Η Opel πωλήθηκε στην Peugeot

Η Opel πωλήθηκε στην Peugeot

Η PSA συμφώνησε να εξαγοράσει την Opel από την General Motors. Σε πόσα δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε η τιμή αγοράς

Ο όμιλος PSA συμφώνησε να εξαγοράσει την Opel από την General Motors σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία στα 2,2 δισεκ. ευρώ, δημιουργώντας έναν νέο περιφερειακό κολοσσό στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών που θα αποτελέσει πρόκληση για την Volkswagen που έχει ηγετική θέση στην αγορά.

Η κατασκευάστρια εταιρία των οχημάτων Peugeot και Citroen δεσμεύθηκε να καταστήσει και πάλι κερδοφόρα την Opel και τη βρετανική της μονάδα Vauxhall, με λειτουργικό περιθώριο 2% εντός τριών ετών και 6% έως το 2026, χάρη στα 1,7 δισεκ. ευρώ δαπανών που θα εξοικονομηθούν από τη συνένωση δυνάμεων.

ADVERTISING

«Είμαστε βέβαιοι ότι η μεταστροφή της Opel-Vauxhall θα επιταχυνθεί σημαντικά με τη στήριξή μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Κάρλος Ταβάρες στη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με την απόκτηση της Opel, ο γαλλικός όμιλος θα ξεπεράσει την ανταγωνίστρια Renault και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης βάσει πωλήσεων, με ποσοστό αγοράς 16% έναντι 24% της VW. Πέρυσι, η PSA και η GM Europe κατέγραψαν 72 δισεκ. ευρώ έσοδα και πούλησαν 4,3 εκατ. οχήματα.

H GM θα λάβει 1,32 δισεκ. ευρώ για τη μονάδα οχημάτων της Opel. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και η BNP Paribas θα καταβάλουν επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Opel.

Η πώληση της Opel σφραγίζει την έξοδο της GM από την Ευρώπη. Οκτώ χρόνια αφού έφτασε κοντά στο να πουλήσει την Opel στην Magna International, η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ έχει δεχθεί πιέσεις από τους επενδυτές να πουλήσει τη μονάδα και να επικεντρωθεί στην αύξηση της κερδοφορίας της.

Συνδικαλιστικά όργανα: Η έγκριση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τα σχέδια για το μέλλον

Η έγκριση της συμφωνίας της General Motors να πουλήσει την αυτοκινητοβιομηχανία στο γαλλικό όμιλο PSA από το συμβούλιο των εργαζομένων της Opel στην Ευρώπη και το εργατικό συνδικάτο IG Metall θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους για το μέλλον της Opel, όπως δήλωσαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση το συμβούλιο των εργαζομένων και το συνδικάτο.

«Η IG Metall Mitte, το συμβούλιο των εργαζομένων του ομίλου και το συμβούλιο των εργαζομένων στο Μπόχουμ... ζητούν σθεναρά οι πλευρές που υπογράφουν τη συμφωνία να προσέλθουν σε μια συντεταγμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προστατευθούν τα εμπορικά σήματα Opel/Vauxhall, η εταιρία και να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά, οδηγώντας έτσι την Opel σε επιτυχημένο μέλλον», δήλωσαν το συμβούλιο των εργαζομένων και η IG Metall.

πηγή φωτογραφιών: AP/ Christophe Ena /Martin Meissner            

24Media Network