Κουαρτέτο εφοπλιστών στην Intrakat

Κουαρτέτο εφοπλιστών στην Intrakat
Intrakat

Τέλος εποχής για τη συμμετοχή Κόκκαλη και της προηγούμενης διοίκησης στην εισηγμένη κατασκευαστική. Η επιστροφή των εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη στον κατασκευαστικό κλάδο, συνοδεύεται και από την είσοδο των εφοπλιστών Η. Γκότση και Κ.Αγγέλου στην εταιρεία.

Μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της πώλησης του ποσοστού 31,7% της εισηγμένης κατασκευαστικής Intrakat από την Intracom Holdings στην εταιρεία Winex Investments Limited, συμφερόντων κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, αναμένεται η πλήρης μετοχική και διοικητική αλλαγή με την είσοδο δύο ακόμη εφοπλιστών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η αποεπένδυση Σ. Κόκκαλη από την κατασκευαστική σηματοδότησε και την πώληση των ποσοστών εκ μέρους των υπολοίπων μετόχων προς τους κ.κ. Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ποσοστό 10,1% της Danehc Estate (που ελέγχεται από τους κ.κ. Λ.Λαζαράκη και Δ. Στασινόπουλο) αλλά και το 6,2% που ήλεγχε ο έως πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Π. Σουρέτης εξαγοράστηκαν από τον εφοπλιστή (Eurotankers), κ. Ηλία Γκότση, ενώ ποσοστό ύψους 13,5% θα αποκτήσει ο έτερος εφοπλιστής, ο κ. Κώστας Αγγέλου (Benelux Overseas) εξαγοράζοντας το ποσοστό του μετόχου κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη (12,13%) και μικρότερα ποσοστά μετοχών που κατείχαν στελέχη της εταιρείας.

Αμετακίνητα παραμένουν ποσοστό 5% – που εξακολουθεί να διατηρεί η Intracom Holdings (για χρηματοοικονομικούς λόγους καθώς αποτελεί εγγυήτρια τραπεζικών χρηματοδοτήσεων της Intrakat), το ποσοστό ύψους 8,1% που ελέγχει ο κ. Δημήτρης Κούτρας και έως πρότινος αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Intrakat, καθώς και τα ποσοστά των θεσμικών (περίπου 10%) και της ελεύθερης διασποράς (16%). Σημειώνεται πως αν και πρόκειται για μια ταυτόχρονη μετοχική συναλλαγή, εν τούτοις δεν προκύπτει υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Έτσι, κατά τα παραπάνω, η μεν Winex αποκτά τον πλειοψηφικό έλεγχο και προφανώς διοικητικό ρόλο, εκπροσωπούμενη από τον κ. Α. Εξάρχου, ο οποίος θα αναλάβει ρόλο διευθύνοντος συμβούλου, ενώ οι κ.κ. Γκότσης και Αγγέλου επενδυτική θέση στην εταιρεία, στηρίζοντας όπως φαίνεται τη διοίκηση του νέου βασικού μετόχου της, δηλαδή της Winex.

Η επάνοδος των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη στον κατασκευαστικό κλάδο έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποεπένδυση τους από τον όμιλο Ελλάκτωρ, όπου μετά από έναν περίπου χρόνο σκληρής κόντρας με τον έτερο βασικό μέτοχο, Reggerborgh Invest, αποχώρησαν πουλώντας το 30% της συμμετοχής τους στην Motor Oil. H συγκεκριμένη συναλλαγή ύψους 182 εκατ.ευρώ απέφερε κεφαλαιακά κέρδη της τάξης των 50-60 εκατ.ευρώ, που επανεπενδύονται τώρα στην Intrakat (περίπου 70 εκατ.ευρώ).

Η νέα διοίκηση της εταιρείας προφανώς θα ξεδιπλώσει το πλάνο της προσεχώς σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Ιntrakat και των επιμέρους τομέων δραστηριότητας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την προηγούμενη διοίκηση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Intrakat ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η κατασκευαστική συμμετέχει στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Στον τομέα της ενέργειας η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα