Folli Follie: Το “μαρτύριο της σταγόνας” για μια εταιρεία που δεν ανήκει στους Κουτσολιούτσους

Διαβάζεται σε 2'
Folli Follie
Folli Follie eurokinissi

Έχουν περάσει περισσότερο από 5 χρόνια από το πρωτάκουστο επιχειρηματικό σκάνδαλο, ωστόσο ακόμη και σήμερα και μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων η ανεξάρτητη πλέον εταιρεία και οι πιστωτές της δεν μπορούν να βγάλουν άκρη.

Παρέμβαση στην εξυγίανση της εταιρείας με αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος που απελευθέρωνε τη δεσμευμένη περιουσία της Folli Follie άσκησαν μικρομέτοχοι της άλλοτε εισηγμένης, «πανηγυρίζοντας» για την πρωτοβουλία τους, την ώρα που ούτε καν το ελληνικό Δημόσιο δεν θεωρεί ως κίνδυνο την απελευθέρωση των ακινήτων και μετρητών, τα οποία ορθώς δεσμεύτηκαν το 2018 από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, υπέρ του Δημοσίου!

Σημειώνεται δε πως η ομάδα των μικροεπενδυτών που εκπροσωπούνται από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και τους δικηγόρους Ν. Σακκά και Γ. Κυριακόπουλο είχαν κατά το παρελθόν εγκρίνει στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων μετόχων (μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία) το Σχέδιο Εξυγίανσης της εταιρείας, χωρίς στο μεσοδιάστημα να εγείρουν απαιτήσεις από τη νέα μορφή που έχει η Folli Follie.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση κατά του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, αν και έγινε δεκτή από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η αποδέσμευση των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (28 εκατ.ευρώ αποτίμηση ακινήτων και 3 εκατ.ευρώ σε μετρητά)θα συζητηθεί στο ανώτατο δυνατό όργανο, το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η αποδέσμευση ακινήτων έχει κομβικό ρόλο για την εξυγίανση καθώς αποτελεί πυλώνα της συμφωνίας με τους πιστωτές ομολογιούχους. Η διορισμένη διοίκηση της FF (με δικαστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχουν από το 2021 το «πράσινο φως» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Τον περασμένο Δεκέμβριο,διοίκηση και πιστωτές από κοινού προχώρησαν στην ενεργοποίηση τους ενός σκέλους της συμφωνίας, ιδρύοντας την OpsCo, δηλαδή την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie.

Η δεύτερη εταιρεία NewCo ωστόσο δεν μπορούσε έως πρότινος να συσταθεί λόγω της εκκρεμότητας των δεσμευμένων ακινήτων, που επί της ουσίας αποτελούν την «αποζημίωση» των ομολογιούχων πιστωτών της. Σημειώνεται, δε, ότι με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται, αποδεσμεύοντας την εταιρεία πλήρως από την όποια επιρροή των παλαιών μετόχων, αλλά και την απομακρύνει από τη σκιά του σκανδάλου.

Ίσως δε η τελευταία παράμετρος να έχει παίξει κάποιο ρόλο στις χθεσινές εξελίξεις αναφέρουν πηγές με γνώση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα