Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια

Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια

Με αφορμή το τέλος εποχής της Carrefour Μαρινόπουλος το news247 θυμάται τα σούπερ μάρκετ που εξαφανίστηκαν από την αγορά

Στις ημέρες της αφθονίας κάθε γειτονιά είχε 2-3 αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το να ανοίξεις αρχικά ένα κατάστημα και στην συνέχεια ένα δεύτερο και ο μπακάλης να γίνει μεγαλομπακάλης και στην συνέχεια αλυσίδα σουπερ μάρκετ δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο. Ήταν οι εποχές που οι καταναλωτές στοίβαζαν πράγματα γιατί δεν ήταν σίγουροι εάν έχουν αρκετά ή αγοράζαν κάτι για το "άχρηστο" δώρο, made in China. Αντίστοιχα οι προμηθευτές ήταν χαλαροί καθώς ήξεραν ότι το ενδεχόμενο για κανόνι ήταν μικρό.

Σήμερα που οι καταναλωτές πηγαίνουν μόνο με λίστα για τα τελείως απαραίτητα και οι προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίνουν προϊόν αν δεν προπληρωθούν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν και να επιβιώσουν είναι αυτοί οι οποιοί είχαν "μαζεμένα" τα μαγαζιά τους τον καιρό της κρίσης ή είχαν τις πλάτες κάποιου μεγάλου παίκτη από το εξωτερικό. Με αφορμή την σημερινή ιστορική ημέρα όπου σηματοδοτεί το τέλος εποχής της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, της Μαρινόπουλος, που μεσουράνησε για πάνω από 50 χρόνια, το news247 θυμήθηκε αλυσίδες που μεσουρανούσαν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα δεν υπάρχουν πια.

ADVERTISING

Οι εξαγορές

Βερόπουλος: Η πρώτη μεγάλη εξαγορά που τάραξε τα νερά ήταν αυτή των σούπερ μάρκετ ΑΘΗΝ'Α (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) από την Βερόπουλος το 1993. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μιλάμε για μία εποχή οπού σχεδόν καμία αλυσίδα δεν διέθετε πάνω από 100 καταστήματα. Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες ΤΡΟΦΙΝΟ και ΑΣΤΕΡΑΣ στην Αθήνα. Πέρυσι τέτοιο καιρό ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη.

Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια

Carrefour Μαρινόπουλος: Η εξαγορά της CΟΝΤΙΝΕΝΤ (σ.σ. της πρώτης ξένης αλυσιδας που άνοιξε υπερμάρκετ στην Ελλάδα) από την Carrefour ήταν η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση αλυσίδας που έγινε στην Ελλάδα μέσω ξένου δακτύλου. Η γαλλική αλυσίδα μαζί με την οικογένεια Μαρινόπουλου εξαγόρασαν παράλληλα την αλυσίδα ΞΥΝΟΣ στην Αθήνα και ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ στον Πειραιά καθώς και τις αλυσίδες ΛΑΛΙΩΤΗΣ στην Βοιωτία και της ΚΡΟΝΟΣ στην Πάτρα η οποία όμως παρέμεινε στην αγορά με την επωνυμία της. Πριν την συγχώνευση με την Carrefour η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει προχωρήσει στην δεκαετία του'90 σε δυναμικές εξαγορές που την είχαν καταστήσει Νο1 στην αγορά. Πρόκειται για την αθηναϊκή ΤΡΕΣΚΟ το 1990, την ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ στην Κεντρική Μακεδονία, ΚΡΕΤΑ ΜΑΡΚΕΤ στα Χανιά, ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΑΡΚΕΤ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ στο Ηράκλειο και ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ στην Ρόδο.Πλέον το σύνολο του ομίλου που είχαν χτίσει οι παλιοί μέτοχοι την περασμένη πεντακονταετία περνάει από 1η Μαρτίου, στην "Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ"

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ιδίαιτερα συγκρατημένοι στις εξαγορές ξεκινούν το 2000 με την αλυσίδα ΤΡΟΦO και τα cash & Carry ENA - τα οποία διατηρούν ακόμη και σήμερα το όνομα τους -  και το 2008 τα καταστήματα της PLUS - γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας που απέτυχε στην χώρας μας και έφυγε σε χρόνο ρεκορ - καθώς και αυτά της ΚΟΡΥΦΗ στην Θράκη. Κατά διαστήματα εξαγοράζει μεμονομένα καταστήματα τοπικών αλυσίδων ενώ η πιο πρόσφατη εξαγορά της μετράει ένα χρόνο και είναι αυτή της ΚΑΝΑΚΗ Α.Ε. στην Σαλαμινα.

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Χαμηλών τόνων και στις εξαγορές τουλάχιστον μέχρι πριν από ένα χρόνο. Αγόραζε μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων όπως 18 της αλυσίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥτο 2007(σ.σ. την μόνη που εξαγόρασε στο σύνολο), 9 της ΑΤΛΑΝΤΙΚ το 2011, 5 της ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ και 4 της ΔΟΥΚΑΣ το 2013 καθώς και 9 της ΕΧΤRA ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ την ίδια χρονιά. Η μεγάλη κίνηση ήρθε με την εξαγορά των9 ΜΑΚRO CASH & CARRY που το 2016 κατέβασαν ταμπέλες και μετονομάστηκαν σε The Mart ενώ μόλις έχει ξεκινήσει η νέα εταιρεία "Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη" στην οποία θα ενταχθούν όλα τα καταστήματα της Carrefour και Μαρινόπουλος.

Μασούτης: Στην Βορεια Ελλάδα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχε μία βασική κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή μεταξύ της Μασούτης και της ΜΠΙΣΚΑΣ. Και οι δύο εξαγόραζαν μαγαζιά και και παραλληλα αναπτύσσονταν. Έτσι μέχρι την εποχή εκείνη ο Μασούτης είχε προχωρήσει στην εξαγορά των εταιριών ΑΦΟΙ ΜΟΥΜΙΤΖΙΔΗ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΙΕΘΝΕΣ, ΣΥΝ ΕΝΑ στην Θεσσαλονίκη, ΦΤΗΝΗ ΑΓΟΡΑ στην Καβάλα, ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤ στην Λάρισα καθώς και στις ΓΚΑΓΚΟΥΤΗΣ και ΚΟΝΤΡΑ που είχαν αναπτυχθεί σε αρκετούς νομούς της Μακεδονίας.

Από την άλλη ο ΜΠΙΣΚΑΣ ο οποίος είχε επεκταθεί και στην Βουλγαρία εξαγοράζει την ΔΥΟ ΑΛΦΑ και δημιουργεί τα cash & carry ΜΠΙΣΚΑΣ Plus. Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται και τα Μπίσκας Plus μαζί με άλλες δύο αλυσίδες της οικογένειας, την ΜΕΡΚΑΤΟ και την ΑΛΛΑΝΤΙΝ περνούν στην ανταγωνιστική ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ για να καταλήξουν στο τέλος όλοι να εξαγοραστούν από τον Μασούτη ο οποίος συνέχισε τα επόμενα χρόνια την επέκταση του στον νότο με άλλες εξαγορές: ΕΥΡΩΜΑΡΚΕΤ (Τρίκαλα), ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Κατερίνη) ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ στον Βόλο και μία ακόμη στην Ανατολική Μακεδονία, την ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΣΙΝΤΣΑΡΗΣ το 2002 στις Σέρρες καθώς και καταστήματα αλυσίδων - ζόμπι.

ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ: Η αθηναϊκή αλυσίδα ξεκίνησε τον χορό των εξαγορών με την ΣΤΑΪΚΟΣ το 1998 και την ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ στον Ζωγράφο ένα χρόνο μετά και συνέχισε με την ΦΙΛΙΑ, την ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΝΟΒΑ, τον ΑΓΓΕΛΙΔΗ, τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΜΒΟ και της ΛΙΑΣΚΟΣ την περασμένη δεκαετία. Τα τελευταία χρόνια εξαγόρασε μεμονωμένα  καταστήματα αλυσίδων που δεν άντεξαν στην κρίση.

ΠΕΝΤΕ ΑΕ (ΓΑΛΑΞΙΑΣ): Η αλυσίδα της οικογένειας Χειμωνίδη, θα εξαγοράσει τα ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ το 1991 και δύο χρόνια αργότερα τα σούπερ μάρκετ των πολυκαταστημάτων ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ στην Λαμία. Για να ακολουθήσει η ΜΑΡΚΕΤ ΕΛΛΑΣ ένα χρόνο μετά στην Αθήνα και τα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ Konsum στην Βόρεια Ελλάδα.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Μετά από απο το συνεναιτικό διαζύγιο της οικογένειας Καριπίδη με τον όμιλο Μαρινόπουλου, τον Φεβρουάριο του 2016 η αλυσίδα ακολούθησε μία έντονη πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στις καλές ημέρες έχει φτάσει να είναι ο Νο2 τοπικός παίκτης στην Μακεδονία πίσω απο τον Μασουτη, μέσω από μια σειρά εξαγορών. Είχε εξαγοράσει την κοντινή της ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ στην Ημαθία το 1997 τα ΜΑΡΚΕΤ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΔΙΠΛΑ, ΡΟΜΒΟΣ στην Θεσσαλονίκη και ΒΣΜ στην Χαλκιδική το 2001 και στην συνέχεια ττην ΑΣΕΛΕ ΑΕ του Αγροτικού Συναιτερισμού Ιωαννίνων και την Υπεραγορά ΛΑΔΑ στην Κοζάνη το 2003.

Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια

Οι αποχωρήσεις

Όπως προαναφέρθηκε το 2008 τα καταστήματα της Γερμανικής PLUS πουλήθηκαν στην ΑΒ Βασιλόπουλος. Νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την ελληνική αγορά και η ALDI η οποία ήθελε να δοκιμάσει την τύχη της στην Ελλάδα μετά από την επιτυχία της LIDL. Η τελευταία αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι καθώς εξαφάνισε από την αγορά και την DIA - τα καταστήματα της απορροφήθηκαν από την Μαρινόπουλος - η οποία είχε ανοίξει τον χορό των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Τα "κανόνια"

Το πιο ηχηρό κανόνι είναι αδιαμφισβήτητα  αυτό της αλυσίδας ΑΤΛΑΝΤΙΚ πριν από 6 χρόνια. Συμπεριλαμβάνονταν μέσα στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας και είχε φθάσει στο σημείο αυτό μέσα από μία σειρά εξαγορών και πώληση μεριδίων της μέσω του Χρηματιστηρίου. Έτσι στην δεκαετία του '90 είχε εξαγοράσει τις εταιρείες ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ στην Αθήνα, την ΚΥΨΕΛΗ στην Πελλοπόνησο, την ΙΜΑGE στα Τρίκαλα και την ΦΑΡΜΑ ΤΕΤΡΑΣ η οποία είχε βγει και εκτός Αττικής. Το 2001 προχώρησε σε εξαγορά μέσω ανταλλαγής μετοχών με την ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ που ήταν κυρίαρχος στην Εύβοια καθώς και με την ΑΡΙΣΤΑ που έναν πανελλαδικό συνεταιρισμό μικρών σούπερ μάρκετ.

Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια

Από και εκεί και πέρα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλυσίδων, κυρίως τοπικών οι οποιές δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πίεση και κατέβασαν ρολά. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της ΜΠΑΛΗΣ στα Τρίκαλα, της ΓΑΛΑΓΑΛΑΣ στην Καρδίτσα  και της ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΡΚΕΤ η οποία είχε βρεθεί κοντά στην εξαγορά από την Μαρινόπουλος, και των ΠΑΥΛΟΥ και ΠΑΜΒΩΤΙΣ στην Ηπείρο.

- Ευχαριστούμε το περιοδικό ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ για την παραχώρηση φωτογραφιών. Με στοχεία από τα site των εταιρειών,  το redflyplanet και την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαρινόπουλος: Τέλος εποχής. Κλειστά την Τρίτη τα καταστήματα

10+1 αλυσίδες ηλεκτρικών που δεν υπάρχουν πια στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network