Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός
Armed Swiss police officers stand guard on the roof of a hotel near the congress center where the annual meeting of the World Economic Forum take place in Davos, Switzerland, Tuesday, Jan. 23, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber) AP Photo/Markus Schreiber)

Το Νταβός υποδέχεται από σήμερα και έως τις 26 Ιανουαρίου το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ατζέντες, συναντήσεις και συμφωνίες σε ένα χιονισμένο τοπίο. Τρεις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας αρκούν κάθε χρόνο στην επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ελίτ που κρατά τις τύχες και το χρήμα του πλανήτη στα χέρια της προκειμένου να δημιουργήσει το πλάνο της τρέχουσας χρονιάς.

Ακολουθούν δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός:

Τι είναι το Νταβός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) είναι μια ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ – η λεγόμενη 1pc (δηλαδή το 1% που ελέγχει τον παγκόσμιο πλούτο). Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες, διευθυντές και ανώτερα στελέχη μεγάλων διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, των τραπεζών, της τεχνολογίας, καθώς και κορυφαίοι αναλυτές της πολιτικής. Το WEF, που φέτος κλείνει τα 47 έτη, πραγματοποιείται στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός και αποτελεί ευκαιρία για μια αποκλειστική ομάδα ηγετών να δικτυωθούν και να ονειρευτούν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Οι κονκάρδες

Στο Νταβός, οι παρευρισκόμενοι φορούν κονκάρδες ανάλογες με την ιεραρχία των σημάτων του WEF. Επί παραδείγματι, οι αρχηγοί κρατών, οι βασιλείς και οι υψηλόβαθμοι συμμετέχοντες έχουν τις πιο πολυπόθητες κονκάρδες: Λευκά εμβλήματα που μοιάζουν με πιστωτικές κάρτες. Οι «κανονικοί» συμμετέχοντες έχουν επίσης λευκές κονκάρδες. Ανάλογα με την ιδιότητα του καλεσμένου αλλάζει και η κονκάρδα: Οι πορτοκαλί ανήκουν σε όσους εργάζονται στα ΜΜΕ, οι βιολετί ανήκουν στο τεχνολογικό προσωπικό, οι πράσινες στους υπαλλήλους που συνοδεύουν τους αρχηγούς κρατών, και οι γκρί στους συζύγους και τους συνεργάτες που συνοδεύουν τις λευκές κονκάρδες.

Η ατζέντα

Το Νταβός ενώνει επιχειρηματίες, πολιτικούς και οικονομολόγους προκειμένου να «θεραπεύσουν» τα προβλήματα του κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά πάνελ, συζητήσεις και ομιλίες με όλα τα θέματα, από επιδημίες μέχρι την κλιματική αλλαγή, ωστόσο αποφεύγει ζητήματα όπως το Brexit, οι αυξημένες ανισότητες και ο λαϊκισμός.

Οι συναντήσεις

Τα μεγαλύτερα deals συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το Νταβός είναι η απόλυτη επαγγελματική εμπειρία, με τις περισσότερες συνεδριάσεις να διαρκούν για λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ οι σημαντικότερες συναντήσεις είναι εκείνες που διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα.

(Φωτογραφία: AP / Markus Schreiber)

Διαβάστε περισσότερα στο Fortunegreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα