Μείωση φόρων και ενεργειακή στήριξη ζητά η εστίαση

Μείωση φόρων και ενεργειακή στήριξη ζητά η εστίαση
Καταστήματα εστίασης στην Πλάκα Eurokinissi

Εξορθολογισμό των έμμεσων φόρων που βαρύνουν τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού ζητά η πρωτοβουλία "Στηρίζω HORECA". Αναγκαία η παρέμβαση για το υπέρογκο κόστος ενέργειας συνομολογούν οι παράγοντες του κλάδου.

Μείωση ΦΠΑ στο 6%, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και ειδικό -μειωμένο ή επιδοτούμενο- ενεργειακό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις HORECA (εστίαση και τουρισμός) ζητούν μέσω μια κοινής πρωτοβουλίας οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση για την ανάλυση των στόχων της κοινής προσπάθειας, οι εκπρόσωποι τόσο της ΠΟΕΣΕ, της ΕνΕΑΠ, του ΣΕΑΟΠ, όσο και ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος συνομολόγησαν πως χρειάζονται παρεμβάσεις στήριξης για ολόκληρο το οικοσύστημα εστίασης και φιλοξενίας.

Ειδικότερα, κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, πάνω από το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της «συμμαχίας» για βιώσιμη λειτουργία αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα όπως αυτές διαμορφώνονται, ιδιαίτερα υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης και των διεθνών εξελίξεων.

Παρά το θετικό τουριστικό ρεύμα το 2022, που υποστήριξε τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, η εσωτερική κατανάλωση δεν δύναται να υπερκαλύψει την υπέρογκή αύξηση ενεργειακού κόστους και ανατίμησης πρώτων υλών, με τις επιχειρήσεις εστίασης να ζητούν για μια ακόμη φορά εξορθολογισμό των έμμεσων φόρων, είτε του ΦΠΑ είτε του ΕΦΚ.

Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι στο 13%, ποσοστό υψηλότερο του μέσου όρου των άμεσων ανταγωνιστριών αγορών της χώρας, ενώ ο ΕΦΚ που βαρύνει κυρίως τα ποτά είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης στο συνολικό κοστολόγιο των επιχειρήσεων εστίασης.

Εργασιακά

Πέρα από το ζήτημα κόστους λειτουργίας και φορολογίας, οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της εστίασης αναφέρθηκαν και στο μείζον ζήτημα των εργασιακών.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο εντός της εβδομάδας υπογράφεται η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με διετή ισχύ για τους εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό, ενώ ταυτόχρονα η ΠΟΞ έχει προετοιμάσει εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψει ειδικότητες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς η εξέλιξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού δεν μπορεί να καλύψει θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και άρα χαμηλού μεροκάματου, χαρακτηρίζοντας το ως φαινόμενο της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε πως «θα πρέπει να καλυφθούν θέσεις εργασίας» για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα