε συνεχή επαγρύπνηση για την επισήμανση, απόκρουση και κολασμό παρόμοιων καταχρηστικών πρακτικών αποκλεισμού -όπως αυτών που μετήλθε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία- από οπουδήποτε και εάν προέρχονται αυτές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού 'τιμώρησε' με πρόστιμο μαμούθ την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

SHARE:

24Media Network