Φωτιά στο Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης

Διαβάζεται σε 4'
Πυρκαγιά στο Μάτι
Πυρκαγιά στο Μάτι EUROKINISSI

Η παραγγελία της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ζητά να ερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της ετυμηγορίας, τόσο ως προς το αθωωτικό σκέλος, όσο και ως προς το καταδικαστικό.

Παραγγελία με την οποία ζητείται να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκηση έφεσης κατά της απόφασης για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η οποία εκδόθηκε χθες Δευτέρα (29/4), απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προ την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Με αυτή ζητά να ερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τόσο ως προς το αθωωτικό σκέλος, όσο και ως προς το καταδικαστικό, ιδίως αναφορικά με την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και το ύψος των ποινών.

Ειδικότερα στην παραγγελία αναφέρονται τα εξής: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Οργή για τις ποινές – “χάδι” – Μόνο 6 ένοχοι

Την δικαιολογημένη οργή των συγγενών και φίλων των 104 θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι, προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών την Μεγάλη Δευτέρα (29/04).

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν 6 κατηγορούμενοι, ενώ αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Σημειώνεται πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως. Εν ολίγοις οι καταδικασθέντες που έλαβαν την υψηλότερη ποινή φυλάκισης, θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι
Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πυρά κατά τις δικαιοσύνης από συγγενείς και επιζώντες

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευθούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους.

Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου που πέταξε καρέκλα. Με ανάρτησή του στο facebook, o Άγγελος Κοντοθάνος ανέλαβε την ευθύνη για την παραπάνω ενέργεια, εξηγώντας πως πέταξε την καρέκλα κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξερχόμενοι από τη δικαστική αίθουσα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη δικαιοσύνη για την απόφαση.

Συγγενείς των θυμάτων από τη φωτιά στο Μάτι
Συγγενείς των θυμάτων από τη φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιζών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είπε εξερχόμενος: “Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει

Τι ακολουθεί μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρόκειται να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον ‘Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα