Black Friday: 5+1 πράγματα που δεν ξέρεις γι’αυτήν

Black Friday: 5+1 πράγματα που δεν ξέρεις γι’αυτήν

Πότε θα γίνει φέτος στην Ελλάδα; Γιατί την αγαπάμε τόσο πολύ; Πού και πότε ξεκίνησε; Μάθε τα πάντα για τη Black Friday.

Είναι μόλις τέταρτη χρονιά που το φαινόμενο Black Friday συναντάται στην Ελλάδα αλλά οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να ανυπομονούν για τη μεγάλη μέρα των προσφορών και του shopping. Φέτος η Black Friday πέφτει 29 Νοεμβρίου, ακολουθώντας κατά πόδας την αμερικάνικη παράδοση που πάντα την τοποθετεί ακριβώς μετά από την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου: την ημέρα δηλαδή που γιορτάζεται το Thanksgiving.

Στις ΗΠΑ οι εκπτώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τα ηλεκτρονικά είδη, τις λευκές συσκευές, τα smartphones και κάθε είδους gadget. Εκείνα δηλαδή τα προϊόντα που δεν επηρεάζονται από εποχιακές εκπτώσεις και που συγκεντρώνονται σε στοίβες στις αποθήκες των μεγάλων καταστημάτων. Στην Ελλάδα βέβαια η Black Friday έχει επεκταθεί και σε είδη ένδυσης, υποδήματα, καλλυντικά και αρώματα.

Είτε σκέφτεσαι να ενδώσεις στη Black Friday 2019 είτε όχι διάβασε παρακάτω 6 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις γι’αυτή.

#1

Η πρώτη καταγεγραμμένη Black Friday δεν αναφέρεται σε κάποιο καταναλωτικό όργιο αλλά σε μία… οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, στην κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Εκείνη τη μέρα, δύο δαιμόνιοι χρηματιστές της Wall Street, οι Jay Gould και Jim Fisk αγόρασαν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν με σκοπό να ανεβάσουν κατακόρυφα τις τιμές και να τον μεταπωλήσουν πανάκριβα. Εκείνη την Παρασκευή του Σεπτέμβρη, η συνωμοσία τους κατέρρευσε με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των πάντων: από τους βαρόνους της Wall Street μέχρι τους ήδη φτωχούς χωρικούς.

#2

Μία ακόμα θεωρία πίσω από τις Black Friday προσφορές αποδίδει τον όρο στη συνήθεια που είχαν οι Αμερικάνοι λιανέμποροι να σημειώνουν με κόκκινο μελάνι τη χασούρα και με μαύρο το κέρδος. Μετά από μία χρονιά χωρίς ικανοποιητικό τζίρο για τους μαγαζάτορες, την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες οι καταναλωτές ξεκινούσαν την εορταστική σεζόν ξοδεύοντας όλες τις οικονομίες τους σε εκπτωτικά προϊόντα. Αυτή η θεωρία για την προέλευση του όρου Black Friday ωστόσο είναι μάλλον ανακριβής.

#3

Για την Philadelphia ωστόσο η Black Friday κάπου στην δεκαετία του 1950 είχε πολύ διαφορετικό νόημα αφού την Παρασκευή μετά τις Ευχαριστίες συνέρρεαν στους δρόμους της πόλης χιλιάδες τουρίστες και καταναλωτές με αφορμή τον παραδοσιακό αγώνα ποδοσφαίρου μετάξυ των σωμάτων Στρατού και Ναυτικού που γινόταν εκεί τέτοια μέρα κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να κορυφώνεται η εγκληματικότητα και να δυσκολεύει σημαντικά η ζωή των κατοίκων. Τελικά το 1961 η ημέρα μετονομάστηκε σε “Big Friday” προκειμένου να της αποδοθεί θετική έννοια.

#4

Η Black Friday δεν ήταν πάντα η πιο εμπορική ημέρα του χρόνου αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, η ημέρα αυτή ήταν το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά μέχρι το 2001 αφού από τότε η Black Friday γνώρισε νέα άνθηση ρίχνοντας το Σάββατο των Χριστουγέννων στη δεύτερη θέση.

#5

Από το 2012 η Wallmart ανακοίνωσε πως θα είναι ανοιχτά όχι μονάχα τη Black Friday αλλά και αργά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας παρ’όλο που είναι αργία. Έτσι στις ΗΠΑ το φαινόμενο της “Gray Thursday” όπως το ονομάζει ο Τύπος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια αφου ως είθισται, το παράδειγμα της Walmart το ακολούθησαν πολλοί.

#6

Οι Black Friday προσφορές ξεκίνησαν μεν από τις ΗΠΑ αλλά πλέον έχουν ξεπεράσει τα φυσικά της σύνορα και ‘γιορτάζονται’ σε 15 χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται φυσικά και η Ελλάδα. Μερικές ακόμα χώρες που συμμετέχουν είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Τώρα πια γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεται για να απολαύσεις στο έπακρο τη Black Friday 2019. Το μόνο που οφείλουμε να σου θυμήσουμε είναι πως ο Κωτσόβολος έχει ετοιμάσει τις πιο συναρπαστικές προσφορές για σένα, ό,τι κι αν αναζητάς.

Μείνε συντονισμένος για τις προσφορές Black Friday του Κωτσόβολου και απόκτησε τα προϊόντα που ήθελες σε εκπληκτικές τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα