Εθνική Τράπεζα: Αλλαγή σελίδας με πώληση της Ασφαλιστικής και εξυγίανση του ισολογισμού

Εθνική Τράπεζα: Αλλαγή σελίδας με πώληση της Ασφαλιστικής και εξυγίανση του ισολογισμού
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς ανακοινώνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για τη διετία 2021 – 2022 με άξονα την ισχυρή κερδοφορία

Στην απογευματινή ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2020 στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον της τραπεζικής αγοράς, καθώς θα ανακοινωθούν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων για τη διετία 2021 – 2022.

Έπειτα από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ άναψε, ως βασικός μέτοχος, το πράσινο φως στην πρόταση του CVC Capital Partners για την εξαγορά της μεγαλύτερης Εθνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας της χώρας.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η επικύρωση της πρότασης της εδρεύουσας στο Λουξεμβούργο CVC, δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ καθώς οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις και το ύψος του τελικού τιμήματος έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του στελεχικού δυναμικού της τράπεζας και της Ασφαλιστικής, οι οποίοι επικαλούνται ότι η διαγραφόμενη πώλησης με τίμημα τουλάχιστον 55% χαμηλότερο από την καθαρή της θέση, θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην τράπεζα και στους μετόχους της – πρωτίστως στο Δημόσιο, το οποίο κατέχει 41%.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση της πιο κερδοφόρας θυγατρικής στο fund CVC ωστόσο την τελική απόφαση έπρεπε να λάβει το ΤΧΣ, με το Γενικό Συμβούλιο να εκφράζει επιφυλάξεις για το τελικό τίμημα, πριν τελικά ανάψει χθες βράδυ το «πράσινο φως».

Μετά την έγκριση που έλαβε από το ΤΧΣ, έστω και με ενστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι για να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, θα εισηγηθεί την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα συγκληθεί στις 16 Απριλίου 2021 και με την συμμετοχή του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% και άλλων μετόχων θα ψηφιστεί η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα από το 2015 είχε υποχρέωση προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλήσει ορισμένα βασικά της assets, απόρροια της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας η οποία έλαβε κρατική βοήθεια. Μέσα σε αυτά ήταν η πώληση της Finansbank στην Τουρκία, η θυγατρική στην Βουλγαρία και η Εθνική Ασφαλιστική.

Το ελάχιστο ποσοστό πώλησης ήταν αρχικά 75% αλλά λόγω των «γνωστών» καθυστερήσεων η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει πλέον στην πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC το οποίο εξελίσσεται στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα με 900 εκατ ευρώ επενδύσεις, αγοράζοντας ιδιωτικές κλινικές όπως το Υγεία και το Metropolitan και εσχάτως την Vivartia.

Το τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του CVC αφορά την απόκτηση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την αποτίμηση της εταιρείας να κυμαίνεται γύρω από τα 480 εκατ. ευρώ, όπως λένε τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών διεργαστών. Εξάλλου, προσθέτουν πως η συμφωνία προ βλέπει 15ετή αποκλειστική συνεργασία της τράπεζας με την εταιρεία, για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της και γενικότερο για την από κοινού επιχειρηματική δράση στον τομέα του bankassurance. Όπως εξηγούν, πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων της τράπεζας τα επόμενα χρόνια μέσω των προμηθειών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και προβλέπει αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο κλείνει οριστικά μία εκκρεμότητα που απασχόλησε τις διοικήσεις της Τράπεζας την τελευταία 5ετία, αλλά επιτυγχάνει και την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενόψει της στρατηγικής που εκπονείται για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τείνει να λάβει πολιτικές διαστάσεις μετά και την κατάθεση ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει εκφράσει την αντίθεση του στην ακολουθούμενη διαδικασία προκρίνοντας τη λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και πώληση στη συνέχεια πακέτου μετοχών της.

Ένα βήμα πριν την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει σήμερα και την στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων της σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022 και κάτω του 5% το 2023.

Για την επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2022 καθοριστική θα είναι η συμβολή της πώλησης του project Frontier ύψους 6,1 δις. ευρώ σε συνδυασμό με το πλέγμα των υπόλοιπων ενεργειών που δρομολογούνται για τους επόμενους μήνες.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του project Frontier το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας καθώς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα υποχωρήσει στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου κύκλοι της διοίκησης εκτιμούν ότι για την επίτευξη του στόχο του μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων δεν θα απαιτηθεί άλλη παρόμοιου μεγέθους τιτλοποίηση και μέχρι το τέλος του 2022 η διοίκηση θα στηριχθεί σε απευθείας ρυθμίσεις με τους πελάτες της, στην χρήση προγραμμάτων μειωμένης δόσης για όσους εξέρχονται από τα μορατορια, σε διαγραφές κόκκινων δανείων και εάν απαιτηθεί ίσως να γίνουν 1 – 2 πωλήσεις μικρών όμως χαρτοφυλακίων.

Τέλος η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει σημαντική επίτευξη κερδοφορίας το 2020 λόγω έκτακτων κερδών με την οποία θα ολοκληρώσει χωρίς ουσιαστικό κόστος την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα