Γιώργος Περιστέρης: Μονόδρομος οι επενδύσεις στις υποδομές

Γιώργος Περιστέρης: Μονόδρομος οι επενδύσεις στις υποδομές

"Να επιδείξουν έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό", κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστερης

"Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος τρόπος για να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία". Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστερης, στη διάρκεια συνέντευξης, στο πλαίσιο ου 1ου συνεδρίου για τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της PWC, σύμφωνα με τα οποία, τα 69 έργα υποδομών, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιασμό αφορούν επενδυτική δαπάνη €21 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι επενδύσεις αυτές προβλέπεται να προχωρήσουν κυρίως με ιδιωτική χρηματοδότηση, καθώς "το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα για μια χώρα σε ύφεση και δυστυχώς δεν προβλέπεται

Η PWC μιλά για 1,8 που σημαίνει ότι θα μας προσφέρουν 20 μονάδες στο ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία, ενώ για κάθε ευρώ που επενδύεται στις υποδομές, σχεδόν το μισό επιστρέφει άμεσα – από την πρώτη μέρα – στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την δυσκολία ανάκαμψης του καταναλωτικού τομέα της οικονομίας, οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ρεαλιστικά μιλώντας ο μόνος τρόπος για να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία.

"Πρωταγωνιστές στις νέες επενδύσεις σε υποδομές θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις. Το μόνο που ζητούν είναι ισότιμη αντιμετώπιση", είπε χαρακτηριστικα.

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι η μεγάλη επένδυση στο Καστελι, έχει αποδείξει ότι "πρωταγωνιστές στις νέες μεγάλες επενδύσεις υποδομών είναι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όσες είναι σήμερα ζωντανές έχουν άλλωστε επιδείξει απίστευτη αντοχή. Άντεξαν στην μακρότερη και πιο βίαιη ύφεση σε οικονομία της Δύσης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Άντεξαν capital  controls, ραγδαία αύξηση της φορολογίας, πανάκριβα επιτόκια και έχουν βαθιά γνώση των συγκεκριμένων επενδύσεων σε υποδομές και γνωρίζουν πώς να πλοηγήσουν τις επενδύσεις τους στους μαιάνδρους της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας".

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, είναι η ισότιμη μεταχείριση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη φορολογία και την πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους, όπως π.χ. επιστροφές ΦΠΑ.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε καθοριστικές τις ενεργειακές υποδομές για την ανταγωνιστικότητα και τη γεωστρατηγική μας θέση

Συγκεκριμένα, από τα 21 δισ. ευρώ δυνητικές επενδύσεις σε υποδομές μέχρι το 2022, το 42% αφορά την ενέργεια. Πρόκειται για επενδύσεις καθοριστικές και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και για την γεωστρατηγική μας θέση.

"Αν προχωρήσει η πλήρης διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκτυο, θα δημιουργηθεί η δυνατότητα για μια μόνιμη μείωση στην τιμή του ρεύματος, που είναι καθοριστική για την συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές ρεύματος πληρώνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ ΥΚΩ, δηλαδή το κόστος του μαζούτ για την ρευματοδότηση των νησιών, τα οποία γίνονται καπνός και ρύποι. Με ένα κόστος που αντιστοιχεί σε αυτό μιας τετραετίας ΥΚΩ, θα μπορούσαν να έχουν διασυνδεθεί τα νησιά με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Ταυτόχρονα θα δημιουργούνταν οι δυνατότητες για την στρατηγική εκμετάλλευση του πολύ μεγάλου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο), που ξεπερνά τα 10.000 MW και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το πεδίο για την επόμενη γενιά μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Σ’ αυτά μπορούν να προστεθούν και οι επενδύσεις σε αντλησιοταμιεύσεις,– εμείς προωθούμε ήδη δύο τέτοιες μεγάλες επενδύσεις στην Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη. Πρόκειται για ευρωπαϊκή προτεραιότητα, καθώς η αποθήκευση ενέργειας επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της ενεργειακής επανάστασης που συντελείται παγκοσμίως από την ραγδαία άνοδο των ΑΠΕ. Θα ήταν παρανοϊκό να μην επενδύσουμε σε αυτά τα έργα και να προχωρήσουμε σε εισαγωγές μπαταριών από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Όπως και η διέλευση των αγωγών, έτσι και η αποθήκευση ενέργειας, δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία", είπε ο κ. Περιστέρης

Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην επενδυτική ανάκαμψη της Ελλάδας

"Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην επενδυτική ανάκαμψη της Ελλάδας" πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ εκτός Ελλάδας, στα χρόνια της κρίσης και ολοκλήρωσε μόνη της τα έργα

"Εμείς κι άλλες ελληνικές εταιρείες υπερασπιστήκαμε την εγχώρια οικονομία και τους χιλιάδες εργαζόμενούς μας, τους οποίους θέλαμε να συνεχίσουμε να τους κοιτάμε κάθε μέρα στα μάτια. Ακόμα και με όρους οικονομικούς, όμως, διεθνείς μελέτες, όπως π.χ. της World Bank έχουν δείξει ότι σε περιόδους κρίσης, οι πρώτοι που εμπιστεύονται τη χώρα είναι οι ντόπιοι επενδυτές και μετά ακολουθούν οι ξένοι" συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

"Εμείς,  στα χρόνια της κρίσης ήμασταν πράγματι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που αποδείξαμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στη χώρα, επενδύοντας πάνω από 1,5 δις ευρώ. Ο επενδυτικός πατριωτισμός που δείξαμε είχε και στέρεη οικονομική λογική.

Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κατάλληλη θέση για να είμαστε πρωταγωνιστές στην επενδυτική ανάκαμψη που πιστεύουμε ότι θα έρθει στα επόμενα χρόνια. Διαθέτουμε το αναγκαίο μέγεθος, εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές μας και μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων και συμμαχιών, που μας επιτρέπουν να επενδύσουμε ταυτόχρονα σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος  στις ανανεώσιμες πηγές, όπου μέχρι τα τέλη του 2017 θα φτάσουμε τα 1000 MW εγκατεστημένης ισχύος, έχουμε αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουμε πολύ μεγάλα έργα και παραχωρήσεις στην ενέργεια (Πτολεμαΐδα), στους αυτοκινητοδρόμους, στα αεροδρόμια (Καστέλι), στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ διαθέτουμε αυξημένη εξωστρέφεια με παρουσία σε 15 χώρες στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες τόσο στη μετοχική μας σύνθεση  (York Capital Management), όσο κι από πλευράς στρατηγικών εταίρων (ENGIE και Qatar Petroleum στα θερμοηλεκτρικά, αλλά και η ινδική GMR, στο αεροδρόμιο του Καστελίου).

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το μέλλον, με την αναγκαία προϋπόθεση που είπα στην αρχή. Να έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ισότιμη μεταχείριση με τις ξένες. Ο επενδυτικός πατριωτισμός, για τον οποίο μίλησα έχει δύο όψεις. Η μια είναι να δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της. Η άλλη, εξ ίσου σημαντική, είναι να δείχνει και το ελληνικό κράτος εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις", κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

SHARE: