Χωρίς πιλότους τα Χριστούγεννα η American Airlines; Κατά λάθος πήραν σχεδόν όλοι… άδεια

Χωρίς πιλότους τα Χριστούγεννα η American Airlines; Κατά λάθος πήραν σχεδόν όλοι… άδεια
Painted vertical stabilizers are viewed as American Airlines jets are parked on the airport apron, Monday, Nov. 6, 2017, at Miami International Airport in Miami. American Airlines and a subsidiary will pay $9.8 million in stock to settle claims that they failed to help disabled employees return to work. (AP Photo/Wilfredo Lee) AP Photo/Wilfredo Lee

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις περιόδους με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τις αεροπορικές εταιρείες. Πώς γίνεται λοιπόν μια εταιρεία να δώσει άδειες τις μέρες αυτές στο σύνολο σχεδόν των πιλότων της;

Ένα λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα της American Airlines ήταν αρκετό να προκαλέσει αναστάτωση με ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής συνέπειες για την εταιρεία. Οι περισσότεροι πιλότοι της βρέθηκαν να έχουν πάρει άδεια,με αποτέλεσμα η μεγάλη αεροπορική εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα απρόβλεπτο χριστουγεννιάτικο… εφιάλτη.

“Εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ακυρώσουμε πτήσεις κατά τη φετινή εορταστική περίοδο”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι από τους 15.000 πιλότους της βρέθηκαν με άδεια τις ημέρες των γιορτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό των αδειούχων είναι αρκετό για να προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αυτές τις ημέρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει στους αδειούχους πιλότους ως αντάλλαγμα το 150% των αποδοχών τους προκειμένου να κάνουν Χριστούγεννα στο κόκπιτ.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις σε περιόδους εορτών και αργιών αποτελούν μια τεράστια πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο κατά την πρόσφατη Ημέρα των Ευχαριστιών, πάνω από 28,5 εκατ. Αμερικανοί ταξίδεψαν αεροπορικώς για να περάσουν τη γιορτή με τις οικογένειές τους. Αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αύξηση για τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πληροφορικό σύστημα βάζει μια αεροπορική εταιρεία σε μπελάδες. Το 2014, η Delta Air Lines βρέθηκε δίχως να το γνωρίζει να πουλά εισιτήρια σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ενώ η Alaska Airlines βρέθηκε να προωθεί προσφορές, οι οποίες “εξαφανίζονταν” πριν οι επιβάτες προλάβουν καν να κάνουν κράτηση. Το 2015 η United Airlines καθήλωσε στο έδαφος όλες τις αναχωρήσεις στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταρρεύσει το σύστημα κρατήσεων. 

Μεγάλο πρόβλημα με έλλειψη πιλότων και προσωπικού παρατηρήθηκε το φθινόπωρο φέτος και στη Ryanair η οποία είχε δώσει χρωστούμενες άδειες σε μεγάλο αριθμό του προσωπικού της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.

Φωτό: AP Photo/Wilfredo Lee

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα