Νέες επενδύσεις στις οπτικές ίνες από τη Vodafone

Νέες επενδύσεις στις οπτικές ίνες από τη Vodafone
VODAFONE EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Vodafone, διεκδικεί έργα ΤΠΕ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια είναι η βασική προτεραιότητα.

Στην ίδρυση νέας εταιρείας για τις οπτικές ίνες προχωρά η Vodafone στην Ελλάδα,, όπως ανάφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Χ. Μπρουμíδης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η νέα εταιρεία θα δώσει στην Vodafone ευελιξία και δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ μέσω του νέου σχήματος θα διεκδικήσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη νέα εταιρεία που θα έχει τη μορφή θυγατρικής θα μεταφερθούν τα δίκτυα οπτικών ινών της Vodafone, έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία να επιδιώξει από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τη χρηματοδότησή τους. Σημειώνεται ότι η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), τομέας που φέτος θα συνεισφέρει το 5% των εσόδων της. Ήδη έχει ανεκτέλεστο έργων ΤΠΕ ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ το 2023.

Σχετικά με το κόστος λειτουργίας η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε πως αυτό έχει εκτοξευτεί, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Vodafone Ελλάδος, στην επόμενη οικονομική χρήση (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024) το κόστος λειτουργίας της, εξαιτίας των αυξήσεων σε ενέργεια και υλικών λόγω πληθωρισμού, θα είναι αυξημένο κατά 60 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπρουμίδης χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση αυτή τη νέα πραγματικότητα και θεώρησε απαραίτητο να γίνουν αυξήσεις τιμολογίων. Ωστόσο είπε ότι δημιουργεί προβληματισμό αν οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν αυξήσεις στα συμβόλαια, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την πιθανότητα αύξησης των επενδύσεων που υλοποιεί η Vodafone οι οποίες ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ εξέφρασε επίσης ο κ. Μπρουμίδης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει συνολικά 850 χιλ. συνδέσεις – από τις οποίες 300 χιλ. θα είναι οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) και 550 χιλιάδες οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες (FTTC) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FTTC σε FTTH, έχοντας η εταιρεία εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη η ανάπτυξη του δικτύου 5G αποτελεί βασική προτεραιότητα. «Στόχος είναι σε 2-3 χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε 100% κάλυψη. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα σβήσουμε το 3G» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα