Fraport Greece: Ρεκόρ με 32,3 εκατ. επιβάτες μέχρι και τον Οκτώβριο στα 14 αεροδρόμια της χώρας

Διαβάζεται σε 7'
Fraport Greece: Ρεκόρ με 32,3 εκατ. επιβάτες μέχρι και τον Οκτώβριο στα 14 αεροδρόμια της χώρας
κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece

Την επιτυχημένη πορεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece και τις νέες προκλήσεις για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, παρουσίασε η εταιρεία. Νέες επενδύσεις και δράσεις για τον τουρισμό.

Με ρεκόρ επιβατικής κίνησης και 32,3 εκατ επιβάτες μέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζει η φετινή χρονιά για τα 14 διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται στη χώρα μας η Fraport Greece. H εταιρεία, συνεχίζει να επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, αλλά και σε υπηρεσίες και συμπράξεις με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. 

Τον απολογισμό του έτους αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κλάδος του τουρισμού στη χώρα παρουσίασε ό κ. Γιώργος Βήλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, που ανέλυσε τόσο τη συνολική πορεία της εταιρείας, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τον τουρισμό. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει την συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργειών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας.». 

Χρονιά ρεκόρ το 2023 με πάνω από 33 εκατομμύρια επιβάτες

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10μηνών, τα 14 ελληνικά περιφερειακά Αεροδρόμια εξυπηρέτησαν στο σύνολό τους 32,3 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και +12% σε σχέση με το 2019.Όπως είπε ο κ. Βήλος, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα η κίνηση στο σύνολο του έτους αναμένεται να κλείσει στα 33,8 εκατ. επιβάτες, αντί 31,2 εκατ. πέρυσι. (30,2 εκατ. 2019). Η διεθνής κίνηση αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στον τουρισμό της χώρας. 

Δεκατρία από τα 14 αεροδρόμια κατάφεραν σημαντική άνοδο της κίνησης τους σε σχέση με πέρυσι, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 19,5%, ενώ μόνο η Μύκονος είχε μείωση στο 1,9%, μετά όμως τη μεγάλη άνοδο που είχε σε σχέση με το 2019, που ήταν στο +11%. Η οριακή αύξηση στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης στο 0,5% ήρθε μετά την άνοδο κατά 20% σε σύγκριση με το 10μηνο του ’19. 

Συνολικά στα 14 αεροδρόμια πέταξαν 110 αεροπορικές εταιρείες, από 42 αγορές από όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας  900 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 64 ήταν νέα . Από τα καινούρια δρομολόγια του 2023, τα 10 ήταν στη Ρόδο, τα 8 στα Χανιά, από 7 στη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα και στο Άκτιο, που είναι ένας ανερχόμενος προορισμός, είχε 6 νέα διεθνή δρομολόγια. 

Οι βασικές αγορές προέλευσης ξένων τουριστών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 22,1%, ακολουθεί η Γερμανία με 12,6%, η Σκανδιναβία με 8,5% και τη δεκάδα συμπληρώνουν Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ισραήλ και Τσεχία. Τα ποσοστά ανόδου των επιβατών από αυτές τις αγορές είχαν θετικές διακυμάνσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και με κύρια την επιστροφή των Σκανδιναβών που σημείωσαν άνοδο κατά 10,7%. Η αύξηση των επιβατών από την Πολωνία, την Αυστρία, το Ισραήλ και την Τσεχία, ήταν επίσης σε διψήφιο ποσοστό.

Αναφορικά με τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι επιβάτες, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα των κύριων αγορών βρίσκονται οι αμερικανοί τουρίστες.

Μιλώντας για τα πρώτα μηνύματα του επόμενου έτους, ο κ. Βήλος επεσήμανε ότι είναι θετικά με τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν κλείσει τους ίδιους αριθμούς θέσεων με φέτος. Όπως τόνισε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς υπάρχουν προκλήσεις και γεωπολιτική αστάθεια. 

O κ. Σάββας Καραγιάννης, Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας, Fraport Greece Ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές

Η Fraport έχει επενδύσει στα 14 αεροδρόμια πάνω από 1,8 δις ευρώ για την δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών πυλών εισόδου στη χώρα, ενώ κάθε χρόνο επενδύει περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων. Η εταιρεία ήδη σχεδιάζει περαιτέρω επεκτάσεις σε ορισμένα αεροδρόμια από αυτά, όπως για τη Σαντορίνη, με την επέκταση του τερματικού σταθμού. 

Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για το χειμώνα

Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη στήριξη των προορισμών, και την αύξηση των τουριστικών ροών, η Fraport παρέχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς και περιφερειακούς μήνες. Η εταιρεία παρέχει κατά τους χειμερινούς μήνες, κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για τα νέα δρομολόγια τους, με έκπτωση 7 ευρώ ανά επιβάτη. Ήδη με αυτό το μέτρο εκτελούνται 14 διεθνή χειμερινά δρομολόγια, κυρίως από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα η Fraport εισήγαγε κίνητρα και για τους περιφερειακούς μήνες, με την παροχή σημαντικών εκπτώσεων από 25-50% στα τέλη, για κάθε επιπλέον επιβάτη εξωτερικού που θα φέρουν οι αεροπορικές εταιρείες, σε οποιοδήποτε από τα αεροδρόμια και κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, και Μάρτιο – Απρίλιο. Ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής αυτού του κινήτρου, 62 αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την έκπτωση. Η διεθνής αεροπορική κίνηση κατά συνέπεια για τον Οκτώβριο που μας πέρασε αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το Νοέμβριο που διανύουμε η άνοδος φτάνει ήδη το 14%. Σε πραγματικά νούμερα τους δύο αυτούς μήνες, οι επιπλέον ξένοι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας είναι πάνω από 200.000. 

Η εταιρεία ακόμη συμπράττει ακόμη με τους εθνικούς, όπως ο ΕΟΤ και τοπικούς φορείς, όπως Δήμους, Περιφέρειες και Ενώσεις Ξενοδόχων, χαράσσοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές στόχους. Η Fraport, προωθεί τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια καθώς και μέσω των δικών της καναλιών επικοινωνίας όπως είναι τα social media και το περιοδικό ‘’Incredible Greece’’. 

Από αριστερά: ο κ. Σάββας Καραγιάννης, Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας, Fraport Greece, η κ. Κατερίνα Πολλάτου, Airline Marketing & Development Manager/ Commercial & Business Development, ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece και ο κ. Χάρης Φίλος, Air Service Development Manager/ Commercial & Business Development

Οι προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού

Ο κ. Βήλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, προτάσσοντας το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε όλη την τουριστική αλυσίδα, με αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο εξυπηρέτησης. Ακόμη αναφέρθηκε στην άνοδο του επιπέδου τιμών με επίπτωση στη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια, η οποία επηρεάζει τη σχέση ποιότητας τιμής που επίσης εντείνει τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορούμε να έχουμε ρεκόρ κάθε χρονιά. «Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες τουριστικές ροές, αλλά και αλλαγή στρατηγικής από το «ήλιος και θάλασσα» σε πιο ολοκληρωμένες/εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες», τόνισε ο κ. Βήλος, σημειώνοντας ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα επιτευχθεί με αλλαγή κουλτούρας και επιχειρησιακού μοντέλου από όλους του εμπλεκόμενους φορείς. 

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση, όπως ανέφερε είναι η γεωπολιτική αστάθεια, στην ευρύτερη περιοχή με δυνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ο ίδιος υπερτόνισε την ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ανάγκη για επενδύσεις με περιβαλλοντικά θετικό πρόσημο και με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα