Κωτσόβολος: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι μνηστήρες

Κωτσόβολος: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι μνηστήρες
Κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος Eurokinissi

Το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών αναμένει η Citigroup. Επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον μόνον από τον όμιλο Quest.

Στην ολοκλήρωση του βαίνει σήμερα ο πρώτος κύκλος διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της Κωτσόβολος, τον οποίο ως γνωστόν έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Citigroup μετά από σχετικό mandate του βασικού μετόχου, του βρετανικού ομίλου Curry’s.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί χρονικό ορόσημο αποκλεισμού πιθανού ενδιαφερόμενου πέραν αυτής της περιμέτρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Quest ανακοίνωσε επισήμως την κατάθεση «ενδεικτικής και μη δεσμευτικής προσφοράς» γεγονός που επιβεβαιώνει εμμέσως την προκαταρκτική διαδικασία πώλησης της εγχώριας λιανεμπορικής αλυσίδας.

Νωρίτερα, δημοσίως αλλά ουσιωδώς ατύπως το ενδιαφέρον του για την Κωτσόβολος έχει εκφράσει και ο όμιλος Πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει επισήμως στη διεκδίκηση της. Αντίστοιχα, το έμμεσο ενδιαφέρον της εξέφρασε και η ΔΕΗ, παρά του ότι διέψευσε την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στα τέλη Ιουλίου, που εξάλλου εκ της διαδικασίας δεν ήταν και το ζητούμενο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφανείς παραμένουν επίσης διάφοροι πιθανοί ενδιαφερόμενοι (εταιρείες utility, λιανέμποροι, funds) η επίσημη τοποθέτηση των οποίων ενδεχομένως να φανεί στην ολοκλήρωση του πρώτου διερευνητικού κύκλου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ωστόσο καταλήγουν πως η εκκίνηση της διαδικασίας δεν θα είναι ενδεικτική για την εξέλιξη της πώλησης, καθώς εκτιμάται πως στη διερευνητική φάση κανείς «δεν θα δώσει τα ρέστα του», ενώ κάποιοι προβλέπουν πως ακόμη και σ’ένα δεύτερο κύκλο προσφορών τα προσφερόμενα τιμήματα θα παραμείνουν χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά πως η εξαγορά της Κωτσόβολος από εγχώριο παίκτη προσκρούει σε πιθανές απαγορεύσεις συγκέντρωσης και ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται ερωτήματα για τη χρηματοοικονομική ευχέρεια.

Υπενθυμίζεται πως αν και η Κωτσόβολος είναι ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, κερδοφόρα, και αδάνειστη, με καθαρό ταμείο που υπερβαίνει στην τελευταία χρήση της τα 82 εκατ.ευρώ, εν τούτοις εμφάνισε μικτό περιθώριο κέρδους EBITDA της τάξης του 2,8%. Για παρατηρητές της αγοράς, η εξαγορά της μέσω τραπεζικού δανεισμού δεν θα ήταν εύκολα υγιώς εξυπηρετούμενη στο τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον.

Στο ίδιο πνεύμα, περιορίζεται ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον – κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς – από private equity funds που ποντάρουν στη μεγέθυνση των υφιστάμενων περιθωρίων κέρδους και άρα και των μελλοντικών αποδόσεων και μάλιστα σε βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα 5-7 ετών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα