Οι θεομηνίες τύπου “Μήδεια” φέρνουν ένα νέο Ταμείο για αποζημιώσεις

Οι θεομηνίες τύπου “Μήδεια” φέρνουν ένα νέο Ταμείο για αποζημιώσεις
Κακοκαιρία Μήδεια - Πτώση δέντρου στην οδό Νίκης στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Tο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των πληττόμενων από φυσικές καταστροφές επιχειρήσεων.

Να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος, απώτερου αλλά και πρόσφατου με την αδυναμία αξιοποίησης δωρεών από ιδιώτες, αλλά και να προσθέσει ένα επιπλέον εργαλείο αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή επιχειρεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των πληττόμενων από φυσικές καταστροφές επιχειρήσεων.

Έτσι με το νομοσχέδιο συστήνεται Ταμείο Κρατικής Αρωγής με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που έχει στόχο την «αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.» Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια θεραπείας των προβλημάτων που φέρνει ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, αλλά και να διαμορφωθεί μια πλατφόρμα για παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων με απόλυτα στοχευμένο τρόπο όπως άλλωστε είναι και το γενικότερο κλίμα στην ΕΕ (όπως κατέδειξε και η συζήτηση στο τελευταίο eurogroup).

Το Ταμείο εποπτεύεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης, υποστηρίζεται διοικητικά από το Υπουργείο Οικονομικών και εδρεύει στην Αθήνα. Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές, συμπληρωματικά προς τις ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από:

α) Εισφορές ιδιωτών στον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής ο οποίος συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος,

β) ποσά που έχουν αναζητηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και αφορούν σε κάθε είδους ενίσχυση που έχει δοθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μετά από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο πρόσφατα με τις δωρεές πολλών  ιδιωτών, φυσικών κα νομικών προσώπων, είχε συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη του ΕΣΥ ενώ για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και το Μάτι επίσης είχε εκδηλωθεί μια μεγάλη εθελοντική συνεισφορά. Μάλιστα στην περίπτωση της Ηλείας είχε συσταθεί ειδικό Ταμείο όπου είχε τεθεί επικεφαλής ο Πέτρος Μολυβιάτης. Ωστόσο νομικά εμπόδια κα άλλες δυσκολίες δεν είχαν επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για τη στοχευμένη στήριξη των πληγέντων και έτσι τα χρήματα πήγαν και για άλλους σκοπούς. Αντίστοιχα και με τις τελευταίες δωρεές για το ΕΣΥ δεν ήταν λίγα τα προβλήματα ειδικά με τα ΦΠΑ παροχών σε είδος.

Με δεδομένη αυτήν την εμπειρία το  νέο αυτό Ταμείο Κρατικής Αρωγής φιλοδοξεί να επιλύσει μέσα από τη δομή και την θέσμισή του τα προβλήματα γραφειοκρατίας και κατακερματισμού που έχει το δημόσιο και , όπως αναφέρεται “να δημιουργήσει ένα σύγχρονο μηχανισμό  ενίσχυσης των επιχειρήσεων” (πρώτη στήριξη και προκαταβολές, σταδιακή εκταμίευση ενισχύσεων βάσει προόδου έργων αποκατάστασης κλπ).

Εκτός από τις επιχειρήσεις, άμεση προτεραιότητα αποζημίωσης για να ορθοποδήσουν  θα δίδεται και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και σε ιδιώτες με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας,  υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.

Στα ενδιαφέροντα που φέρνει η ρύθμιση για το νέο Ταμείο είναι η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, αλλά και με δυνατότητα αυτόματων ελέγχων και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

 Παράλληλα δημιουργούνται εξειδικευμένες υπηρεσιακές δομές, οι οποίες θα αναλάβουν τις διαδικασίες επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση ειδικών καθεστώτων και έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, καθώς και τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης ζημιών και στήριξης των πληγέντων.

Επίσης ιδρύεται Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή. Η Επιτροπή τελεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και αποτελείται από Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα