Μυτιληναίος: Θετικά αποτελέσματα 6μήνου, θετικότερες προοπτικές

Μυτιληναίος: Θετικά αποτελέσματα 6μήνου, θετικότερες προοπτικές

Μιλώντας σε conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τους στόχους οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε το στοίχημα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης και προανήγγειλε εκπλήξεις το 2021.

Η Mytilineos "βλέπει" τον τομέα των ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, ως το μέλλον των οικονομικών της δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει τη στρατηγική επέκτασης που έχει ήδη χαράξει, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 6μήνου στους αναλυτές. Προανήγγειλε μάλιστα πως το 2021 θα είναι σε λειτουργία άλλα 200 Μεγαβάτ έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Mytilineos είχε θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με το προηγούμενο και όπως ο ίδιος εξήγησε η αντοχή της εταιρείας στην πρωτοφανή περίοδο του lockdown με τις μονάδες της να συνεχίζουν αδιάλειπτα την παραγωγή τους έχει να κάνει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων: «Πολλοί μας άσκησαν κριτική για αυτή τη διαφοροποίηση. Τώρα όμως δικαιωνόμαστε καθώς με αυτή τη στρατηγική πετυχαίνουμε σταθερότητα των μεγεθών μας», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αποτελέσματα, σε €927 εκατ. και €145 εκατ. ανήλθαν ο κύκλος εργασιών και το EBITDA αντίστοιχα για το Α’ Εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που είχαν να ανταπεξέλθουν στη ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €69 εκ., διατηρώντας ψηλά (κοντά στο 1) το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS).

Η συνολική ρευστότητα ανέρχεται σε πάνω από €1,3 δισ. με το δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει σημαντικά κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,69, παρόλο το εκτιμώμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας ο στόχος της Mytilineos για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς με οικονομικές επιδόσεις στα επίπεδα του 2019 βρίσκεται πλέον πιο κοντά.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο επιχειρηματίας θύμισε τη δέσμευση που έδωσε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τονίζοντας πως «είμαστε πιο κοντά στον στόχο για κερδοφορία και μέρισμα στα περσινά επίπεδα», υπό την αίρεση βεβαίως "αρνητικών εκπλήξεων στο διεθνές και εγχώριο οικονομικό σκηνικό" εξαιτίας των επιπτώσεων του Covid–19.

Η Mytilineos παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Θετικές επιδόσεις αν αναλογιστεί κανείς την πτώση της ζήτησης ρεύματος και των τιμών στο πρώτο εξάμηνο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τις απέδωσε στη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία ως προς το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου. Είπε ότι η Mytilineos έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό «καλάθι» προϊόντων και τιμών. Η εταιρία εκμεταλλεύτηκε τις πρωτοφανείς χαμηλές τιμές φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και παρά τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος να παρουσιάσει υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ερωτηθείς από τους αναλυτές για το αν διαβλέπει τάση έντονης συγκέντρωσης στην προμήθεια, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε όμως πως η Mytilineos είναι έτοιμη όταν έρθει αυτή η εποχή.

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε επίσης για την πορεία και τους στόχους του νεοσύστατου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νέα εποχή οδηγεί σε βιώσιμα έργα και υποδομές. Η ΜΕΤΚΑ σύμφωνα με τον ίδιο έχει την αναγκαία τεχνογνωσία και «θα είναι παρούσα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

SHARE: