Lamda Development: Τα ρεκόρ σε malls, μαρίνες και τα έσοδα του Ελληνικού

Διαβάζεται σε 3'
Ελληνικό
Ελληνικό EUROKINISSI/ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στην έκταση του Ελληνικού ανήλθαν στα 641 εκατ.ευρώ, από την αρχή της εμπορευματοποίησης έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2024

Αυτοχρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό υπήρξε το πλάνο επενδύσεων της Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού καθώς το 2023 αφενός δεν χρειάστηκε να εκταμιεύσει ήδη εξασφαλισμένο δανεισμό και αφετέρου έγραψε σημαντικό ποσό εισπράξεων κυρίως από τις υπό υλοποίηση και σχεδιασμό οικιστικές αναπτύξεις.

Αναλυτικότερα, το Project εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 65 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 67 εκατ.ευρώ το 2022. Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στην έκταση του Ελληνικού ανήλθαν στα 641 εκατ.ευρώ –από την αρχή της εμπορευματοποίησης έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2024- εκ των οποίων 90 εκατ.ευρώ αφορούσαν το joint venture με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο, τον Πύργο Μικτής Χρήσης (σε κοινοπραξία με την Brooklane) και το ακίνητο όπου η Orilina θα δημιουργήσει το συγκρότημα 10 βιλών και private club.

Ειδικότερα, μέσα στο 2023 τα έσοδα που ενέγραψε η εισηγμένη από πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται σε 313,8 εκατ.ευρώ έναντι 25,6 εκατ.ευρώ το 2022. ‘Εως τις 31 Μαρτίου 2024 η Lamda έχει εισπράξει αθροιστικά 537 εκατ.ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις (οριστικά συμβόλαια και προκαταβολές) και 104 εκατ.ευρώ για τα οικόπεδα των επιμέρους projects. Τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων, τα οποία θα αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, ανήλθαν την 31.12.2023 σε 127 εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται ότι συνολικά από τις κατοικίες του παραλιακού μετώπου αναμένει έσοδα 1,121 δις.ευρώ ενώ από τις οικιστικές αναπτύξεις του project Little Athens έσοδα άνω του μισού δις ευρώ, έως την ολοκλήρωση της α’ φάσης ανάπτυξης. Ειδικότερα και σε ότι αφορά το Little Athens έχει ξεκινήσει η προπώληση για 243 διαμερίσματα (επί συνόλου 459 που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο τέλος της α’ φάσης). Ήδη δε σύμφωνα με τη Lamda Development υπάρχουν δεσμευτικές προπωλήσεις για 140 διαμερίσματα.

Malls και μαρίνες

Επίσης τα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα του ομίλου εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (Retail EBITDA) ύψους 81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% έναντι του 2022. Ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας).

Επίσης τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών κ. Τα λειτουργικά κέρδη της Μαρίνας Φλοίσβου αυξήθηκαν 5% έναντι του 2022 στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ της Μαρίνας Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) αυξήθηκαν κατά 11% στα 5 εκατ.ευρώ, επίδοση που προοιωνίζεται πολλαπλάσια οφέλη όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις αλλά και τεθούν σε λειτουργία του επιμέρους projects στο παραλιακό μέτωπο. Η βελτίωση το 2023 προέρχεται κυρίως λόγω της αύξησης των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα